Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Zmaj, legendarno stvorenje kineskog folklora

Kineski zmaj nije samo običan nacionalni simbol Kine i ne predstavlja samo običnu nacionalnu maskotu Kine; za Kineze, on je uzvišeno i božansko, svemoguće stvorenje koje štiti ljude.

Dok je zmaj na Zapadu najčešće predstavljan na negativan način, kao zastrašujuće čudovište koje simbolizira zlo i pohlepu, kao neprijatelj od kog se treba plašiti, na Istoku je zmaj, prije svega, simbol moći, veličine i snage. Osim toga, zmaj označava besmrtnost i savršenstvo, plodnost i otmjenost, uspjeh i prosperitet, istrajnost i junaštvo, dobrotu i plemenitost, sreću i blagoslov.

Sinovi zmajeva

Predstavljajući sve ono što osigurava red i mir u društvu, zmaj (龙 lóng) je amblem carske vlasti. Po vjerovanju drevne Kine, zmaj se na nebu pojavljivao prije rođenja cara pa su se carevi smatrali sinovima zmajeva noseći najveću titulu, titulu Pravog zmaja. Predstavljajući utjelovljenje zmaja na Zemlji, živjeli su u palačama ukrašenim zmajevima, spavali su na tzv. zmajevim posteljama, sjedili na prijestolju koju su nazivali Zmajeva stolica i oblačili odjeću koju su zvali odora Zmaja. Dakako, jedino je njima bilo dozvoljeno imati predmete sa slikama zmajeva; običan narod to nije smio ali, s poštovanjem i divljenjem svi su se Kinezi klanjali zmajevima. Danas se s ponosom nazivaju potomcima zmajeva.

Nezaobilazan dio kineske kulture

Ovo mitološko biće drevne Kine koje po kineskom vjerovanju datira iz perioda 3000 godina pr.Kr prisutno je u svim porama kulturnog nasljeđa Kine. Nezaobilazan je dio fengšuija, slikarstva, kiparstva, horoskopa, arhitekture (posebice kad govorimo o ukrasima na hramovima i palačama, krovovima i fasadama drevne ali često i moderne gradnje). Kao da nema mjesta stvaranja kojeg nije dio, utkan je u svaku poru kineske kulturne baštine.

Kineski zmaj nije samo običan nacionalni simbol Kine i ne predstavlja samo običnu nacionalnu maskotu Kine; za Kineze, on je uzvišeno i božansko, svemoguće stvorenje koje štiti ljude. Tako je po kineskom vjerovanju i danas preporučljivo držati u kući predmet zmaja kako bi zaštitio obitelj. Budući da položaj zmaja određuje njegovu energiju, Kinezi vjeruju da zmaj treba stajati iza leđa kako bi mogao ispoljiti svoju zaštitničku stranu; u suprotnom se osoba izlaže opasnosti. Također, vjeruje se da zmaj donosi i bogatstvo, posebno ako ga se stavi u blizini izvora vode.

Legende o Zmaju

Postoji više legendi koje govore o njihovom djelovanju i postojanju. Po jednoj, jedan car zarobio je četiri zmaja ispod četiri planine kao kaznu što su popili vodu iz Istočnog mora i u obliku kiše ju dali ljudima. No, zmajeve to nije spriječilo da pomažu ljudima pa su tako nastale Duga, Žuta, Crna i Biserna rijeka; ovi zmajevi nosili su upravo navedena imena.

Nadalje, u kineskoj kozmogoniji zmaj je, kao stvoritelj kozmosa, prikazan kao biće sa zmajevom glavom i tijelom zmije. Inače, kineski zmaj najčešće i je prikazan kao veliki i jak reptil, dugog tijela koje je prekriveno krljuštima šarana, ima kratke noge, šape tigra, kandže sokola, velike oči a nerijetko i krila. Kineski zmaj je, kao što možemo zaključiti, zapravo skup dijelova različitih životinja.

Kineski zmaj i mitovi o njemu prožimaju, dakle, drevnu kinesku kulturu pa danas, iako imamo različite interpretacije o nastanku kineskog naroda, glavnu ulogu u svakoj igra upravo zmaj. Tako jedna legenda kaže da je Žuti car porazivši jedno suparničko pleme preuzeo njihov totem i dodao ga totemu svog plemena što je rezultiralo nastankom slike zmaja nakon čega je zmaj postao i simbolom kineskog ujedinjenja.

No, valja napomenuti da u Kini nije cijenjen samo jedan zmaj; poštuje se devetero zmajeve djece koji svi pojedinačno nose određene epitete i predstavljaju određene vrijednosti i kao takvi dio kineske umjetnosti ili arhitekture.

Festivala Zmajevih čamaca

Danas se zmajevi mogu vidjeti i u mnogim tradicionalnim ceremonijama od kojih bismo svakako izdvojili festivala Zmajevih čamaca, blagdan koji se održava petog dana petog lunarnog mjeseca a koji se obilježava utrkom čamaca sa zmajevim glavama u čast poznatog pjesnika Qu Yuana. Naravno, ne možemo ne navesti još značajniji podatak a to je da je zmaj prisutan na proslavi Kineske nove godine kao najvažnijeg kineskog tradicionalnog blagdana kada velik broj ljudi formira pokretnu figuru u obliku zmaja crvene boje što simbolizira sreću i prosperitet.

Kao peti po redu, zmaj predstavlja najvažniji znak kineskog horoskopa. Vjeruje se da su osobe rođene u godini Zmaja izrazito inteligentni, ambiciozni, samostalni i prodorni te kao takvi, po prirodi stvari, odlični lideri. Ne čudi što se kapaciteti u porodilištima utrostruče u godini Zmaja.

Što nam donosi 2024.?

Sljedeće, 2024. godine dolazi nam Zmaj pa očekujemo da će biti kao i obično – tko bude mogao, planirat će rađanje djece, izbjegavat će se veliki financijski rizici i radikalne životne promjene jer, vjeruju se, a povijesni podaci idu tome u prilog, najveći preokreti u socijalno-političkom ali i u prirodnom smislu dešavali su se upravo u godini Zmaja.

Proslava godine Zmaja najvažnija je u dvanaestogodišnjem ciklusu pa će doček godine Zmaja naravno biti najpompozniji, najbogatiji, najveseliji.

Zmaj, legendarno stvorenje kineskog folklora, dio je kineske duge i bogate povijesti, ali je konstantni dio života i u kineskom modernom društvu.


Svi čitatelji portala uz kod SHE.hr20 mogu ostvariti čak 20% popusta na sljedeće radionice/tečajeve!

  • Fast Chinese – trodnevna, uvodna radionica u kineski jezik

Termin: 19., 20. i 21.06., 18:45 – 20:15

DETALJI https://haohan.hr/fast-chinese/

  • Večernja škola – najbrži, najlakši i najkvalitetniji put do znanja najvažnijeg, 1.stupnja

Početak tečaja: druga polovica rujna

Termin: pon-sri-pet, 20:30 – 22:00

DETALJI: https://haohan.hr/vecernja-skola/

  • Haohan junior – uložite u budućnost svoga djeteta!

Početak tečaja: druga polovica rujna

Termin: pon u 17:00 – 18:30 ili sub u 12:30 – 14:00

DETALJI: https://haohan.hr/haohan-junior/

NAPOMENE:

Popust se ne zbraja s ostalim popustima s weba škole

Popust se može iskoristiti do 16.06.

Ostale informacije: [email protected]  / 099 58 567 35

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Putovanja

Ako krenemo od toga da je (pored Indije i Irana) Kina zemlja s najstarijom neprekidnom civilizacijom na svijetu koja postoji više od 4.000 godina,...

Putovanja

Boja je to kojom su ukrašavane kineski hramovi i carske palače, posebice kineski krovovi.

Putovanja

Kineske opere nose naziv u skladu s regijom u kojoj su nastale a porijeklo vuku iz pjesama i plesova drevnih naroda s prostora Kine...

Gastronomija

U ovog postu pisat ćemo o 饺子 jiǎozi, najčešćoj vrsta kineskih raviola, klasičnoj kineskoj hrani s povijesti dugoj skoro 2000 godina.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.