Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Seks

Želite li seks u snu? Upoznajte seksomniju

Ovaj nimalo zabavan poremećaj sna znan kao seksomnija ili seks tijekom spavanja poseban je tip parasomnije.

Fenomen koji pogađa svakog 10. muškarca i svaku 25. ženu, ozbiljan je poremećaj spavanja i može narušiti odnos s partnerom, piše u kanadskoj studiji o seksomniji koja se temelji na istraživanju provedenom na 800 ispitanika.

Ovaj nimalo zabavan poremećaj sna znan kao seksomnija ili seks tijekom spavanja poseban je tip parasomnije.

Parasomnija je naziv za smetnju spavanja koja se manifestira neuobičajenim fiziološkim radnjama ili ponašanjem tijekom spavanja, npr. pričanjem, noćnim morama, mokrenjem i slično. U slučaju seksomnije radi se o izvođenju seksualnih radnji dok osoba spava. Dakle, osobe se u snu počinju samozadovoljavati ili pokušavaju pridobiti partnera na seks, a da toga uopće nisu svjesne. Sljedeće jutro se ne mogu sjetiti što su radili, a neugodnost nastupa tek kad ih na seksualne aktivnosti upozore partneri.

Osobe koje imaju navedeni poremećaj doživljavaju redovne slučajeve stenjanja, stezanja zdjelice i masturbiranja ili započinjanja seksualnih odnosa s osobom koja leži pored njih, a sve to dok spavaju i nisu svjesni što rade.

Kako to izgleda u stvarnosti

Zaručnik me noćas četiri puta probudio zbog seksa. Rukom me počeo pipati po intimnim dijelovima tijela. Odgurnula sam ga, a nakon sat vremena je ponovno počeo i tako ukupno četiri puta”, napisala je anonimna osoba na stranici sleepsex.org na kojoj seksomnijom pogođene osobe i njihovi partneri međusobno dijele iskustva.

Seksualno ponašanje u snu često je agresivnije od onog u budnom stanju pa je zabilježeno i nekoliko slučajeva u kojima su muškarci koji su patili od seksomnije završili na sudu zbog napada na žene pored kojih su spavali.

seks liječi

Iako je seksomnija ozbiljan poremećaj, nerijetko služi kao izgovor zdravim osobama za neodgovorno ponašanje, poput ovisnosti o seksu. Osobe koje pate od seksomnije navečer ne mogu dugo zaspati, a tijekom dana su nervozne i umorne. Pacijenti se najčešće liječe tabletama koje reguliraju spavanje.

Ne postoji “čarobni” lijek za seksomniju

Osobe koje pate od seksomnije mogu se potruditi i poraditi na kvaliteti i količini sna, smanjiti svoju razinu stresa te smanjiti uzimanje alkohola i kofeina. Osobe koje žive s partnerom koji boluje od seksomnije mogu ne reagirati na partnerove porive za vrijeme spavanja.

Više

Seks

Mnogo nas razmišlja o tome, a kako istraživanja pokazuju - jedan od pet parova je barem isprobao bondage, odnosno vezanje.

Seks

Izgled, težina, spretnost... puno je toga što se partneru mota po glavi.

Zanimljivosti

S vremena na vrijeme otkrijete seks igračku koja je toliko savršeno u skladu s vama da se pitate zna li što želite i prije...

Seks

Dame, ako niste raspoložene za seks vikendom, možete odahnuti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.