Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Zaboravljena zimska hrana

Zanemarene namirnice koje imaju visoku nutritivnu vrijednost.

Nutricionisti preporučuju prehranu u skladu sa sezonskom hranom, ali mnoge zdrave namirnice karakteristične za zimu bogate su nutritivnim vrijednostima i mogu se jesti tijekom cijele godine. Donosimo vam neke često nepravedno zanemarene, a iznimno zdrave zimske namirnice.

Kupus

Sezona kiselog kupusa je zimi, ali i u ostatku godine možete uživati u salati pripremljenoj od svježeg kupusa. Bogat je vlaknima, vitaminima K i C. Sadrži fitonutrijente koji štite tijelo od slobodnih radikala, uzročnika oštećenja na membranama stanica, te enzime koji sudjeluju u detoksifikaciji tijela. Kupus može smanjiti vjerojatnost nastanka raka.

Crvena naranča

Voće koje spada u agrume je izvrstan izvor vitamina C i askorbinske kiseline. Budući da naše tijelo prirodno ne proizvodi vitamin C, crvena naranča daje potrebnu dnevnu količinu tog vitamina.



Sadrži puno veću količinu antioksidansa nego slatka naranča. Antocijanin, koji joj daje specifičnu crvenu boju, pomaže u sprečavanju nastanka raka, dijabetesa, bakterijskih infekcija te smanjuje rizik od bolesti srca. Ovo zdravo zimsko voće jede se svježe ili iscijeđeno u sokovima.

Kelj

Super namirnica sadrži visoke količine vitamina K, A i C. Hranjivo povrće, ali niskokalorično, uopće ne sadrži kolesterol. Kelj sadrži i fitonutrijente, koji štite od raka, folnu kiselinu te minerale kao što su željezo, kalcij, bakar, mangan, selen i cink. Ukoliko ne volite jesti varivo od kelja, možete isprobati nove recepte, primjerice zapečen kelj.

Rabarbara

Niskokalorična namirnica je izvor vitamina C i A te sadrži vlakna, magnezij i kalcij. Rabarbara sadrži polifenole, koji pomažu pri sprečavanju nastanka raka. Sastojci imaju još veći učinak ukoliko se biljka izmrvljena peče u pećnici ili u piti.



Brusnice

Ovo bobičasto voće smanjuje rizik nastanka nekih infekcija, sadrži vitamin C i pomaže održavanju normalne razine HDL-a (dobrog kolesterola). Sušene brusnice su ukusne kao međuobrok, a čest su sastojak sokova, čaja, marmelada, džemova, pita i kolača.



Kestenje

Osim što su dobar izvor vitamina C, ovi niskokalorični plodovi imaju manje masti i bogati su mineralima, vitaminima i fitonutrijentima. Poput lješnjaka i badema, kestenje ne sadrži gluten. Ukusni su pečeni i kuhani, a koriste se kao sastojak za kolače i slastice, ali i za krem juhu, varivo i gulaš.

Rotkvice

Lišće rotkvice sadrži gotovo šest puta više vitamina C nego njihov korijen. Ovo crveno povrće je dobar izvor kalcija, kalija i folne kiseline. Svježe rotkvice sadrže više vitamina C nego kuhane, a njihovi sastojci štite od nastanka raka. Pripremaju se u salati, ali se koriste i kao sastojak krem juhe.



Artičoke

Sezona artičoka je početkom proljeća i rane zime. Svježe su bogate vlaknima, vitaminom C te folnom kiselinom. Artičoke se mogu kuhati na pari, peći, pržiti i puniti te su dobre kao predjelo, prilog, sastojak u juhi, ili čak glavno jelo.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Iako je najlakše konzumirati sladoled iz posude ili onaj na štapiću predlažemo vam da si malo zakomplicirate život.

Beauty report

Revitalizirajte kosu u tren oka maskama iz kućne radinosti.

Brinimo jedna o drugoj

Postoje namirnice koje bi trebali svakodnevno imati na meniju želimo li imati zdrave oči i odličan vid.

Gastronomija

Zdrav i dug život zahvaljujući kombiniranju boja u prehrani.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.