Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Sushi ima više kalorija od Big Macka

Razbijen mit o zdravom japanskom specijalitetu

Tradicionalno japansko jelo već godinama slovi kao nisko kalorično, no nova su istraživanja pokazala da živimo u zabludi. Ovo jelo pripremljeno od kuhane riže, začinjene octom često se servira sa sirovom ili dimljenom ribom, a omiljeni je specijalitet mnogih od nas.Dobroj reputaciji sushija godinama je pridonosila činjenica da su Japanke među najzdravijima u svijetu, kao i holivudske zvijezde koje na svojem meniju često imaju upravo sirovu ribu.Prema nutricionistici Rachell Beller sushi je recept za predoziranje kalorijama i ugljikohidratima.
'Jedna rolica ovog ukusnog zalogaja ima i do 350 kalorija ugljične vrijednosti što se može mjeriti s 2 i pol do 4 šnite kruha', naglašava Beller. Imajući na umu proteinsku vrijednost ribe mnogi posežu za štapićima i ukusnim sushiem. No sljedeći puta kada budete računali proteine i kalorije sjetite se da je potrebno pojesti 28 komada kako biste u svoj organizam unijeli 140 grama proteina. Naime, razlog tome krije se u velikom postotku riže koja čini i do 75 posto ove delicije.Ponekad sushi sadrži masne sireve i majonezu, što je još jedan razlog da ovo jelo zamijenite nekim zdravijim i manje kaloričnim. Svoju žeđ za proteinima, omega – 3 mastima, mineralima i vitaminima bolje ćete utažiti odlučite li se za sashimi – kriške sirove ili pečene tune ili lososa. No niti ova opcija nije toliko zdrava. Dokazano je da losos, skuša, pastrva i tuna mogu biti loši za razvoj djeteta kod trudnica jer sadrže zagađivače.Isto tako, tuna može sadržavati živu, toksin koji može pogubno djelovati na bubrege i živčani sustav, dok konzumiranjem škampi, kozica i rakova riskirate s mogućim zarazama raznim virusima i bakterijama. Ako se ne možete odreći ovog specijaliteta s Dalekog istoka, predlažemo da ga ne konzumirate prečesto.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Gastronomija

Sushi se nalazi visoko na ljestvici najpopularnijih jela na svijetu, a brojne ljubitelje ima i u Hrvatskoj, gdje je ovaj slasni egzotični zalogaj u...

Budi fit

Kada se govori o mršavljenju, mnogi nisu sigurni što je učinkovitije u gubljenju kilograma – vježbanje ili dijeta?

Gastronomija

Biblijska mahunarka vraća se na velika vrata.

Budi fit

Predstavljamo vam deset sportova koji će vam u tome najbolje i najbrže pomoći.

Advertisement