VIDEO: Najbolja kuhana šunka za Uskrs

kuhana šunka

Iskusne domaćice znaju, a mlađe neka sada uče, da će za Uskrs svojim ukućanima pripremiti šunku na način da će ju ili kuhati ili peći. Naravno, preporučamo da kupite već termički obrađenu šunku, pa ju samo pripremite da dobije na aromi i sočnosti.

U Gavriloviću već imaju termički obrađene šunke, pa smo posegnule upravo za njima, a odlučile smo i isprobati njihov jednostavan recept za najbolju pripremu. Znate kako kažu “Manje je više”, stoga ne komplicirajte, ali svakako slijedite ove korake i vaša kuhana šunka će biti nezaboravna:

1. Šunku stavite u hladnu vodu, dodajte začine i kuhajte u nesoljenoj vodi do trenutka ključanja vode. Vatra ne smije biti prejaka, a kuha se u polupoklopljenoj posudi.

2. Za bogatiji okus i miris šunke, u vodu se mogu dodati razni začini: papar u zrnu, listovi lovora, ružmarin, piment, klinčić, anis, borovnica, mediteranski izačini ili drugi začini po želji.

3. Nakon kuhanja, šunku je potrebno ostaviti poklopljenu da se u toj vodi potpuno ohladi.

Ljubiteljima pečenja preporučujemo šunku umotati u tijesto pripremljeno za kruh i ispeći u pećnici. Šunku prethodno nije potrebno kuhati.

Mala škola kulinarstva

Nitko ne sumnja u savršenstvo francuske gastronomije pa tako ni mi. Naprotiv, zavirili smo u francusku kulinarsku enciklopediju i potvrdili ono što su nam ispričali Gavrilovićevi majstori, a tamo piše: “Šunkom nazivamo svinjski but obrađen na različite načine. Prodaje se u komadu ili rezana, kuhana ili sirova, odnosno usalamurena, sušena ili dimljena. Dobra šunka mora biti bucmasta s obilnim, ali ne predebelim slojem masnoće ispod kože. Iako se i svinjska lopatica obrađuje na iste načine, ne smije se nazivati ’šunkom’ jer je inferiornijega okusa”, podučava nas osnovama neprijeporni Larousse Gastronomique.