Yamato pozitivna energija iz Japana

U nedjelju, 26. veljače u Dvorani Dražena Petrovića u Zagrebu najatraktivniji Taiko bubnjari, Yamato – The Drummers of Japan održat će senzacionalni glazbeno-scenski spektakl. Bubnjarski ansambl Yamato čini deset vrhunskih bubnjara koji, osim snage, publici daju veliku dozu interakcije i humora, što ovaj događaj čini odličnom kombinacijom energičnog koncerta i duhovite kazališne predstave. Spektakl u Ciboni podijeljen je u dva dijela s pauzom od dvadeset minuta pa publiku očekuje puna dva sata originalne i vrhunske zabave.

Yamato – The drummers of Japan prvi su put nastupili i pritom zaveli publiku u Zagrebu u travnju 2010. godine u velikoj dvorani Doma sportova, a prošle godine su napravili svojevrsno čudo i kišnog 30. srpnja u potpunosti ispunili Jelačić plac i dijelove okolnih ulica.

Publiku koja pohodi senzacionalne nastupe Yamato bubnjara predstavljaju sve generacije pa u njihovim impresivnim izvedbama s bubnjevima, scenografiji, kostimografiji i duhovitoj interakciji sudjeluju i uživaju čitave obitelji ili pak poklonici energičnijih koncerata kao i kazališna publika. Neposrednost i energiju koju tijekom nastupa odašilju svi članovi ansambla nemoguće je ne osjetiti pa sasvim sigurno i zbog toga Yamato svake godine opčini brojnu publiku diljem svijeta.

"Yamato sam osnovao prije 19 godina u želji da s nekolicinom prijatelja nastupim na velikom tradicionalnom Taiko festivalu na kojem nastupaju stotine bubnjarskih ansambala iz cijelog Japana. Tom prilikom smo bili toliko dobro prihvaćeni da smo odlučili povećati skupinu i obogatiti naš ansambl", rekao je osnivač Yamata, Masa Ogawa koji sklada glazbu, dok njegova sestra kreira kostime koje cijeli ansambl nosi na nastupima i koji sadrže elemente narodnih kostima iz njihove pokrajine.

"Naše selo Asuka nalazi se u pokrajini Nara u kojoj je davno začet japanski budizam. Bubnjevi su nekada bili sastavni dio ratnih pohoda i imali su važnu ulogu u japanskim svetkovinama, a danas u našim rukama oni prenose poruku zajedništva i pozitivnu energiju diljem svijeta", objasnio je.

Pomoću ritma i zvukova moćnih bubnjeva ansambl svake godine uspješno komunicira s publikom iz 50-ak država na nekoliko kontinenata. "Vjerujem da smo publiku u Zagrebu zaista posebno dojmili jer smo već prilikom našeg prvog nastupa doživjeli nevjerojatnu povratnu energiju, koja je u pravilu najveća nagrada za cjelokupan naš trud", rekao je osnivač Yamata.

Yamato bubnjari danas slove za svojevrsne ambasadore dijela japanske kulture jer ih godišnje čuje i vidi više stotina tisuća ljudi, a ono što su doživjeli u Zagrebu na glavnom trgu Ogawa uspoređuje s njihovim najvećim nastupima u Australiji, Škotskoj, Kaliforniji ili Njemačkoj.  "Bilo je nevjerojatno vidjeti toliko puno ljudi koji unatoč lošem vremenu aplaudiraju i komuniciraju s nama više od dva sata. Te večeri smo prvi put nastupali dva sata bez pauze i, koliko se sjećam, dva puta se vraćali na bis".

Ogawa je oduševljen publikom u Zagrebu za koju kaže da je vrlo otvorena i prijateljska sa srdačnim reakcijama tijekom cijelog nastupa, a tako dobru pratnju rijetko gdje susreću.

"Na koncertu u Dvorani Dražena Petrovića očekujemo fantastičnu atmosferu te ćemo vrlo rado i s velikim žarom, ukoliko se pokaže interes, održati i dva nastupa u istom danu. Inače, ono što pripremamo za nastup u dvorani će, vjerujemo, ponovno oduševiti publiku u Zagrebu jer osim uvježbanih članova skupine posjetitelje očekuje impresivna pozornica na tri etaže i posebni ambijent koji stvaramo pomoću izvrsne rasvjete i ozvučenja. Svaki posjetitelj će dobiti mnogo dobre energije i ritma koji daje snagu", rekao je Ogawa.