Istine i zablude o (prirodnoj) kozmetici

Partnerstvo i zajednička strast prema zdravom životu i prirodi već 18 godina povezuje Biovegu i poznati njemački holistički brand prirodne i organske kozmetike Dr. Hauschka.

Brojnim aktivnostima gotovo dva desetljeća promiču pokret kozmetičke kulture, kako u Hrvatskoj tako i u regiji.

Činjenica je da svakoga dana, prosječna žena, nanosi na/u svoje tijelo stotine različitih kemikalija u obliku kozmetičkih proizvoda.

Dr. Hauschka Make-up

Dr. Hauschka Make-up

Iako svaki proizvođač na tržište treba plasirati sigurne proizvode a pri njihovom kreiranju koristi listu dozvoljenih sastojaka (nije jedinstvena za cijeli svijet), mnogi zanemaruju činjenicu da većina sirovina koje se koriste u kozmetici nisu detaljno ispitane i ne zna se koje su posljedice njihove dugotrajne i svakodnevne upotrebe, osobito pri korištenju većeg broja kozmetičkih proizvoda.

Dr. Hauschka Make-up

Dr. Hauschka Make-up

Mnoge od tih kemikalija su izravno ili neizravno povezane s hormonalnim poremećajima, oštećenjima DNA, pa čak i karcinomima.

Otrovni poljubac

Jeste li znali da:

  • Prosječna žena tijekom svog života pojede 1,5 a prema nekim istraživanjima i do 2,5 kg ruža/sjajila za usne.
  • Konvencionalni ruževi te takozvana prirodna kozmetika (ne posjeduje nikakve certifikate koji bi je svrstali u prirodnu kozmetiku) često sadrže boje u kojima se nalaze teški metali koji se nakupljaju u pojedinim organima, a mogu imati štetne posljedice na naše zdravlje.
  • Istraživanja provedena u SAD i Europi pokazala su da veliki broj ruževa za usne, poznatih svjetskih brendova (čak i luksuznih), sadrži olovo, za koje nema sigurnih doza (toksično je i u malim koncentracijama). Neke države dozvoljavaju određenu koncentraciju olova u gotovom proizvodu: 20 mg/kg (Njemačka) odnosno 10 mg/kg (Kanada). Olovo je neurotoksično, povezuje se sa smanjenjem plodnosti kod muškaraca i žena, menstrualnim tegobama i remećenjem ravnoteže hormona u organizmu.
  • Uz olovo se u ruževima često nalaze i drugi teški metali poput kroma, kadmija, arsena, žive, mangana, aluminija i drugih – povezuju se s demencijom, gubitkom pamćenja, depresijom, pojavom karcinoma, oštećenjem bubrega i pluća te drugim zdravstvenim tegobama.
  • Prirodna kozmetika, za razliku od konvencionalne ne sadrži sintetske boje već prirodne mineralne pigmente.
Dr. Hauschka Skin Care; Dr. Hauschka Kosmetik

Dr. Hauschka Skin Care; Dr. Hauschka Kosmetik

Za vas smo pripremili 2 ružine kreme i tonik za lice. Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #DrHauschka

Prijave primamo do 29. ožujka, točno u podne. Nagrade će biti poslane samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnice:

  • Tatjana Kraljević
  • Marina Turkalj