I Vi nekoga mrzite, zar ne?

Sigurno sam pet puta počela pisati kolumnu i obrisala. Sve što sam započela jednostavno mi se nije svidjelo. Koju temu odabrati, što napisati? Hoću li biti dosadna ili reći nešto pametno? I tako u tom razmišljanju i skrolajući portale te mreže najčešće riječi koje sam vidjela su „govor mržnje“.

Imam osjećaj da se cijela Hrvatska ujedinila i svi imaju nešto za reći jer su dvije poznate dame rekle nešto ružno. Međutim, jeste li svjesni da nas govor mržnje okružuje svakodnevno? Možda je „govor mržnje“ pregrubo reći, ali tu smo negdje.

Koliko od vas je čulo razne ružne stvari koje netko govori o vama? Ili čak u vašu facu? Jesu li vaša djeca diskriminirana jer moguće imaju invaliditet, neki nedostatak ili su jednostavno drugačija? Ako nemate potvrdan odgovor na ova pitanja, svaka čast. Bravo!

Nekako mislim da je ljudima u krvi govoriti ružno protiv nekog. Razloga je mnogo. Ponekad si netko treba nahraniti ego, a to je najjednostavnije ponižavanjem drugih osoba. Oni bez empatije nemaju dlake na jeziku i nikada neće moći imati iste vrijednosti kao ja ili vi. Pripadnici LGBTQ zajednice, žene koje abortiraju ili najjednostavnije, oni s crvenom kosom i tetovirani… Koliko samo trpe “govor mržnje” skoro pa svakodnevno?

A sada razmislite – koliko ste vi puta rekli nešto ružno o nekome? Previše, zar ne?

Lako je druge osuđivati i upirati prstom kao u dotične s početke kolumne (ne opravdavam govor mržnje u niti jednoj situaciji, da ne bi bilo zabune), ali pogledajte prvo sebe. Većina ima djelić mržnje prema nekomu ili nečemu, posebno onome što je nepoznato i drugačije.

Osobno mogu komentirati brojne razgovore s majkama koje imaju djecu s invaliditetom pa doživljavaju razne neugodne i ružne situacije od ljudi u tramvaju, kod liječnika, na cesti, čime i vi svjedočite čitajući vijesti. Mogu komentirati i ružne riječi upućene meni. Ponekad mislim da su upućene jer misle da sam „slabija“: što kao žena, što kao osoba s invaliditetom, a ponekad i jer sam „još uvijek zelena“, kako se kaže.

Samo posljednja rečenica nas dovodi do nekoliko različitih problematika s kojima se mnogi susreću. Stoga, sljedeći put kada upirete prostom u nekoga, prozivate ga ili spremate gomilu ružnih riječi, pomislite kako bi vama bilo na tom mjestu.