Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Učenje je kreativan proces

Ne zaboravite pohvaliti dijete za njegova pozitivna nastojanja i rezultate.

Izjave djeteta tipa "ništa mi nije jasno" ili " ja to ne mogu" su neprihvatljive i tražite dijete da konkretizira problem pa mu tek potom pomozite. Tehnika učenja bi se trebala podučavati u školi.

Učenje je kreativan proces, a ne "štrebanje". Nastavnici će učenicima pomoći, ako podučavaju s oduševljenjem i zanimljivo te pokazuju na koji način se gradivo može primijeniti u svakodnevnom životu. Dobre ocjene su poticajne, a slabe demotivirajuće.

Dobri nastavnici i roditelji nikada neće upućivati kritike djetetu kao osobi već samo njegovom uratku i nikada neće uspoređivati djecu međusobno. Očekuje se da učenici, bez obzira na njihove školske rezultate, imaju svakodnevno i dovoljno slobodnog vremena za igru i razonodu.

Dnevnik školskih postignuća

Jedna od jednostavnih, a efikasnih metoda koju zajedno sa svojim djetetom možete primjenjivati jest vođenje dnevnika školskih postignuća. Od djeteta tražite da samo postavi ciljeve vezane uz školski program i ocjene. Koliko namjerava imati iz hrvatskog, koliko iz matematike, koliko iz tjelesnog, … . Koliko misli dnevno raditi za školu, kada će se ujutro dizati, kada odlaziti od kuće…

Dijete neka napiše svoje procjene i planove pa onda zajedno s Vama prati postupak dostizanja svojih planova. Takvim postupkom dijete postaje aktivni sudionik, a ne izvršitelj volje svojih roditelja, učitelja ili sistema. To daje snagu njegovoj motivaciji. Same procjene djeteta i ciljeve koje napiše uvažite bez posebnih kritika.

Dijete mora osjetiti da podržavate njegova razmišljanja i izbor. Ono tijekom vremena mora samo doživjeti realnost ili nerealnost svojih ciljeva te ih korigirati. Vi ste tu samo kao podrška.

U svakom trenutku pazite da djetetu ne imputirate svoje želje i ambicije. Sva pozitivna nastojanja i rezultate pohvalite.


Poticajne nagrade

Slabo motivirane učenike pokušajte potaknuti konkretnim nagradama i to ako se prethodno dogovoreni planovi realiziraju u skladu s dogovorom. Ako se ne realiziraju – nema nagrade.

Nagrade su primjerene Vašim mogućnostima i o tome se valja unaprijed dogovoriti (čak i ako ste imućni ne treba pretjerivati u skupoći nagrade). Promatrani period može biti npr. kvartal ili polugodište, a što je učenik slabije motivacije period za nagradu je kraći.

Od dnevnih nagrada koristite mogućnost darivanja dodatnog vremena za elektronske igrice, dodatno vrijeme za izlazak, a kod školske djece nižih razreda npr. sličice, strip, sladoled i slično.

U slučaju neuspjeha ne koristite kazne, jer dodatno demotiviraju učenika.


Edukacija i igrice na kompjutoru


Većina djece nije u stanju kontrolirati vrijeme provedeno igranjem igrica na kompjuteru, pa se očekuje da im Vi u tome pomognete. Do dva sata igranja dnevno bio bi prihvatljivi prosjek igranja. Treba razlikovati kada djeca koriste kompjuter u svrhu edukacije, a kada se samo igraju.

Edukacija pomoću kompjutera je poželjna jer postoje brojni izvrsni programi (većina na engleskom) koji djeci mogu olakšati sticanje znanja i potaknuti razvoj kognitivnih funkcija. Edukacijski softver ne predstavlja opasnost u smislu da će dijete s njime ostati previše sati, kao što je to slučaj s elektronskim igricama.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

10 važnih stvari koje često ne cijenimo dovoljno.

Duh i tijelo

U suvremenom, kapitalističkom društvu, pojam materijalista sve se više upotrebljava, posebice u kontekstu uspješnih pojedinaca koji iza sebe imaju zavidnu karijeru. Međutim

Duh i tijelo

Bill Gates, Jack Ma i Elon Musk samo su neki od biznismena koji primjenjuju 'pravilo pet sati'.

Drama Queen

Nisam uspjela. Mislim da je svakom čovjeku teško priznati da nije uspio.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.