Etička prehrana ne odnosi se samo na brigu o pravima životinja. Pokret se odnosi i na poštivanje ljudskih prava, regulaciju prava rada i radnih uvjeta te na održivost okoliša u kojem živimo. Male promjene u svakodnevnom životu mogu imati utjecaj na kvalitetu života svakog pojedinca, kao i na kvalitetu života cijelog planeta.
Ljudi često uopće nisu upoznati s porijeklom namirnica koje kupuju i konzumiraju, ali malim promjenama svakodnevnih navika svatko može započeti prilagodbu vlastite prehrane i životnog stila etičkim uvjetima.
1. Lokalna proizvodnja
Hrana koja je proizvedena na drugom kraju svijeta i kojoj je potrebno više vremena da stigne do odredišta, dulje se nalazi u hladnjačama, a tako se koristi i više goriva što pridonosi ispuštanju ugljika. Kupujte na lokalnim farmama i tržnicama koje se nalaze najbliže vašem mjestu stanovanja.
2. Sezonsko povrće i voće
Voće i povrće koje dolazi na naše tržište izvan sezone proizvedeno je na dalekim lokacijama i njihov prijevoz zahtijeva više vremena, što podrazumijeva i više goriva. Kupujte povrće i voće od lokalnih farmera i uzgajivača.
3. Jednom tjedno bez mesa
Proizvodnja mesa zahtijeva masivne količine zemljišta, hrane, energije i vode, a prema UN-ovom istraživanju, stočarska industrija je odgovorna za 18% ispuštanja stakleničkih plinova. Barem jedan dan u tjednu nemojte jesti meso.
4. Fairtrade oznaka
Proizvodi kao što su čokolada, kava i čaj proizvode se u zemljama koje imaju loše regulirane zakone o pravima rada. Na mnogim plantažama kakaovca u zemljama Trećeg svijeta nisu regulirani osnovni uvjeti rada, kao i iskorištavanje djece za rad. Oznaka Fairtrade pruža poslodavcima, kompanijama, ali i radnicima priliku da primaju pravednu cijenu za svoj rad i proizvode.
5. Morska hrana u skladu s održivim razvojem
Mora i oceani širom svijeta pretjerano su eksploatirani, stoga kupujte morsku hranu koja dolazi iz održivog razvoja.
6. Količina robe koliko vam treba
Prekomjerno kupovanje namirnica dovodi do propadanja viška hrane. Hranu koja se brzo kvari kupujte u količinama za koje ste sigurni da ćete potrošiti, a u većim količinama kupujte namirnice koje imaju dulji rok trajanja i koje se ne kvare.
7. Kupujte manje prerađenih namirnica
Proizvodnja i pakiranje namirnica u kutije i boce zahtijevaju dodatna sredstva i energiju, a takva se ambalaža na kraju baca u smeće. Plastična ambalaža za sokove i pakiranja za pahuljice, kekse i drugu prerađenu hranu imaju negativan utjecaj na okoliš.
8. Vlastiti vrt
Imate li mogućnosti, uzgojite vlastito povrće i voće u vrtu i povrtnjaku.
Ljudi često uopće nisu upoznati s porijeklom namirnica koje kupuju i konzumiraju, ali malim promjenama svakodnevnih navika svatko može započeti prilagodbu vlastite prehrane i životnog stila etičkim uvjetima.
1. Lokalna proizvodnja
Hrana koja je proizvedena na drugom kraju svijeta i kojoj je potrebno više vremena da stigne do odredišta, dulje se nalazi u hladnjačama, a tako se koristi i više goriva što pridonosi ispuštanju ugljika. Kupujte na lokalnim farmama i tržnicama koje se nalaze najbliže vašem mjestu stanovanja.
2. Sezonsko povrće i voće
Voće i povrće koje dolazi na naše tržište izvan sezone proizvedeno je na dalekim lokacijama i njihov prijevoz zahtijeva više vremena, što podrazumijeva i više goriva. Kupujte povrće i voće od lokalnih farmera i uzgajivača.
3. Jednom tjedno bez mesa
Proizvodnja mesa zahtijeva masivne količine zemljišta, hrane, energije i vode, a prema UN-ovom istraživanju, stočarska industrija je odgovorna za 18% ispuštanja stakleničkih plinova. Barem jedan dan u tjednu nemojte jesti meso.
4. Fairtrade oznaka
Proizvodi kao što su čokolada, kava i čaj proizvode se u zemljama koje imaju loše regulirane zakone o pravima rada. Na mnogim plantažama kakaovca u zemljama Trećeg svijeta nisu regulirani osnovni uvjeti rada, kao i iskorištavanje djece za rad. Oznaka Fairtrade pruža poslodavcima, kompanijama, ali i radnicima priliku da primaju pravednu cijenu za svoj rad i proizvode.
5. Morska hrana u skladu s održivim razvojem
Mora i oceani širom svijeta pretjerano su eksploatirani, stoga kupujte morsku hranu koja dolazi iz održivog razvoja.
6. Količina robe koliko vam treba
Prekomjerno kupovanje namirnica dovodi do propadanja viška hrane. Hranu koja se brzo kvari kupujte u količinama za koje ste sigurni da ćete potrošiti, a u većim količinama kupujte namirnice koje imaju dulji rok trajanja i koje se ne kvare.
7. Kupujte manje prerađenih namirnica
Proizvodnja i pakiranje namirnica u kutije i boce zahtijevaju dodatna sredstva i energiju, a takva se ambalaža na kraju baca u smeće. Plastična ambalaža za sokove i pakiranja za pahuljice, kekse i drugu prerađenu hranu imaju negativan utjecaj na okoliš.
8. Vlastiti vrt
Imate li mogućnosti, uzgojite vlastito povrće i voće u vrtu i povrtnjaku.
You must be logged in to post a comment Login