Gastronomija

Znate li kako se kiseli kupus u teglama? Mi znamo – lako!

Kiseli kupus u teglama pripremit ćete brzo i jednostavno, a s obzirom da je riječ o nevjerojatno zdravoj namirnici to biste trebali naraviti već danas

Kiseli kupus u teglama odlična je opcija za sve one koji nemaju dovoljno prostora, odnosno adekvatno, mračno i hladno mjesto, jednom riječju podrum, u kojem bi držali bure puno najzdravije zimnice.

Zahvaljujući ovoj metodi kiseljenja, kupus možete vrlo jednostavno spremiti za zimu i u malenoj kuhinji na devetom katu nebodera. Sve što vam treba su glavica – dvije kupusa, veća zdjela, ribež, sol, sterilizirane tegle, pritiskivači (one plastične “paukove mrežice” na koje naiđete svaki put kad otvorite teglicu paprika, krastavaca, turšije koju su napravile nečije vrijedne ruke, a vi dobili na poklon. Sada tu lijepu gestu možete i vratiti, poklonivši svoju teglicu ukiseljenog kupusa, slobodno možemo reći teglicu zdravlja.

Kiseli kupus je super namirnica , on je i prebiotik i probitik (čuva mikrobiom crijeva, a znamo da su ona ključ imuniteta) te obiluje vitaminom C i vlaknima. Zbog svega toga, kiseli kupus bi zimi treba biti redovito na našem jelovniku – bilo kao salata, bilo kao prilog ili glavno jelo.

Kako se kiseli kupus u teglama?

Lako!

Prvi korak je da očistite kuhinju i dobro operete ruke. Potom očistite kupus. Uklonite mu vanjske listove i srčiku. To ćete napraviti oštrim nožem. Naravno pritom ćete paziti na svoje prste kako se i oni ne bi našli u tegli.

Sada kupus naribajte ili tanko narežite nožem i stavite u veliku posudu u kojoj ćete ga, kada ga posolite, moći promiješati.

Na kilogram kupusa ide puna, velika žlica soli. Matematika je jednostavna u ovom slučaju pa neće biti teško izračunati.

Kada ste posolili kupus i dobro ga rukama promiješali, ostavite ga 15 minuta do pola sata (neće škoditi i da bude duže) na sobnoj temperaturi da pusti sok. Potom ga slažite u tegle, pritom ga dobro pritisnite, no ostavite pri vrhu centimetar do dva prostora. Sada stavite onu plastičnu mrežicu da ga drži pod vodom i dolijte sok od kupusa tako da ga prekrije. Ako nemate dovoljno soka, ulijte vodu.

Tegle s kupusom pokrijte gazom i ostavite 24 sata na sobnoj temperaturi.

Sada gaze zamijenite poklopcima, no ne zavrćite ih. Samo ih spustite na tegle kako bi sadržaj u njima mogao odraditi svoje. Kada se kupus ukiseli, a za to će mu trebati oko sedam dana, dobro zavrnite poklopce i kiseli kupus u teglama spremite na hladno i tamno mjesto u vašoj kuhinji. Ako ga stavite u hladnjak može vam trajati i do dva mjeseca.

Na ovakav način kupus ne kiselimo za cijelu zimu, već kraći period. To je jedan o razloga zašto radimo manju količinu. Druga je ona koji smo spomenuli na početku teksta – manjak prostora u kojem bismo držali bure kupusa.

Osim ribanog kupusa, u teglama se mogu ukiseliti i listovi za sarmu. O tome kako se na ovaj način kiseli kupus u listovima, u idućem članku.

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Debljanje u menopauzi, čak i ako je istinito, nije najgori simptom kojeg taj period u životu žene donosi.

Savjeti stručnjaka

Uz male preinake u svakodnevici, lakše se diše!

Trudnoća

Potreba za željezom eksponencijalno raste tijekom trudnoće, a vrhunac doseže u trećem tromjesečju kada ne možete unijeti toliko željeza samo iz hrane bogate željezom!

Duh i tijelo

Oni koji su počeli pisati dnevnik zahvalnosti tvrde da usredotočenost na ono na čemu smo zahvalni pomaže prekinuti začarani krug negativnih misli.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version