Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Voćem i povrćem se zaštitite od raka dojke

Sočni plodovi smanjuju rizik za povratak karcinoma.

Američki znanstvenici donose dobru vijest za žene liječene od raka dojke. Kako bi smanjile rizik za povratak karcinoma, trebaju što češće jesti voće i povrće i to u količinama većim od preporučenih.Na taj način mogu čak za trećinu smanjiti izglede za remisiju bolesti. U studiji u kojoj je sudjelovalo više od 3000 žena, a čije je rezultate objavio stručni časopis Journal od Clinical Oncology, smanjenje rizika objašnjava se utjecajem ovog načina prehrane na hormon estrogen, važan čimbenik u razvoju raka dojke.

Zašto voće i povrće sprječava rak?

Režim prehrane karakterističan za vegetarijance nudi vlakna i fitonutrijente koji su od velike pomoći u prevenciji raka. Vegetarijanci konzumiraju veće količine povrća, pa tako više uživaju u njegovim prednostima nego osobe koje povremeno jedu povrće kao prilog. Vlakna čiste naše tijelo tako da za sebe vežu toksine i otpadne tvari. Tako se rizik od razvijanja raka crijeva svodi na minimum.Fitonutrijenti su članovi obitelji antioksidansa, čelnici borbe protiv slobodnih radikala – molekula kisika koje imaju ključnu ulogu u bolestima srca, raka, osteoporoze i Alzheimerove bolesti.

Što treba jesti?

Namirnice bogate antioksidansima su bobičasto voće, crveno grožđe, ribe dubokih mora i tamno lisnato povrće. Najbolji izvori vitamina D su hladnovodne ribe, ulje jetre bakalara, maslac i žutanjci. Morske alge su izrazito bogate klorofilom jer proizvode najviše količine kisika na Zemlji. Karotene nalazimo u povrću žute i narančaste boje. Grah, zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja su bogati folnom kiselinom, a brazilski oraščići i blitva su bogati izvori selena.Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

She Book Club

Jamie Oliver, jedan od najprodavanijih autora kuharica na svijetu, vraća se s najukusnijim receptima na bazi povrća.

Zdravstveni karton

Znate li da je rak dojke izlječiv u 91% slučajeva ako se otkrije na vrijeme?

Savjeti i preporuke

Uporaba dezodoransa netom poslije brijanja sada je moguća uz učinkovitu i baršunasto nježnu njegu NIVEA Original Care antiperspiranta!

Fashion report

Simona Augustić je osnivačica startup brenda ARYA Intimates.

Advertisement