Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Toksini i mršavljenje

Detoksikacija pomaže organizmu da se oslobodi štetnih tvari.

Nakupljanje toksina u organizmu može uzrokovati probavne probleme, umor, glavobolju i probleme s kožom, a povećava i rizik za nastanak bolesti poput raka, srčanih bolesti i artritisa. Toksine unosimo u tijelo svakodnevno jer se nalaze u pesticidima, voću i povrću, a čak i ako jedemo samo organsku hranu, izloženi smo insekticidima i sredstvima za čišćenje u kući. Nalaze se i u vodi, kozmetici i zagađenom zraku okoliša.

Toksini usporavaju metabolizam, ali s druge strane, mršavljenjem se otpuštaju u krvotok, što tada vodi do drugih zdravstvenih problema. Stoga je izrazito važna detoksikacija organizma, posebno kao priprema za mršavljenje. Detoksikacija pomaže uklanjanju toksina koji se unose dnevno i onih koji se otpuštaju u organizam tijekom procesa gubljenja kilograma.

Najčešće metode detoksikacije su posebne dijete pomoću bilja te čišćenje debelog crijeva, ali i tjelovježba, kupke s glinom i saune, koje pospješuju znojenje pomoću kojeg se ubrzava otpuštanje toksina preko kože.Prije nego započinju dijetu, većini ljudi najveći problem predstavlja prebrzo debljanje, kao i presporo mršavljenje. Gubitak kilograma je zdrav za organizam jer snižava razinu kolesterola u krvi, smanjuje rizik za nastanak srčanih bolesti, moždanog udara, osteoartritisa i nekih tipova raka, kao što je rak debelog crijeva.Međutim, nije samo hrana zaslužna za dobivanje i gubitak kilograma. Za neke od poteškoća koje se javljaju kod mršavljenja zaslužni su upravo toksini. Osim što usporavaju metabolizam, toksini smanjuju sposobnost organizma za sagorijevanje masti te usporavaju vrijeme koje je potrebno da se osjećamo siti.Kava i alkohol također sadrže toksine koji uništavaju vitalne nutrijente koji su nam potrebni za sagorijevanje masti. Istraživanje Sveučilišta u Tennesseeju pokazalo je da kalcij pomaže u sagorijevanju masti, a kofein djeluje na izlučivanje kalcija.Toksini mogu spriječiti gubitak kilograma jer zadržavaju tekućinu u tijelu. Neprerađeni toksini se spremaju u masnoći kad ih jetra ne može preraditi, a s njima i velika količina vode. Na taj se način organizam štiti od štetnih tvari. Kod nekih ljudi, to se javlja ako imaju netoleranciju na neku hranu. Tijelo gubi sposobnost probavljanja određene hrane i ona dulje ostaje u organizmu, a organizam oblaže vodom nakupljene tvari koje ocijeni toksičnima.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Nema ničeg slađeg nego nakon dobrog izlaska s nekolicinom svojih prijatelja otići nešto pojesti.

Zanimljivosti

Projekt RokOtok započinje djelovati 2019. godine kada je u Zagrebu osnovana istoimena Udruga s namjerom da djeci i roditeljima uljepša i razveseli dane koje...

Suncokreti na oblacima

Kakvi prijatelji trebaju ili bi trebali biti?

Savjeti stručnjaka

Razgovaramo s Gabrielom Vuković, mladom magistricom nutricionizma i autoricom cjelovitog programa pomoći osobama koje se bore s problemom pretilosti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.