Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Lifestyle

Top 5 skijališta: Alta Badia

Preko 130 kilometara skijaških staza u srcu Dolomita

S južne strane Alpa između rijeka Adige i Piave, između dolina Pusteria i Belluno smjestili su se Dolomiti. Svoje ime duguju francuskom geologu Dolomieu koji je za putovanja ovim stjenovitim krajem 1788. uzeo uzorak kamena, analizirao ga i prozvao Dolomitom. Ne bi bilo pretjerano reći da su ovo najljepše stijene Alpa. Ovisno o dobu dana mijenjaju boje, od plavkaste u zoru do crvenkaste u sumrak. Na ladinskom postoji ime za taj fenomen – enrosadira. Većina službenih natpisa su trojezični. Talijanski, Njemački i Ladinski. Specifična arhitektura planinskih koliba u harmoniji prirode i civilizacije je zadržana i danas. Nove gradnje i apartmanizacije nema, osim u rubnim dolinama.

ALTA BADIA WINTER FAMILIENa skijanje sam u Alta Badiu prvi puta došao prije više od dvadeset godina. U međuvremenu su se nekoliko puta promijenile žičare. Od nekada naprednih vučnica, preko sedežnica, velikih kabina do ultra brzih gondola koje je dizajnirao Pininfarina. Broj staza se nije bitno promijenio. Danas su šire i savršeno uređene, na mnogim mjestima izminirane kako bi se izravnale prelomnice, a ispod njih su čitave mreže cijevi za snježne topove te kilometri kablova. U računskom centru se svakodnevno kontrolira stanje snijega, temperature tla, mogućnost padavina i svi ostali meteorološki podaci. Sve to u službi gostiju skijaša. Skijanje je posao koji zahtjeva vrlo visoka ulaganja kako u hotele i prateće sadržaje, tako i u žičare.

Alta Badia je smještena u samom srcu Dolomita. Mjesta La Villa, Corvara, Colfosco, Pedraces i St.Cassian povezani su žičarama i smatraju se dijelom velikog sistema Sella Ronda. Skijalište Alta Badia nudi 52 najmodernije žičare te uz njih preko 130 km skijaških staza. U sistemu Sella Ronda je Alta Badia povezna sa skijalištima Arabba, Canazei, Fassa i Val Gardena što ga čini jednim od najvećih i najljepših skijaških karusela svijeta. Mnogi okolni vrhovi su preko tri tisuće metara, a najviši je Marmolada – jedino ledenjačko skijalište ovog dijela Italije. Prednosti skijanja u Italiji je mnogo. Južna strana Alpa ima mnogo više sunčanih dana od sjeverne. Ponuda restorana je vrhunska, a samo u Alta Badiji postoje tri ovjenčana michellinovim zvjezdicama i to Hubertus i La Siriola u St.Cassianu te La Stua de Michil u Corvari.

ALTA BADIA WINTER SKIFAHRENShopping ponuda, glavna razbibriga nakon skijanja, je vrlo bogata. Osim klasičnih dućana skijaške opreme, najzanimljiviji su oni sa ladinskim specijalitetima koje većina turista ponese kući. Najčešće se kupuju Grappa, kvalitetno vino, zatim poznati špek, domaće salame, alpski sirevi, odlični pekmezi te rukotvorine od drva. Butika također ima više u svakom od mjesta u dolini.

Ono sto Alta Badiju čini različitom od mnogih drugih skijališta je vrlo bogata ponuda izleta.
Skijaške ture su tematskog karaktera i traju jedan skijaški dan. Najpoznatija je ona oko Gruppo di Sella. Iz La Ville se kreće na put oko deset u jutro i prolazi kroz ladinske doline Gardena, Fassa, Livinallongo i završava ponovo u Val Badia. Mogu je proći srednji i napredni skijaši i čitava se prolazi na skijama. Prolazi preko četiri prijevoja: Sella, Pordoi, Campolongo i Gardena.

ALTA BADIA WINTER SKIFAHRENSkijanje u Alta Badiji je poseban doživljaj. Gužvi nema jer nema velikih hotela niti dnevnih skijaša koji autobusima dolaze iz okolice. Staze su odlično pripremljene, žičare vrlo moderne i udobne, a okoliš kojim dominiraju okomite dolomitske stijene je fascinantan. Alta Badia se smatra jednim od najekskluzivnijih skijališta Dolomita i Italije. La Villa nije najjeftinije skijalište i po cijenama se ne može uspoređivati s primjerice Kronplatzom ili Nassfeldom. Za vrijeme školskih praznika naših mališana u La Villi je organizirana jedna od najvećih škola s hrvatskim skijaškim učiteljima kojih je preko trideset. Ponuda smještaja je raznolika od hotelskog do apartmanskog.

Iz Zagreba se do Alta Badie stiže na dva načina. Jedan vodi kroz tunel Karavanke i kroz Austriju, a drugi nizinskom cestom preko Trsta i Vittoria Veneta te Cortine.

Foto: Freddy Planinschek

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Putovanja

Za vrhunsko iskustvo boravka u top smještaju na snježnim padinama tu su Falkensteiner Hotels & Residences!

Putovanja

Gotovo ni jedna druga regija ne nudi toliko užitaka na snijegu kao skijaško područje Schladming-Dachstein.

Putovanja

Onaj zen osjećaj na planinskim vrhuncima, opuštajuća bjelina, terapeutsko zimsko sunce i pregršt zabave i adrenalina…

Putovanja

Od mirnih zaseoka pastelnih boja u Indiji do redova kuća duginih boja u Argentini, putnici mogu uroniti u slikovita odredišta koja su pravi užitak...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.