Ekstremne dijete koje treba izbjegavati

Istraživanja pokazuju da je preko 70% žena barem jednom u životu bilo na dijeti, a 40% mladih žena odriče se jednog cijelog obroka dnevno kako bi izgubile kilograme. Opsjednutost mršavljenjem i dijetama ne zahvaća samo bogate i slavne, iako oni najčešće pribjegavaju drastičnim metodama.

Mnogi se okreću opasnim metodama mršavljenja, a slavna Beyonce izazvala je burne reakcije javnosti nakon što je izjavila da pije samo napitak od javorovog sirupa, soka od limuna i kajenskog papra i ne jede apsolutno ništa. Donosimo vam deset najbizarnijih dijeta, od kojih su neke toliko drastične da mogu dovesti i do smrti.

1. Kuglice od vate

Kuglice od vate ne sadrže kalorije, a bogate su vlaknima koja sprječavaju glad. Naime, vata zauzima velik prostor u želucu i zbog toga se dulje zadržava osjećaj sitosti. Korisnici ove bizarne dijete jedu vate umjesto grickalica, a neki ih umaču u sok od naranče ili želatinu kako ne bi zapele u grlu. No, one mogu izazvati ozbiljne probavne probleme i začepljenje crijeva.

2. Spavanje

Kralj rock&rolla, Elvis Presley navodno je često bio na dijeti koja se sastoji od dugog spavanja. Iako je spavanje dobro za mršavljenje, ova dijeta iznimno je opasna jer korisnici uzimaju jake sedative i lijekove za spavanje kako bi prespavali nekoliko dana i izgubili kilograme.

3. Led

Prema ledenoj dijeti, nakon svakog od tri glavna obroka konzumiraju se kockice smrvljenog leda. Tijekom doručka uzima se cijela čaša leda, nakon ručka tri kockice i nakon večere još pola kocke leda. Dijeta traje tri dana, ali može uzrokovati vrtoglavicu i mučninu.

4. Sirova hrana

Dopuštene namirnice su samo sirova i nekuhana hrana, što uključuje organsko voće i povrće, orašaste plodove, sjemenke, mahunarke, morsku travu i pročišćenu vodu. Pravilo je da hrana ne smije biti termički obrađena na temperaturi iznad 50C.

5. Jaja

Poznata kuharica Nigella Lawson tvrdi da je njezin suprug smršavio gotovo 30 kilograma jedući devet jaja dnevno tijekom devet mjeseci! Jeo je jaja pripremljena na sve moguće načine u svakom obroku.

6. Tvrdi bomboni ili sladoled

Vjerojatno ste bili uvjereni da ne postoji dijeta u kojoj dijetalni keksi i kolačići, tvrdi bomboni i sladoled nisu strogo zabranjeni. Međutim, ova bizarna dijeta temelji se na jednoj od nabrojenih poslastica.

7. Zrak

Dijeta se zapravo sastoji od gladovanja. Hrana se servira i gleda, čak i prinosi ustima i nosu, ali ne jede se. Neki žvaču hranu, a nakon toga je ispljunu.

8. Voda

Voda je zdrava za organizam, a ova dijeta temelji se na unosu velike količine vode na prazni želudac. Kada imamo želudac pun vode, gubi se apetit, ova dijeta pomaže u borbi protiv celulita, a ne postoji zabrana određene hrane.

9. Parazit u želucu

Najbizarnija od svih dijeta ikad izmišljenih definitivno je gutanje kapsula s parazitom koji se nastanjuje u crijevima i jede hranu umjesto vas. Korisnici dijete progutaju jajašce ili živog parazita, a navodno se na taj način može smanjiti gotovo polovica dnevnog unosa kalorija.

10. Bolest

Kada smo bolesni, apetit se drastično smanjuje, a kod nekih i potpuno nestaje. Ovo je polazište ekstremne dijete u kojoj korisnik nastoji biti bolestan kako bi izgubio kilograme.