Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Debljaju li banane?

Ovo voće organizmu daje energiju i dulje zadržava osjećaj sitosti.

Kao i sve drugo voće, banana je niskokalorična namirnica koja je idealan doručak ili međuobrok. Izvrstan je izvor kalija, cinka, vitamina A, B, C i vlakana i lako se probavlja. Prednost ovog voća je što dulje zadržava osjećaj sitosti, ali za vrijeme dijeta, mnogi je izbjegavaju jer smatraju da u usporedbi s drugim voćem, najviše pridonosi debljaju.

Pretjerivanje u bilo kojoj hrani, pa tako i u bananama, može dovesti do nakupljanja kilograma. Banane sadrže manji udio vode nego ostalo voće, što znači više ugljikohidrata, ne sadrže masnoće, ali sadrže šećer. Ako jedemo previše banana tijekom dana, umjesto da se pretvori u energiju, glikogen se skladišti u jetri i pretvara u mast, stoga je važno ne pretjerivati u količini i redovito vježbati. Također, ne smiju se zanemariti druge namirnice jer samo banane organizmu ne daju dovoljno nutrijenata.Najbolje ih je jesti ujutro za dobivanje energije, a dovoljno je pojesti dvije do tri banane dnevno.

Sportaši ih koriste u svojoj prehrani, a idealan su obrok prije vježbanja. Nakon doručka preporučljivo je vježbati, hodati ili trčati 15-ak minuta kako bi se sagorjele masnoće.Uz prehranu koja sadrži banane, potrebno je smanjiti unos ostalog voća i namirnica koje sadrže puno šećera. Iako banane mogu pomoći u mršavljenju jer su zasitne i ako se uz njihovu konzumaciju ne zanemaruje redovita tjelovježba, za mršavljenje je bolje jesti agrume koji pomažu u sagorijevanju masnoća.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Razgovaramo s Gabrielom Vuković, mladom magistricom nutricionizma i autoricom cjelovitog programa pomoći osobama koje se bore s problemom pretilosti.

Zdravstveni karton

Iako se cikorija može jesti kao salata ili kao dodatak različitim jelima, ona je najpoznatija kao napitak, točnije kao zamjena za kavu.

Zanimljivosti

Neke psihološke navike troše previše intelektualnog resursa, tako da nas ostave bez kapaciteta za razmišljanje ili obavljanje zadataka.

Zanimljivosti

U davna vremena, dani u tjednu su dobili imena prema planetima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.