Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Zbogom činovničkoj nadmoći

Pučki pravobranitelj kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije počeo je zaprimati pritužbe.

S početkom godine stupio je na snagu novi Zakon o suzbijanju diskriminacije, a s pritužbama građana bavit će se Pučki pravobranitelj. Ujedno, on je postao punopravni član Europske mreže tijela za promicanje jednakosti (European Network of Equality Bodies, EQUINET) sa sjedištem u Bruxellesu.

Pučki pravobranitelj zaprima pritužbe o diskriminatornom postupanju svih fizičkih i pravnih osoba, uključivši i pritužbe na diskriminaciju od strane državnih institucija. Iako je i prije Hrvatska imala antidiskriminacijsko zakonodavstvo, mnogi od tih zakona od 2002. godine do danas sadržajno su usklađivani s propisima Europske unije.

– Broj postupaka koji su bili pokrenuti nije bio velik. Građani zapravo još ne znaju dovoljno o svojim pravima i mogućnostima, zakazale su institucije i službe čija je  zadaća da upozore na nove mogućnosti. Ne treba zanemariti ni neažurnost sudova i izostanak presuda i sudske prakse koja uvijek igra ulogu u podizanju svijesti o pravima i mogućnostima zaštite,- rekao je pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Sugestije za tužbe

– Obavljamo kompletan posao od zaprimanja pritužbe do pokretanja procesa. Imamo i mogućnost posredovanja, organiziranja i provođenja mirenja, sve do postizanja  izvan sudske nagodbe. No naš najvažniji posao će biti procjena i sugestija pojedincima da li ima osnova za tužbu – kaže Malčić.

Prije su antidiskriminacijski zakoni bili „razasuti“ pa sada jača uloga Pučkog pravobranitelja koji postaje središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije.

– Pučki pravobranitelj je spreman izvršiti svoje zadaće, naravno, u suradnji s posebnim pravobraniteljima, udrugama, socijalnim partnerima, državnim i lokalnim tijelima, te međunarodnim tijelima i institucijama,- objašnjava Malčić.

Dovoljna je sumnja

Pozivati se na Zakon o suzbijanju diskriminacije može se u redovnom postupku kada se želi zaštiti neko prava, radni odnos i slično, ali i kada se traže naknade materijalne štete.

Građani se mogu obratiti pučkom pravobranitelju u slučajevima kada smatraju da su im tijela državne uprave ili tijela s javnim ovlastima, odnosno djelatnici u tim tijelima, nezakonitim ili nepravilnim radom povrijedili neko ustavno ili zakonsko pravo, odnosno da ta prava mogu biti povrijeđena.
  S pučkim pravobraniteljem može se kontaktirati putem elektronske pošte ili preko njegove službene stranice. Isto tako možete osobno donijeti dokumente u uredovno radno vrijeme za stranke utorkom, srijedom i četvrtkom od 10 do 13 sati, a prethodna najava je na broj telefona 01/48-51-855.
– U Hrvatskoj treba postajati nulta tolerancija na bilo kakav oblik diskriminacije prema bilo kome. Svi smo mi različiti, ali i svi jednaki. Zakon o suzbijanju diskriminacije jasno definira oblike diskriminacije. On uvodi pojmove neizravne diskriminacije i segregacije, uznemiravanja, spolnog uznemiravanja, definira teže oblike diskriminacije kao i sankcioniranje poticanje na diskriminaciju. Osobno mi je posebno važno i definiranje višestruke diskriminacije poput one primjerice žena sa invaliditetom, – izjavila je Jadranka Kosor potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske suradnje.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Dobar posao

Logično bi bilo da u 2023. godini svi imamo jednaka prava, međutim već se neko vrijeme žene diljem svijeta bore za svoja osnovna prava.

Drama Queen

Nego, što je to sloboda i jesmo li uopće slobodni?

Drama Queen

Zapamtite, koliko smo mi u problemu, toliko je i problem u nama!

Događanja

2016. godine broj korisnika međunarodne zaštite u Hrvatskoj viši je nego ikada prije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.