Sarma s povrćem

Što su blagdani bez sarme!? Domovima se sve više počinje širiti prepoznatljivim miris koji nagovješćuje kraj kalendarske godine. Donosimo vam jedan od brojnih recepata za izradu slasne sarme i ukusan ulazak u novu godinu.

Ovo je savršen zimski recept za vegetarijance koji jelima od kiselog zelja žele obogatiti svoj unos vitamina C te ojačati otpornost organizma ali i one koji žele probati nešto novo. Obožavam sarmu od malih nogu ali ju nikada ne pripremam sa svinjskim mesom. A ponekad se zaželim samo kiselog okusa zelja bez dodatka mesa. Savršen recept za to je ponudila djevojka koja povremeno čuva moju djecu i koja odlično kuha. Od jedne glavice kiselog zelja možete napraviti odvojeno mesnu i vegetarijansku verziju.

 

Potrebno je:

Glavica kiselog zelja
Oko 100 grama kiselog zelja
Luk
Paprika (raznih boja, kako bi jelo dobilo na ‘šarenilu’)
Mrkva
Rajčica i sok od rajčice
Riža (1-2 čaše) ili ječam
Timjan
Sol
Papar
Ulje
2-3 lovor lista

 

Pripremati se može na dva načina, na ‘brzinski’ i na ‘obični’ način. Brzinski je onaj gdje se riža prethodno skuha te pomiješa s ostalim sastojcima te zamota u listove a obični je onaj gdje se koristi sirova riža. Ja sam se odlučila na ovaj drugi i bilo je vrlo vrlo ukusno, muž čak nije primjetio da unutra nema mesa.

1. Narezati sitno luk, papriku izrezati na kockice, mrkve grubo naribati. Na ulju prvo lagano popržiti luk, dodati papriku te mrkvu i lagano uz miješanje pirjati minutu-dvije. Dodati rajčicu izrezanu na kockice a potom i malo soka od rajčice i nakon minute skinuti s vatre.

KUPUS TEKST2. Dodati kuhanu ili sirovu rižu, začiniti i dodati timjan, dobro promiješati te raditi rolice, sarmice, tako da odvojite po list od glavice kiselog zelja, izrežete tvrdi korijen (ne baciti) i žlicu-dvije smjese stavite u svaku rolicu. Po želji raditi manje ili veće rolice i slagati jednu do druge u posudu. Naša babysitterica ih obično prelije maslinovim uljem i stavi u vatrostalnoj posudi u pećnicu, uz dodatak vrlo malo vode. Odlična je i klasična metoda odnosn priprema na štednjaku. Također preliti vodom toliko da pokrije, maslinovim uljem, dodati lovor list i onih 100 grama kiselog zelja te tvrdi korijen i pristaviti da se kuha na laganoj vatri.

(Marina kuharica)