Amelia Earhart kao modna inspiracija

Inspiraciju za zimsku kolekciju svoje dječje linije dizajnerica Etne Maar Andrijana Subotić Pjajčik pronašla je u Ameliji Earhart, najpoznatijoj pilotkinji svih vremena.

Otkrivajući koliko je prva žena koja je preletjela Atlantik, učinila za razvoj mode i žensku emancipaciju, Andrijana Subotić Pjajčik nije dvojila oko toga čija će pojava dati poseban pečat njezinoj novoj kolekciji. Posvećujući ju Ameliji Earhart kolekcija je dobila naziv False Alarm by Etna Maar.

Zaljubivši se u zrakoplovstvo Amelia Earhart ošišala je kosu, počela nositi kožne jakne, šalove, hlače i visoke ravne čizme. Donijelo joj je to epitet ikone stila, a njezin stil prepoznat je kao simbol emancipacije. Takva je ženska snaga nezaobilazan začin svake kolekcije Etne Maar namijenjene djevojčicama.

amelia earhart etna maar2

‘Moda djevojčice, baš kao ni odrasle žene, ne smije ograničavati. Upravo naprotiv. Treba ih poticati da ostvare sve svoje snove – male i velike’, kazala je Andrijana Subotić Pjajčik u čijim su minijaturnim kreacijama prve zablistale mlađa kći Erna i starija Irina. Snimanje je održano u Tehničkom muzeju, a fotografije potpisuje Radomir Sarađen.

False Alarm  Etna Maar1Pri istraživanju Amelije Earhart Andrijanu Subotić Pjajčik nije fascinirao samo njezin život, nego i misterij njezina nestanka. Naime, iako je za njom i njezinim suputnikom 1937. organizirana opsežna potraga, oni nikada nisu pronađeni.

amelia_earhartKasnije je otkriveno da su danima nakon što su prisilno sletjeli na otok Nikumaroro u Tihom oceanu, radio vezom tražili pomoć, no ti su signali proglašeni lažnima i zanemareni.

Joni Mitchell snimila je pjesmu posvećenu tom događaju, a Andrijana Subotić Pjajčik kreirala kolekciju False Alarm by Etna Maar.

amelia earhart etna maar1Svi koji za svoje djevojčice požele malu kreaciju Etne Maar inspiriranu slavnom avijatičarkom, mogu je naručiti putem elektroničke pošte ([email protected]). Komadi se izrađuju u veličinama za djevojčice od 0 do 7 godina.