Kineska kuhinja

pexels-photo-357809

Kad živite u Kini ili kad češće putujete u nju, zavolite spoj modernog i tradicionalnog koji prožima svaku poru kineskog svijeta  – veselite se svakom pogledu na kineske krovove dok šetate tradicionalnim kineskim ulicama ili ste na nekom vidikovcu i ne odvajate se od fotoaparata jer želite što više toga sačuvati kroz fotografije, nervirate se što za svaku stvar koju želite kupiti morate najčešće žustro pregovarati ali ste sretni kad dobijete cijenu koju ste htjeli, jedva čekate osjetiti ritam grada i biti dio gužve u kojoj sve funkcionira kao da to nije a onda se, sa istim žarom, izdvojite i pod nekom brezom na klupi čak i “ubijete oko” prije nego obilazak nastavite dalje… Žurite u susret veličini svakog mjesta na kom ste, daje Vam prostora za disati iako čistog zraka fali  – žurite jer Vam veličina nekako daje osjećaj veće slobode…

A kada nekom spomenete Kinu, asocijacije su različite i mnogobrojne  –  žene pomisle na svilu, čajnike i lepeze, duge kose Kineskinja, muškarci pred sobom vide vrijedan, mnogoljudan narod i raznolike mogućnosti trgovine, biznisa, djeca odmah povežu Kineze i rižu, mnogima misli odlutaju u kineske provincije, gradove, prekrasna mjesta kojih je jako puno, nemali broj priča o jeziku i pred očima ima kineske znakove koji im uglavnom, ako nisu počeli učiti, stvara upitnik, ali, ipak, većina pomisli na kinesku kuhinju i odmah poželi otići u kineski restoran.

Dakle, koliko god da uživate u svim detaljima koji Kinu čine posebnom i drugačijom od svega na što ste navikli, najveći osmijeh uvijek izvuče upravo miris hrane, neodoljivi miris npr. jasmina. Ujedno, to je ono to Vam po povratku iz Kine najviše fali –  ta poznata, kineska kuhinja u Kini, mnogima jedna od omiljenih, kuhinja koja je tako različita ne samo od svjetskih kuhnja nego i od kineskih kuhinja u svijetu.

  • Kinezi kuhari načinom serviranja i pripremom kao i korištenjem (lokalnih) sastojaka, prilagođavaju svoja jela mjestu (državi, gradu) u kom ih serviraju – kineska kuhinja obiluje različitim voćem i povrćem – ono što od povrća i voća uspijeva u jednom dijelu zemlje, u drugom možda ne uspijeva – glavni sastojci u jelima variraju, koristi se ona kultura koja je karakteristična za dato područje (uvriježeno je mišljenje da Kinezi jedu samo rižu)
  • Kineska kuhinja je najraznovrsnija na svijetu – smatra se da kineski jelovnik ima više od 20 000 različitih jela, a niti jedno nije od krumpira
  • Ljuto u kineskoj kuhinji nije isto kao ljuto na zapadu – postoje vrste ljutog

  • Okrugli stolovi i hrana koja je servirana na kotaču omogućavaju da svatko proba sve – to povlači sa sobom naručivanje više vrsta hrane pa su samim tim obroci i raznolikiji
  • Postoji kruh koji se zove se mantou (馒头 mán​tou) i prava ga je šteta ne probati, ako ste u Kini – može biti spreman u dubokom ulju ili na pari; u obadva slučaja poslužen je s vanilija sosom
  • Naziv kineskih jela nema veze s načinom pripreme. Npr. 地三鲜  su naziv za jelo koje se sastoji od patlidžana, krumpira i zelene, svježe paprike – ako, dakle, ne znate što je unutra, ime vam neće puno kazati

  •  Kineska jela se brzo pripremaju – termički se ne iscrpljuju previše, najčešće se pripremaju u woku
  • Soja sos je jako važan ili neizostavan sastojak
  • Jede se štapićima  – nastali prije 5 000 godina, prvobitno su se koristili za kuhanje, ne prilikom jela. Danas, kako bi zadovoljili potrebu za jednokratnim štapićima za jelo, Kinezi isijeku 20 milijuna stabala starih oko 20 godina. Godišnje “potroše” 80 milijardi pari. Štapići su široki 0,5 – 1 centimetar i dugački 20 centimetara

  • Cijena hrane varira – može biti od 1 eura do 1 000 eura. Bez obzira na cijenu, u restorananima ljudi često sjede u jaknama (nema grijanja) – naruče, pojedu, i idu dalje
  • Poslovni sastanci neizostavno podrazumijevaju i odlazak u kineski restoran
  • Tradicionalno se kulinarske karakteristike kineske kuhinje dijele po regijama, izdvojit ćemo 4 najznačajnije

ŠANGAJSKA KUHINJA – ISTOK

Karakteristika ove kuhinje su jela od svježih morskih plodova. Prilikom pripreme hrane koristi se više soja umaka nego u drugim regijama i jela su ponekad slatkasta zbog dodatka šećera. Šangajska, ili istočna kuhinja, potiče sa prostora oko delte Jangcea u kojima vlada blaga klima; zastupljena su dosta pirinčana polja. Ono što izdvaja šangajsku kuhinju od ostalih je tehnika spremanja koja se razlikuje od poznate tehnike brzog prženja. Radi se o sporom “crvenom”  krčkanju u pirinčanom vinu i gustom soja sosu. Kako je šangajska kuhinja poznata po slatkoći i masnoći, ona je najmanje popularna kineska kuhinja u svijetu. Za dekoraciju jela iz ove kuhinje je potrebno dosta vremena.

PEKINŠKA KUHINJA – SJEVER

Sa sjevera potječe umijeće spravljanja čitavog niza tjestenina među kojima su najpoznatije kineski ravioli, 饺子 jiǎo​zi

Ipak, najpopularnije pekinško jelo je svjetski poznata “Pekinška patka”.

KANTONSKA KUHINJA – JUG 

Regija je poznata po vrhunskoj, ali i neobičnoj kuhinji. Kaže se da se na jugu jede sve što gmiže, pliva, hoda i leti. Tipična su slatkokisela, blaga jela. Klasični način pripreme hrane je prženje uz miješanje u woku, a poznaju i sve ostale načine pripreme. Hrana je šarolikih boja i važnost se pridaje dekoraciji i aranžiranju.

SEČUANSKA KUHINJA – ZAPAD

Na zapadu Kine razvila se posebno ljuta verzija načina spremanja hrane bazirana na nekoliko vrsta crvenih chilli papričica i sečuanskom papru te ljutom ulju. Jela ove kuhinjae obiluju začinima, češnjakom. Razlog tome je što se pokrajina Sichuan nalazi u kotlini pa zbog pretjerane vlage u zraku mnogi boluju od reumatskih oboljenja a ljuto zagrijava tijelo. Prema nepotpunim statističkim podacima, postoji više od četiri tisuće vrsta sechuanskih specijaliteta.

Mi ćemo uskoro na turističko-edukativno putovanje u Peking i Šangaj, ne sumnjamo da ćemo uživati u kineskoj hrani, svi se neizmjerno veselimo, jedva čekamo! Nadamo se da ćete i Vi, ako već niste, posjetiti ovu predivnu zemlju i u šarolikoj ponudi pronaći najbolje. U međuvremenu, za sva fina i zdrava jela, želimo Vam dobar tek iliti, što bi Kinezi rekli, 慢慢吃 màn​màn​chī!

 

Autorica: Vesna Baćović, mag.kineskog jezika i književnosti
Direktorica Haohan škole kineskog jezika