Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Jedite pametno i izbjegnite debljanje

Vrijeme je za promjene!

"Prekinite ljubavni odnos s hranom i pokušajte se podsjetiti da je njena jedina funkcija davanje energije", savjetuje čovjek koji je vlastitom metodom smršavio 72 kilograma.

Adro Adriano Sarnelli malo je kome poznat u Hrvatskoj i bližoj regiji. Ali oni koji imaju problema s kilogramima i težinom sigurno ga neće zaboraviti nakon što pročitaju članak. Ovaj je čovjek pobjednik svojevrsnog televizijskon natjecanja u gubljenju kilograma The Biggest Loser iz 2006. iz Australije. Od tada do danas je izgubio 72 kilograma. U svojoj knjizi "The New Me" (Novi ja) Sarnelli objašnjava kako mu je to pošlo za rukom.

Prvo, dijeta je važna. Iako je to sad već postala omražena riječ, dijeta je ipak početak mršavljenja. Ona je trening dok učite kako jesti pametno. No ne smijete se osloniti isključivo na nju, kaže Sarnelli. Gotovo nitko nije u stanju provesti dijetu do kraja i ostati na postignutoj razini; neki ljudi smršave zato što su si to zacrtali, ali se vrlo brzo vrate na staro. Započinjanje dijete znači da se ne možemo odreći hrane. I to je istina, ali put prema gubitku mršavljenja započinje mijenjanjem loših navika dobrima.

Nadalje, važno je znati čemu vam uopće služi hrana koju jedete. Hrana i piće su gorivo koje nas pokreće. Mnogi se debljaju upravo zato što jedu iz krivih razloga, a ne samo da obnove energiju. Sarnelli tvrdi da je potrebno ugasiti emocionalnu povezanost s hranom. Zapišite na papir neke od razloga za koje mislite da hrana služi. Shvatit ćete koliko griješite. Ona je gorivo i ništa više. Sad kad to znate, kad ste se podsjetili da vam ona treba služiti samo kao izvor energije, vrijeme je da se bacite na njen izbor.

Zašto je važno birati što jedete? Zato što će vam pametan izbor hrane osigurati siguran put k vitkoj i prije svega zdravoj liniji i težini. A svi već vrlo dobro znamo koja je hrana loša za nas, objašnjava Sarnelli. To je sva ona hrana za koju govorimo da joj ne možemo odoljeti i koju ne možemo prestati jesti. Napravite popis 'omiljenih' jela. Hrane bez koje ne možete zamisliti život. Sad je trenutak da si stvorite okolinu u kojoj ćete moći napraviti najbolji odabir.

Važno je da oko sebe uvijek imate dobru, zdravu i kvalitetnu hranu. Svratite do frižidera i ostave i izbacite 'omiljene namirnice'. Da, to morate učiniti! Ako ste roditelji, izbjegavajte nakon obroka jesti ostatke koje su djeca ostavila.

Da biste jeli pametno morate napraviti i neke promjene. Točnije, zamjene. Punomasno s manje masnim. Štetno za korisno. Slatko s manje slatkim. Brzu hranu normalnom. I ne zaboravite, kao i u svemu, umjerenost je najbolja.Evo koje još savjete nudi Sarnelli:
  • Nemojte biti zaljubljeni u hranu. Uživajte u njoj, ali nemojte imati ljubavni odnos. Hrana puni baterije i nije namijenjena zadovoljavanju emocionalnih potreba.
  • Jedite polako. Najmanje 20 minuta. To je vrijeme potrebno mozgu da registrira jeste li pojeli dovoljno.
  • Jedite češće, ali manje obroke.
  • Organizirajte se. Imajte pripremljen gablec ili neku užinu za svaki dan kako ne biste pali u iskušenje da kupite brzu hranu.
  • Pijte vodu. Ne smijete podcijeniti njenu važnost. Istraživanja pokazuju da u 80% slučajeva kad osjećamo glad u stvari osjećamo žeđ. Pijte prije i tijekom obroka kako biste bili dovoljno puni.
  • Dok pripremate djeci užinu za školu žvačite gumu za žvakanje ili celer umjesto da jedete komadiće onoga što pripremate.
  • Perite zube nakon jela. Ali nemojte pretjerano isprati pastu iz usta. Hrana će vam biti lošeg okusa i nećete opet jesti.
  • Uvijek se preispitujte – jesam li zaista gladan ili mi je samo dosadno kad idete prema frižideru? Jesam li ustvari žedan? Otvaram li novčanik da uzmem novac za fast food?
  • Smanjite važnost hrane. Nemojte da hrana bude glavni razlog nekom događaju već se fokusirajte na druge zabavne stvari oko vas prilikom raznih događanja – rođendani, krstitke, obiteljska okupljanja, itd.
  • I najvažnije – nikada, ali nikada se nemojte nagrađivati hranom. Gubitak kilograma bit će vam najveća nagrada.
MetroPortal

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Horoskop

Svi znamo da bismo trebali paziti na namirnice koje unosimo u organizam, a razumijevanje svojih slabosti može doprinijeti cjelokupnom shvaćanju koncepta zdrave prehrane.

Budi fit

Ovdje slijedi nekoliko savjeta koji će vam olakšati put prema idealnoj težini.

Gastronomija

Naime, gotovo dvije godine od otvorenja,  popularni zagrebački sushi street food mijenja ime u SoHo sushi rolls & poké bowls, čime ujedno najavljuje i...

Zanimljivosti

Događaj je posvećen korisnicima Grunteka kao zahvala na podršci i prepoznavanju samog projekta.

Advertisement