Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Život u dvoje

Zanimljive istine o najljepšem osjećaju

Osjećaj kojeg nerijetko opisuju kao leptiriće u trbuhu, kao najljepši mogući doživljaj, kao smisao života je upravo ljubav

Osjećaj kojeg nerijetko opisuju kao leptiriće u trbuhu, kao najljepši mogući doživljaj, kao smisao života je upravo ljubav. Svatko od nas ga drugačije doživljava i na drugačiji način bi ga i mogao opisati. Ili pak ne bi. Koliko rječiti bili po pitanju zaljubljivanja ili koliko maštoviti bili prilikom opisivanja ljubavnih emocija, određene činjenice vezane uz tu emociju su nepobitne. Izdvojili smo 10 najzanimljivijih crtica vezanih uz taj poseban osjećaj koji je barem jednom bio dio svačijih života. 1. Sama riječ ljubav izvedenica je riječi lubhyati što na Sanskritu znači želja, tj. strast. 2. Zaručnički i vjenčani prsten se obično nose na prstenjaku lijeve ruke, a takav običaj datira iz vremena antičke Grčke. Smatralo se da je prsten tada na idealnoj poziciji jer se nalazi na prstu kroz kojeg prolazi vena koja vodi ravno do srca. 3. Kada se zaljubimo aktiviramo funkcije prednjeg mozga (koru čeonog režnja) i veliki mozak (dio mozga zadužen za kreativnost i rješavanje problema) te nam se podiže razina dopamina. Uslijed takve kemijske reakcije, povećava se i osjećaj ‘ovisnosti’ koji je jednak onome prilikom konzumiranja kokaina. Stoga ne griješite ni najmanje kada ljubav uspoređujete s drogom odnosno ovisnošću. 4. Od davnina je jabuka simbol ljubavi i seksualne požude. Kelti su vjerovali da upravo ta voćka predstavlja ljubav zbog svoje sposobnosti da ne istrune dugo nakon što je ubrana. 5. Tko pronađe djetelinu s četiri lista se smatra sretnikom. U nekim dijelovima Irske ako žena pojede jednu takvu djetelinu, dok razmišlja o muškarcu koji joj se sviđa, navodno ima velike šanse da se i on zaljubi u nju. 6. Neki psiholozi smatraju da se zaljubljujemo u one osobe koje ponajviše liče onom roditelju s kojim imamo neriješena pitanja i odnose te se tako nadamo rješavanju tih istih problema u svojoj odrasloj dobi. 7. Par koji se upoznao u opasnoj situaciji ima puno veće šanse za zaljubljivanjem jedno u drugo nego da su se upoznali u uvjetima koji ne podižu razinu adrenalina u krvi. 8. Javorov list u Kini i Japanu je simbol ljubavi dok u je Sjevernoj Americi karakterističan oblik tog lista često bio ugraviran na krevetima ranih doseljenika kako bi im osigurao miran san i zadovoljstvo. 9. Znanstveno je dokazano da prvotni ljubavni plamen koji se razbukta prema ljubljenoj vam osobi i ta početna zaljubljenost, traju otprilike godinu dana. Mozak jednostavno nije sposoban duže od tog perioda održavati taj osjećaj. Stoga da bi ljubav opstala, stručnjaci nas savjetuju kako bi trebali s partnerom se baviti zanimljivim i uzbudljivim aktivnostima kako nam ljubav ne bi brzo ‘isparila’. 10. Žene se osjećaju voljenima kada razgovaraju sa svojim partnerom gledajući ga u oči, dok muškarci isti osjećaj dijele kada sjede pored ljubljene.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Suncokreti na oblacima

Kako te emocije samo tako nestanu, kako to sve odjednom samo splasne i rasprši se?

Život u dvoje

Ljubomora je jedan od najneugodnijih negativnih osjećaja i rijetko se pojavljuje sama

Drama Queen

Zašto, i uspjeh i ljubav, ako je već tražimo, moraju biti tako brzi, najbrži...

Seks i osjećaji

Netko će se pohvaliti i pretjerati u brojanju pričajući lude lovačke priče, dok će drugi umanjiti “štetu” i skriti se iza nekog jednoznamenkastog broja.

Advertisement