VIDEO: Priprema za skijanje i planinarenje

skijanje

Veliki broj ljudi uskoro planira posjetiti snježne padine zbog skijanja, sanjkanja, odmora, ali i drugih radosti koje nam donosi zima. Osim snijega i dobre volje potrebna vam je odgovarajuća i obavezno servisirana oprema. No, ono što je najvažnije, potrebno je pripremiti svoje tijelo za napore koji slijede.

Pretpostavljam da rekreativni skijaši vježbaju tj. bave se nekom tjelesnom aktivnosti kroz cijelu godinu, no uvijek postoje oni koji to ne rade i takvi nespremni odu na snijeg. Ako ste jedan/na od takvih i niste još zasukali rukave krajnje je vrijeme da počnete s pripremama kako bi se smanjio rizik i izbjegla mogućnost od ozljede.

Skijanje bez ozljeda

Pripreme se sastoje od opće kondicije: hodanje, trčanje, vožnja bicikla, vježbe snage za trup i donje ekstremitete, razvijanje ravnoteže te vježbe za istezanje. Početnici bi trebali izvoditi osnovne vježbe bez vanjskih opterećenja jer je vrlo bitno da osobe koje se nisu duže vrijeme bavile nekom tjelesnom aktivnošću počnu postepeno s izvođenjem određenih vježbi, ako je potrebno smanjiti broj ponavljanja i broj serija ili ako su preteške, ne treba ih još izvoditi. Osobe koje redovito vježbaju znaju što im je činiti.

Pripremila sam vam video u kojem će vam vježbe demonstrirat jedna moja klijentica koja se već par mjeseci ozbiljno sprema za skijanje, kako bi i inače trebalo biti nepisano pravilo. Ukratko ćemo vam pokazati neke od vježbi koje radimo, a koje možete i vi probati napraviti. Nemojte zabušavati, dignite se sa svojih stolica jer vježbe se mogu odrađivati i kod kuće, a vaša koljena će vam biti zahvalna kada se spremni budete spuštali niz padine nekog skijališta.

Piše: Maja Ćustić