Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Možda vas muči alergijska astma, a ni ne znate

Vrag je nekad u najmanjim stvarima, u ovom slučaju bezazlenom kašlju

Kašljete,  osjećate pritisak u prsima, budite se tijekom noći? Još ako se doda curenje vodenaste sekrecije iz nosa, pa kihanje više puta dnevno i suzne oči, nastaje prava gnjavaža. Nemojte pristati na iskašljavanje, „sviranje“ u plućima i brzo zamaranje, čak i kod najmanjeg napora, osobito ako ste pušač, jer niti jedan od navedenih simptoma nije “normalan”, već je znak našeg tijela, signal koji trebamo prepoznati i javiti se na liječnički pregled.

Nakon razgovora i pregleda, koji su liječniku ključni za odabir pretraga, najčešće se naprave radiološki slikovni prikaz pluća, spirometrija s bronhodilatacijskim testom i kožni alergološki test na standardni inhalacijski set europskih alergena, i evo vrlo sigurne dijagnoze. Često se radi o alergijskoj astmi, koja je najčešća kronična dijagnoza kod djece i među 10 najčešćih dijagnoza u odrasloj dobi.

 

Spas u novoj terapiji

Alergijska astma ima tisuću lica jer se, kao jedinstvena kombinacija nasljednih osobina i interakcije s okolišnim čimbenicima, i mi razlikujemo međusobno. Povremeno je astma blaga pa samo “zasviramo” iz pluća na nekoj livadi i kihnemo par puta i to najčešće prođe bez primjene lijekova. Češće astma stvara probleme na tjednoj osnovi i potrebno je redovito koristiti lijekove. Uz redovito uzimanje terapije te primjenu pravila zdravog načina življenja, prvenstveno nepušenje, može se postići dobra kvaliteta života.

Teški oblik alergijske astme koji pogađa oko 5-10 % bolesnika, koji značajno pate te imaju učestale tegobe na dnevnoj bazi, čak iz sata u sat. Njima, nažalost, uobičajena terapija za astmu, koja kod većine bolesnika dobro djeluje, ne pomaže, čak ni kada se primjenjuje u visokim dozama, koje sa sobom donose i značajne nuspojave. Bolesnici s teškom astmom imaju velika ograničenja u svakodnevnom životu te im obavljanje uobičajenih poslova, poput odlaska u trgovinu ili dnevne higijene, stvara probleme.

Srećom, danas za grupu bolesnika postoji nova nada u obliku uspješne biološke anti IgE terapije. Riječ je o tehnološki naprednom, visokokvalitetnom protutijelu na imunoglobulin E (anti IgE), koji je najvažniji posrednik alergološke reakcije. Primjenjuje se u obliku subkutanih injekcija jednom do dva puta mjesečno, ovisno o osobnoj razini IgE i tjelesnoj masi bolesnika. Kod većine bolesnika s teškom astmom značajno olakšava tegobe, smanjuje broj egzacerbacija astme, poboljšava plućnu funkciju te smanjuje potrebu za drugim lijekovima za astmu.

 

Tekst pripremila: Prof. dr. sc. Sanja Popović-Grle, dr. med., subspec. pulmologije
Klinika za plućne bolesti “Jordanovac”, Zagreb

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Termogeni učinak hrane sličan je učinku koji na tijelo ima fizička aktivnost.

Suncokreti na oblacima

Često mi kažu: „Uh, komotna si...“ Odgovor je uvijek isti. Da, jesam, komotna sam jer mi se može, jer si to želim...

Darivanje

Eucerin Hydro Protect fluid za zaštitu lica od sunca SPF 50+ prikladan je za svakodnevnu upotrebu.

Zanimljivosti

Zahvaljujući inovativnom partnerstvu između održivog modnog brenda Krie Designa i projekta Provir, ribarske mreže postale su naš saveznik u borbi protiv zagađenja mora i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.