Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Voćem i povrćem se zaštitite od raka dojke

Sočni plodovi smanjuju rizik za povratak karcinoma.

Američki znanstvenici donose dobru vijest za žene liječene od raka dojke. Kako bi smanjile rizik za povratak karcinoma, trebaju što češće jesti voće i povrće i to u količinama većim od preporučenih.Na taj način mogu čak za trećinu smanjiti izglede za remisiju bolesti. U studiji u kojoj je sudjelovalo više od 3000 žena, a čije je rezultate objavio stručni časopis Journal od Clinical Oncology, smanjenje rizika objašnjava se utjecajem ovog načina prehrane na hormon estrogen, važan čimbenik u razvoju raka dojke.

Zašto voće i povrće sprječava rak?

Režim prehrane karakterističan za vegetarijance nudi vlakna i fitonutrijente koji su od velike pomoći u prevenciji raka. Vegetarijanci konzumiraju veće količine povrća, pa tako više uživaju u njegovim prednostima nego osobe koje povremeno jedu povrće kao prilog. Vlakna čiste naše tijelo tako da za sebe vežu toksine i otpadne tvari. Tako se rizik od razvijanja raka crijeva svodi na minimum.Fitonutrijenti su članovi obitelji antioksidansa, čelnici borbe protiv slobodnih radikala – molekula kisika koje imaju ključnu ulogu u bolestima srca, raka, osteoporoze i Alzheimerove bolesti.

Što treba jesti?

Namirnice bogate antioksidansima su bobičasto voće, crveno grožđe, ribe dubokih mora i tamno lisnato povrće. Najbolji izvori vitamina D su hladnovodne ribe, ulje jetre bakalara, maslac i žutanjci. Morske alge su izrazito bogate klorofilom jer proizvode najviše količine kisika na Zemlji. Karotene nalazimo u povrću žute i narančaste boje. Grah, zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja su bogati folnom kiselinom, a brazilski oraščići i blitva su bogati izvori selena.Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Tvrtka Salvus je u suradnji s Udrugama Europa Donna i Nismo Same pokrenula kampanju SNAGA JE U NAMA.

Zdravstveni karton

Pročitajte iskustva hrabrih žena koje su pobijedile rak dojke te savjete stručnjaka o tome kako biti tu za oboljele i bližnje.

Duh i tijelo

Cedevita je uz novi okus Pink Grejp u ružičastom mjesecu pokrenula kampanju „Budi TU. Budi CE.“, koja je nastala u suradnji s krovnim regionalnim...

Zdravstveni karton

Dan ružičaste vrpce podržale su i brojne poznate osobe iz svijeta politike i javnog života priključivši se humanitarnoj akciji.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.