Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Znamo da želite ravan trbuh, ali kako do njega?

Uz puno truda i vježbanja potrebno je svoju prehranu prilagoditi novom stilu života. Jer bez promjene prehrambenih navika nećete puno toga promijeniti.

Svi koji su poželjeli imati ravan trbuh znaju kako je to gotovo ravno nemogućoj misiji. Uz puno truda i vježbanja potrebno je svoju prehranu prilagoditi novom stilu života. Jer bez promjene prehrambenih navika nećete puno toga promijeniti.

Ubrzajte metabolizam

Koliko ste puta čuli riječ metabolizam, a zapravo niste shvatili o čemu se točno radi? Metabolizam se odnosi na količinu kalorija koje naše tijelo sagori, tj. potroši kako bi tijelo moglo funkcionirati.

Ako ubrzate svoj metabolizam, tada ćete trošiti više kalorija i na taj način smanjiti nakupljanje masti tamo gdje im ne treba biti mjesto. Ako je vaš metabolizam zadovoljavajuć, onda ćete lakše probaviti hranu i imati više energije tijekom dana. Često jedite male obroke, vježbajte i pijte puno vode koja će isprati toksine iz tijela.

Proteini

Proteini pomažu pri izgradnji mišića tako što pretvaraju masti u mišićno tkivo, stoga ih trebate uključiti na svoj svakodnevni meni. Zašto je bolje imati mišiće, a ne salo? Osim očitih zdravstvenih razloga, mišići za svoj rade troše više kalorija nego salo, pa na taj način lakše mršavite.

Obratite pozornost na bjelanjke, voće, orašaste plodove, tamno povrće i žitarice od cjelovitog zrna. Proteini također mogu ubrzati metabolizam, čine nas sitijima dulje vrijeme te tako drže apetit pod kontrolom.

Doručkujte

Svaki dan započnite zdravim doručkom – bogatim cjelovitim žitaricama i složenim ugljikohidratima, u kombinaciji sa svježim voćem. Izbjegavajte zaslađene, čokoladne, hrskave pahuljice koja su krcate jednostavnim šećerima i dodacima koji vam neće pomoći pri mršavljenju. Naglasak treba staviti na integralne pahuljice, naročito zobene. Možete ih kombinirati sa suhim voćem, npr. marelicama ili grožđicama.

Takav doručak bit će veliki izvor minerala, vitamina i vlakna te ćete nakon njega dugo biti siti. Pijte obrano mlijeko jer punomasno pridonosi nadutosti i vjetrovima. Izbjegavajte masne mliječne proizvode kao što je maslac. Prije doručka umjesto kave popijte žuti ili zeleni čaj koji će vas razbuditi i omogućiti metabolizmu bolji rad.

Voda

Pijte puno vode, barem dvije litre dnevno. Pri tom vodu ne smijete brzo i hlapljivo piti, nego polako – najviše decilitar odjednom.

Alkohol

Preskočite alkohol na neko vrijeme. Čaša vina koja prati vaše večere možda je razlog zbog kojega više ne stanete u omiljene traperice. Alkohol također podiže razinu kortizola i šalje masne stanice u trbuh.

Vježbajte

Ako mislite da su samo trbušnjaci važni za ravan trbuh, gadno ste se prevarili. Naime, ako samo pumpate trbušnjake, učvrstit ćete mišiće koji se skrivaju duboko ispod sala. Masnoću morate riješiti kardio treningom, a tek onda možete imati ravan trbuh ili čak pločice.

Ako na raspolaganju imate teretanu, probajte trčanje na traci, orbitrek, sobni bicikl ili stepper svaki drugi dan u trajanju od barem 30 minuta. Važno je mišićima dati priliku da se oporave i ne forsirati svoje tijelo.

Vlakna

Namirnice bogate vlaknima pojačavaju sposobnost tijela da izgara masti. Istovremeno ćete dulje biti siti, nećete biti napuhnuti, a vlakna će korisno djelovati na vaš probavni sustav.

Koncentrirajte se na raženi kruh, a ne bijeli, crnu rižu, grah, leću, zob, lanene sjemenke, kokice (bez soli i maslaca) i naranče.

Ordinacija.hr

Više

Budi fit

10 napitaka koje biste trebali izbjegavati.

Moj dom

IKEA predstavlja DAJLIEN, limitiranu kolekciju za vježbanje kod kuće s 19 svestranih proizvoda koji omogućuju ljudima da se više kreću u svakodnevnom životu te...

Budi fit

Ubrzajte metabolizam i uklonite nadutost...

Budi fit

Na tu temu smo razgovarali i s našim fitness trenerom i promotorom zdravog života, Marijem Valentićem...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.