Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
botox
botox

Savjeti i preporuke

Upitali smo stručnjaka što učiniti kada tretman Botoxom krene po zlu te kako pametno koristiti Botox

Upitali smo prim. dr. sc. Darka Jurišića, suvlasnika poliklinike Kirurgija i estetika, na što pripaziti kada se odlučimo aplicirati Botox, kako pronaći i održati pravu mjeru i što učiniti kada tretman Botoxom krene po zlu.  

Najbolje stvari nerijetko su otkrivene sasvim slučajno. Primjerice, penicilin, pacemaker, slasni marcipan, plava tabletica i Botox- antiaging tretman koji posljednjih nekoliko desetljeća uvjerljivo drži primat u industriji ljepote.

Ovaj neurotoksični protein punog imena Botulinum Toxin tip A dobiven je iz nekoliko sojeva bakterija, najvećim dijelom iz bakterije Clostridium botulinum, a u početku se koristio isključivo kao lijek – u oftalmologiji za liječenje strabizma, zatim neurologiji (za liječenje migrene, kod poremećaja u kojima treba opustiti mišiće), ginekologiji (za liječenje neželjenih spazama vaginalnih mišića), liječenju inkontinencije, u liječenju pojačanog znojenja te brojnih drugih zdravstvenih stanja. Iako se i danas koristi kao lijek, zbog svojih učinaka na kožu, ipak mu je glavna zadaća, paralizirajući živce, brisati bore. 

No, to što je riječ o najpopularnijem neinvazivnom estetskom tretmanu na svijetu, ne znači da treba olako posezati za njim. Nepromišljena upotreba Botoxa može dovesti do neželjenih rezultata (efekt zamrznutog lica, spušteni kapak) pa čak i u opasnost dovesti zdravlje. Upitali smo prim. dr. sc. Darka Jurišića, suvlasnika poliklinike Kirurgija i estetika, na što pripaziti kada se odlučimo aplicirati Botox, kako pronaći i održati pravu mjeru i što učiniti kada tretman Botoxom krene po zlu.  

“Botox je prije svega lijek koji se koristi od 1978. godine u oftalmologiji. Njegova uloga u estetskoj medicini otkrivena je sasvim slučajno prilikom liječenja bolesti oka kada je primijećeno da prilikom njegove primjene na određeni period nestaju i bore. Posljednjih dvadesetak godina Botox se koristi u estetskoj medicini i postao je najčešći tretman kože u svijetu s otprilike šest milijuna aplikacija godišnje. Budući da je Botox lijek, tretmane Botoxom smiju provoditi isključivo osobe koje imaju licencu za liječenje ljudi”, naglašava dr. Jurišić.

Kako odabrati kvalitetnu uslugu, na što obratiti pozornost pri odabiru?

Danas kada se reklamira sve i svašta jasno je da industrija vodi glavnu ulogu u prodaji svih proizvoda pa tako i proizvoda u estetskoj medicini. Proizvod za primjenu u estetskoj medicini odabire onaj tko ga aplicira odnosno nudi krajnjem korisniku u vidu svoje usluge. Sličnih proizvoda ima na tržištu veliki broj i prije same usluge bitno je krajnjem korisniku objasniti o kakvom se proizvodu radi.

U Republici Hrvatskoj zakonom je zabranjeno korištenje medicinskih proizvoda za estetske tretmane u kozmetičkim i frizerskim salonima, fitness dvoranama, privatnim stanovima i slično.

Tretmani moraju biti izvedeni isključivo u medicinskim ustanovama od strane licenciranih stručnjaka. Najbolja reklama je osobna preporuka, a to ujedno i najbolji recept za kvalitetnu uslugu.

Sve se češće mlade djevojke odlučuju na Botox. Što biste im savjetovali?

Botox je prije svega namijenjen onima koji žele izgledati mlađe i svježe. Može se primjenjivati već kod pojave prvih znakova starenja, odnosno oko 30. godine. Uz sprječavanje produbljenja već postojećih bora, Botox prevenira nastanak novih bora i zapravo odmara kožu od prekomjernog djelovanja mišića.

Botox se ne bi smio koristiti s ciljem zamrzavanja lica već samo ublažavanja ili uklanjanja bora, uz očuvanja mimike lica.

Kada je ipak prerano za estetske intervencije na licu i zašto?

Mlade djevojke koje nemaju bora obično se ne odlučuju za Botox iz navedene potrebe već ga ponekad žele napraviti iz hira. U tom slučaju ponekad im treba objasniti i informirati ih da postoje prikladniji tretmani za njih, primjerice oni za poboljšanje tena; mezoterapija, peeling, PRP i slično.

Kako njegovati lice tretirano Botoxom?

Nakon aplikacije Botoxa bitno je ne masirati mjesto uboda budući da masažom možemo “premjestiti” ciljano aplicirani Botox na mjesto gdje može napraviti neželjenu komplikaciju. Redovite upute nakon aplikacije Botoxa uključuju izbjegavanje teže tjelesne aktivnosti, saune, intenzivne kozmetičke tretmane minimalno 24 h, nakon čega kombinacijom kvalitetnih proizvoda za njegu kože možete postići još i bolje rezultate.

Jeste li se susretali s loše apliciranim Botoxom?

Zaleđeni izgled nakon aplikacije Botoxa bi trebao pripadati prošlosti mada još uvijek znamo vidjeti posljedice loše apliciranog Botoxa vezano uz prekomjernu i prečestu aplikaciju.

U želji da se postigne što vidljiviji efekt filera, uz zamrznuti izgled, mogu se javiti i druge komplikacije tipa spuštenog gornjeg kapka koja je prolazna, ali je komplikacija koju bi svakako trebalo do potpunog oporavka rješavati kod liječnika kod kojeg je i nastala.

Koje su najčešće greške, kako ih izbjeći i kako ih sanirati?

Manje doze Botoxa aplicirane uz moderne tehnike od strane licenciranog liječnika su recept za bolji rezultat. Prije tretmana svakako je bitno objasniti klijentu način djelovanja Botoxa, mogućnosti i ograničenja, upoznati klijenta s anatomijom mišića i njegovog djelovanja te razumjeti želje klijenta. Vođenjem dnevnika tretmana Botoxom potrebno je učiniti individualni pristup za svakog klijenta.

Postoje li opasnosti po zdravlje zbog Botoxa loše kvalitete ili nestručno obavljenog posla?

Kao i svaki lijek, i Botox ima svoje nuspojave koje su opisane tijekom godina njegovog korištenja.

Nuspojave su uglavnom rijetke i kratkotrajne, posebno zato što Botox djeluje oko četiri mjeseca. Na našem tržištu postoji nekoliko vrsta Botoxa, vjerojatno će ih u skoroj budućnosti biti i više, a regulatorne agencije koje brinu o kvaliteti lijeka na tržištu sigurno neće dozvoliti prodaju lijeka loše kvalitete.

Međutim, vrlo često čujemo na vijestima da se klijentice radi manje cijene podvrgavaju tretmanima u neadekvatnim uvjetima od strane osoba s upitnom licencom i proizvodima upitne kvalitete. U takvim situacijama sigurno postoji i opasnost po zdravlje klijenta.

U konačnici, zdravlje je ono što je najvažnije i niti jedan estetski tretman ne bi trebalo stavljati ispred njega. Stoga, bez obzira na to što Botox nije invazivan i što za par mjeseci njegov učinak blijedi, ne treba ga koristiti olako. Stoga, prije no što se prepustite nekome u ruke, provjerite koliko su te ruke stručne, je li Botox najbolja opcija za vas i ne zaboravite da u konačnici, ljepota dolazi iznutra.

Botox može popraviti stvar, no nije čarobnjak. To ste vi. 

Više

Zanimljivosti

La Vie Est Belle francuski je izraz koji znači "život je lijep" te govori o odabiru vlastitog puta do sreće i inspiriranju drugih.

Beauty report

NIVEA je tu da vam i ove godine olakša odabir poklona vašim najmilijima.

Zanimljivosti

GESKE, njemački brand o kojem svi pričaju, dostupan je ljubiteljima inovativnih uređaja i kozmetike za njegu kože u novoj pop-up trgovini.

Trendovi

Poklanjajući bilo koji od ovih predivnih i pažljivo kreiranih setova, poklanjate i trenutke opuštanja i uživanja, pokazujete kako vam je stalo, pokazujete kako dobro...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.