Istraživanja koja su trajala 25 godina i u kojima je sudjelovalo preko 16.000 ljudi diljem svijeta, pokazala su kako se kod onih koji su redovito konzumirali mahunarke, rizik od srčane bolesti smanjio za 80%. U tu skupinu namirnica spada i grah garbanzo, poznatiji kao slanutak, porijeklom iz Perzije, delikatesnog mirisa i nježnog okusa.
Zašto je slanutak zdrav
Pronalazimo izvore kako se slanutak koristi već više od 7.000 godina, a omiljeno jelo Egipćana, Grka i Rimljana postepeno se proširilo i u druge zemlje svijeta.
Slanutak sadrži molibden (mineral u tragovima), dijetalna vlakna, folnu kiselinu i mangan. Čak i kuhan sadrži duplo više željeza od jednake količine mesa. Bogat je i magnezijem, bakrom i cinkom. Niskog je glikemijskog indeksa (28-32). Kuhani slanutak s povrćem i cjelovitim žitaricama poput riže odličan je proteinski, nemasni obrok. Dijetalna vlakna, koja sadrži slanutak pomažu u snižavanju kolesterola u krvi. Spriječava nagli porast šećera u krvi nakon jela i zbog toga je idealna namirnica za dijabetičare. Znanstvena istraživanja potvrđuju da redovito konzumiranje slanutka može spriječiti dijabetes, a može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca.
Najpoznatija jela od slanutka su hummus (namaz od slanutka) i falafel (pržene kuglice od slanutka). Slanutak se također može pripremiti s povrćem ili curryjem, a može se jednostavno ubaciti i u bilo koju od salata. Zanimljivo je i da na Balkanu možete naići na sušeni slanutak pod nazivom leblebija, a jede se kao gricalica, primjerice kao kikiriki, i poprilično je “prašinastog” okusa, ali se navučeš u sekundi. Možete ga i prepržiti da pusti aromu.
Namaz od slanutka
U moru recepata, donosimo jedan jako jednostavan, sa začinima koje vjerojatno imate u svakom trenutku kod kuće.
Namočite slanutak, najbolje preko noći. Namakanjem će nabubriti, ali neće znatno omekšati. Dobro ga isperite prije kuhanja. Stavite ga u lonac i zalijte vodom, dodajte soli i kuhajte na jakoj vatri. Vrijeme potrebno da se skuha ovisi o tome koliko dugo se prije namakao.
Kada je skuhan dodajte češnjak, malo maslinova ulja, peršina, malo papra i možete dodati i curry. Svaki od začina dodavajte onoliko koliko želite. Vodu u kojoj se slanutak kuhao nemojte odmah prolijevati. Sačuvajte malo kako biste odredili gustoću namaza. I to je to. Poslužite uz kruh, uštipke ili krekere.
You must be logged in to post a comment Login