Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

10 mitova o roditeljstvu

Uobičajene predrasude o tome kakvi bi roditelji trebali biti.

Često se kaže da je roditeljstvo najteži i najzahtjevniji posao na svijetu. A biti dobar roditelj još je teži zadatak. Nasuprot uvjerenjima mnogih mama, ne postoji savršen roditelj i majka i otac koji znaju baš sve odgovore. Moguće je biti sasvim dobar roditelj i pružiti djetetu najljepše djetinjstvo čak i ako se ponekad mama i tata posvađaju pred djecom ili ako ih ponekad podmite slatkišem kako bi ih smirili.

Nakon što postanete roditelj, vaš život se promijeni, ali to ne znači da i dalje ne biste trebali njegovati svoje interese i biti sebi važni.

Donosimo vam 10 uobičajenih mitova vezanih uz pojam dobar roditelj.

1. Moraju imati odgovore na sve

Nitko nema odgovore za baš sve probleme, pa tako niti roditelji. Ako se u nečemu ne snalazite i tražite savjete ili pomoć od svojih ili njegovih roditelja, drugih članova obitelji ili profesionalaca, to vas ne čini lošim ili nesposobnim roditeljem. Jednako tako, nije loša ideja uključiti dijete u zajedničko rješavanje nekog problema.

2. Djecu uvijek stavljaju ispred sebe

Djeca bi trebala roditelju biti na prvom mjestu, ali to ne znači da roditelj ne postoji više kao samostalna osoba. Kako biste bili dobar roditelj i usrećili svoje dijete, najprije morate sami sebe usrećiti. Važno je pronaći vremena za sebe i partnera te za svoje hobije koji nisu u povezanosti s djecom i posvetiti se svojim željama i potrebama.3. Nikad se ne svađaju pred djecom

Djeci je važno u obitelji osjetiti sigurnost, a neprestane svađe sa supružnikom poljuljat će taj osjećaj sigurnosti. No to ne znači da je zabranjeno ponekad se posvađati pred njima. Ako zrelo koristite argumente i poštujete partnera bez vrijeđanja i ružnih riječi, djeci ćete usaditi sposobnost komunikacije i važnost kompromisa.

4. Ne koriste podmićivanje

Podmićivanje djeteta s darovima, slatkišima i obećanjima uglavnom je na lošem glasu. Ali ponekad je neizbježno, a učinkovito. Primjerice, ako nikako ne možete smiriti svoje dijete na svečanosti poput vjenčanja, možete mu obećati igračku koju priželjkuje. No, pazite da mu ne usadite poruku da u životu u svemu gleda samo svoju korist.

5. Više nemaju seksualni život

Nakon rođenja djeteta u životu para dolazi do mnogih promjena, pa tako i u dosadašnjem seksualnom životu. Nekoliko mjeseci nakon dolaska bebe u dom, zbog hormonalnih promjena, stalnog umora i stresa, normalno je da je smanjena seksualna želja, ali to ne znači da je s tim dijelom života zauvijek kraj.Važno je njegovati međusobnu ljubav, ne stavljati pritisak na sebe i dopustiti intimnosti da se polagano vrati u život.

6. Svako dijete tretiraju isto

Braća i sestre često se žale svojim roditeljima zbog nepoštenih odluka. Iako volite i cijenite svako dijete na isti način, normalno je da se ne odnosite prema njima isto, posebno ako svako dijete zahtijeva poseban tretman. Starijem djetetu možete dati zaduženja i obaveze koje mlađe dijete još ne može izvršavati, koliko god se njima to činilo nepoštenim. Čak se i prema jednojajčanim blizancima treba odnositi drugačije jer svako dijete ima drugačiju osobnost, a s time i drugačije potrebe.

7. Nikad ne gube strpljenje

Jedan od najvećih mitova upravo je taj da dobar roditelj nikad ne gubi strpljenje i ne pokazuje ljutnju i bijes pred drugima. Možda ste bili smirene i suzdržane osobe koje nikada nitko ne može izbaciti iz takta, ali to se promijeni kada postanete roditelji. Tada je normalno ponekad izgubiti strpljenje i prepustiti se negativnim emocijama.8. Ne naređuju

Većina ljudi, prije nego postane roditelj, ne želi biti stroga i zvučati poput svojih roditelja. Ali, ako ne znate kako završiti svađu ili raspravu s djetetom, nije zabranjeno reći "zato što sam ja tako rekla" i to vas ne čini lošim roditeljem.

9. Znaju kontrolirati svoju djecu

Roditelji su odgovorni za svoju djecu i njihovo ponašanje, moraju ih naučiti kako se pristojno ponašati i disciplinirati ih, ali to ne znači da mogu i znaju kontrolirati svaki njihov korak. Dobar roditelj mora dopustiti djetetu da sam donosi neke odluke i ako napravi nešto krivo, da nauči prihvatiti odgovornost za svoja djela.

10. Svakodnevan stres je normalan

Roditeljstvo donosi novi stres u život i svaka obitelj proživljava svađe i teške trenutke, ali zadatak roditelja je smanjiti razinu stresa, a ne povećavati. Kako biste olakšali svoju obiteljsku svakodnevicu, budite mirni, nemojte vikati i razgovarajte o problemima umjesto da ih ignorirate i gomilate.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Obitelj

Baby Center nudi pregršt rješenja za zabavu i razvoj vaše djece tijekom ljetnih praznika.

Financije

Nakon uspješno završene akcije prikupljanja materijalne pomoći za Ivana Ferderbera iz Rijeke, organizator i humanitarac Bruno Lerotić nastavlja svoj dobrotvorni rad s novim obiteljima...

Darivanje

Kad Durrellovi više nisu mogli podnositi sivu englesku klimu, učinili su ono što bi svaka razumna obitelj učinila – prodali su kuću i preselili...

Obitelj

Dolaskom prinove život se okreće naglavačke za sve članove obitelji, osobito kada planirate jednu, a stignu dvije bebe, a malo stariji braco tek je...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.