Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Spas od muskulfibera

Za bol u mišićima pomažu voda, lužnata hrana i lagano kretanje.

Muskulfiber, dobro poznati neprijatelj vježbanju, ili bolje reći početnom vježbanju, može lako obeshrabriti za daljnje vježbanje. Nakon pauze u vježbanju je neizbježan, posebice jer smo navikli na svoju granicu, a ona drastično pada čim stanemo te ju već na prvom treningu preskočimo. Za one koji tek počinju sa žešćom aktivnosti je izvrstan test izdržljivosti. Ali nemojte odmah odustati, muskulfiber može brzo i lako proći, a samo bolja forma doći.

Naime, bol u mišićima samo je znak da se tijelo budi, a ukoliko dugo niste vježbali i pritom ste još pod stresom, znači da su vam mišići sami po sebi zgrčeni.Postoje tri razine upale mišića. U prvoj neki čak i uživaju, jer je vrlo blaga, ne boli, nego tek osjetite sve svoje mišiće koje ste aktivirali. Druga razina je nešto intenzivnija, javlja se 24 do 48 sati nakon vježbanja i može trajati tri do pet dana, no ni ona nije loša za organizam ako je povremena. Treća je razina češća kod profesionalnih sportaša, a očituje se, osim bolovima u tijelu, mučninom, vrtoglavicom, općom slabošću, pa čak i povraćanjem.

Đumbir najbolji lijek

Kod liječenja muskulfibera uglavnom se preporučuje da prepustite prirodnim procesima u tijelu da odrade svoj posao. Nekakvu pomoć treba pronaći tek ako je neizdrživo i više ni ne pomišljate vježbati. Prva pomoć prije ili nakon vježbanja, kada već i sami znate da ste prekrdašili je da odmah popijete aspirin ili andol koji će definitivno ublažiti probleme s mišićima. No i priroda ima rješenja za to.

Br.1 među prirodnim tvarima koji djeluju odlično na muskulaturu je đumbir. Glavno je da djeluje protiv bolova i čisti organizam, pa time uklanja i mliječnu kiselinu te istodobno opušta mišiće. Možete od njega napraviti oblog tako da naribate svježi korijen, zavežete ga u gazu te kuhate u malo vode. U tu vodu namočite ručnik te si istrljajte cijelo tijelo, a posebno bolna mjesta. Istu vodu možete dodati i kupki.


Također same tople kupke pomažu u opuštanju mišića, a osim đumbira im možete dodati opuštajuća eterična ulja poput ružmarina i lavande. Topli oblozi su idealni za umjerene muskulfibere, dok za one jake upale pomažu hladni oblozi. Može pomoći i lagana masaža jer potiče pročišćavanje limfe i izlučivanje mliječne kiseline iz organizma.

Voda i hrana su jako bitni

Ukoliko zbog muskulfibera odustajete od vježbanja znajte da će na taj način bol samo produžavate. Naravno, ni druga krajnost intenzivnog vježbanja nije preporučljiva, ali lagano kretanje, šetnje i razgibavanje pomoći će da tjelesni sokovi cirkuliraju i da se mliječna kiselina ukloni iz organizma.

Treba pritom piti puno vode što će pomoći tijelu da se brže pročisti. Dokazano je i kako su oni koji općenito piju malo tekućine skloniji muskulfiberu od ostalih. Ukoliko se upala mišića često javlja trebalo bi i iz prehrane izbaciti mliječne kiseline koje nastaju i s upalom te "zakiseljavaju" tijelo. Kao protutežu u organizmu tada bi bilo dobro jesti nešto lužnato, primjerice zeleno lisnato povrće, kao i ostalo povrće, gljive, orašaste plodove, tofu, proso te limun odnosno limunade, kao i trešnjin sok koji izlučuje mliječne kiseline iz tijela. Upalama su skloniji i oni koji jedu puno mesa, mliječnih proizvoda i šećera, koji imaju kiseli PH.I za kraj samo imajte na umu da na intenzivnoj tjelovježbi ne treba inzistirati ako ste umorni, pod stresom ili imate oslabljen imunitet jer će upala dodatno oslabiti organizam. No s druge strane ne dobijete li nikada muskulfiber to znači da ne prelazite granice svojih mogućnosti i vježbu više koriste za psihološko zadovoljstvo, a ne za razvijanje mišića i poboljšanje zdravlja i držanja.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Budi fit

Motivacija je ključna, a mi donosimo savjete kako se motivirati na vježbanje kod kuće.

Savjeti stručnjaka

I o mišićima zdjeličnog dna se treba brinuti! Što su zapravo mišići zdjeličnog dna, i ono još važnije; kako utječu na vaš seksualni život?

Drama Queen

Život vezan za Toplanu i toplinu koju mi je omogućila u svakom kutku stana i u bilo koje doba - neprocjenjivo!

Budi fit

Kada se govori o mršavljenju, mnogi nisu sigurni što je učinkovitije u gubljenju kilograma – vježbanje ili dijeta?

Advertisement