Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Naučite kako ojačati imunitet uz pet jednostavnih savjeta

Znate li što i kada jedete, koliko vježbate, koliko ulažete u zdravlje?

Praznici su iza ugla, a obiteljska okupljanja, zabave i daleka putovanja mogu povećati rizik od bolesti, a neka istraživanja otkrivaju da će upravo 5 do 20 posto osoba dobiti gripu upravo u tim situacijama.

Zdrav imunološki sustav osnovni je preduvjet dobrog zdravlja i tijekom zime, a ako je on jak  možemo se svakodnevno uspješno suprotstaviti narušavanju ravnoteže u našem organizmu koja može nastati radi izloženosti različitim faktorima kao što su stres, iscrpljenost, vanjski faktori, te posljedice akutnih bolesti.

Znate li što i kada jedete, koliko vježbate, koliko ulažete u zdravlje?

Sve te navike mogu igrati veliku ulogu u održavanju imuniteta jakim a samim time će se organizam lakše boriti protiv virusa, bakterija i ostalih štetnih utjecaja na naše zdravlje. Iako će mnogi  koristiti razne suplemente kako bi ojačali imunitet i prevenirali bolesti, postoje i jednostavniji načini koji će ponekad biti učinkovitiji u prevenciji bolesti.

“Važnije je prati ruke nego uzimati neki nutrijent”, navela je dr. Caroline Apovian, direktorica centra za prehranu iz Medicinskog Centra u Bostonu.

Važnost vitamina D

Vitamin D koji nam je poznati i kao sunčev vitamin, naše tijelo stvara nakon izlaganja sunčevim zrakama. Dovoljno je provesti 15-ak minuta bez zaštite na suncu da bi se sintetiziralo 90 posto dnevne potrebe za ovim vitaminom. Njegovi izvori u hrani su jaja, mlijeko, jogurt, tuna, losos i narančin sok. Uzimanje suplementa može prevenirati infekcije respiratornog sustava i smanjiti vrijeme oporavka, posebno kod onih koji pate od manjka ovog vitamina.

Ne zaboravite na važnost sna

Samo jedna neprospavana noć može poremetiti rad imunološkog sustava, a postoji i dokazi da manjak sna može utjecati i na pojavu bolesti srca i dijabetesa tip2. Možda je ponekad teško spavati 8 sati, ali ako se pobrinete da se organizam uvijek dobro odmori, bit ćete zadovoljni rezultatima. Ako imate problema sa spavanjem potražite pomoć stručnjaka,  a za početak pratite savjete stručnjaka: ne jedite prije spavanja, ugasite sva svjetla i aparate 30-ak minuta prije odlaska u krevet i dobro prozračite sobu.

Budite aktivni

Jedan od velikih problema danas je upravo sjedilački način života koji može uzrokovati razne probleme sa zdravljem; nakupljanje kilograma, razvoj kroničnih bolesti, ali i manju sposobnost borbe protiv infekcija. Studije stalno pokazuju kako je umjerena tjelesna aktivnost dobar alat u borbi protiv bolesti, a sigurno će ojačati imunološki sustav. Ako vam teretana nije izbor, uvijek možete prošetati po ulici ili biciklom otići do trgovine.

Bilo bi pametno izbjegavati alkohol

Pred nama je vrijeme u godini kada svi mislimo da je dozvoljeno pretjerivanje u jelu i piću, ali to naravno nije istina. Iako se neće ništa loše dogoditi ako se počastite čašom finog vina ili velikom porcijom bakine purice, pretjerani unos alkohola može značiti i slabiji imunološki sustav. Sigurni smo da vam mamurluk nije drag, pa biste trebali razmisliti o svim posljedicama uživanja u alkoholu prije nego natočite drugu čašu.

Perite ruke

Pranje ruku i izbjegavanje kontakta s licem jednako je bitno za prevenciju raznih bolesti, a tijekom pandemije su brojna istraživanja upozorila da ih ne peremo dovoljno često niti ispravno. Potrebno ih je prati pod mlazom tople vode 20-ak sekundi kako bi ispravili bakterije i viruse s ruku. Ako putujete, obavezno ruke perite češće, a to uključuje područje ispod noktiju i između prstiju. Zatvorite pipu laktom te obrišite ruke papirnatom maramicom umjesto već korištenog ručnika.

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Bez obzira na različite metode pripreme, kava je bogata korisnim sastojcima poput antioksidansa, koji blagotvorno utječu na zdravlje.

Brinimo jedna o drugoj

Debljanje u menopauzi, čak i ako je istinito, nije najgori simptom kojeg taj period u životu žene donosi.

Savjeti stručnjaka

Uz male preinake u svakodnevici, lakše se diše!

Trudnoća

Potreba za željezom eksponencijalno raste tijekom trudnoće, a vrhunac doseže u trećem tromjesečju kada ne možete unijeti toliko željeza samo iz hrane bogate željezom!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.