Najzdraviji međuobroci

Međuobroci uopće nisu tek neki obroci koje pojedemo tu i tamo ovisno o tome jesmo li gladni. Pored tri glavna dnevna obroka, međuobroci nisu ništa manje važni. Naprotiv, oni diktiraju koliko ćemo toga pojesti u glavnim obrocima i oni su ti koji nas zasite u onim kriznim trenucima kada bi pojeli najveći tanjur hrane.

Grickanje između obroka sigurno je jedna od najzdravijih navika koje biste trebali uvesti u svoju prehranu. No, koji su to najbolji izbori za međuobrok?

doručak, žitarice

  • Jogurti pomiješani sa žitaricama – voćni jogurt sa zobenim pahuljicama, obični tekući jogurt s rižinim pahuljicama, kefir s mixom zobi, ječmenih i raženih pahuljica samo su dio najboljih obroka između doručka i ručka te ručka i večeri. Jednostavni su za izradu, još jednostavniji za nošenje na put, posao ili u školu, a iznimno su hranjivi i zasitni.
  • Krekeri sa sirom – 2-3 krekera od cjelovitih zrna kao što uz malo nemasnog sira, svježeg ili posnog sira zasiti će vas baš onoliko koliko treba čak i ako ste na striktnoj dijeti.
  • Voće – grejp, jabuka, banana samo su dio voćne palete koju uvijek trebate imati u torbi ili “lunch boxu” i koja će vas spasiti u svim trenucima gladi ma gdje god se nađete.
  • Smoothie – malo mlijeka ili jogurta izmiješajte s voćem i chia sjemenkama i uživajte u napitku koji je sve samo ne običan napitak.
  • Dobra doza orašastih plodova – 15 badema, šaka pistacija, mix lješnjaka i oraha – svejedno je, jer svakih grizom ovih plodova napravili ste uslugu svome organizmu i nahranili ga zdravim mastima, vlaknima i proteinima.
  • Tvrdo kuhana jaja – prepuna proteinima, a možete ih jesti same, kao dodatak salatama ili u sendvičima.
  • Krem guste juhe – guste juhe zapravo su povrtna doza vitamina koja je laka za napraviti i koju je moguće jesti i hladnu. Svoje omiljeno povrće skuhajte i malo izblendajte – finije, zdravije i jednostavnije ne može.
  • Homemade energetske pločice – ne kupujte energetske pločice, jer su često krcate šećerima i aditivima. Napravite svoje varijante pločica.

Piše Tara Lukičić za Tvornica Zdrave Hrane.