Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Jednostavan, mekan, ukusan… Kušajmo Djedov brk!

Djedov brk je jednostavan za rad, mekan, prhki i vrlo ukusan suhi kolač koji je dobro došao u svakoj prigodi. Vrlo zasluženo i s ponosom nosi ime tradicionalnog kolač

Djedov brk je onaj starinski tip kolača za koji se smatra „ma svi to znaju i rade“. Pa, baš i ne znam. Recimo, u našoj obitelji se on nije pravio kao jedan od tradicionalnih kolača ,u koje se definitivno ubraja. U biti, kod nas u kući, mama ga nikada nije pravila. A nije ni moja none. Međutim, u kući moje prijateljice jeste.

Kada sam razmišljala koji recept sljedeći objaviti, trenutno su tri opcije su bile ispred mene. Pričam, u biti tipkam s prijateljicom i šaljem joj slike da čujem što ona misli. I ona k’o iz topa napiše: „Brkovi! E, to je moja mater radila!“

Srce mi je poskočilo. Njene mame već dugo nema. Ali vjerujte, nikada ga više neću napraviti, a da se ne sjetim ovih njenih riječi.

Djedov brk je jednostavan za rad, mekan, prhki i vrlo ukusan suhi kolač koji je dobro došao u svakoj prigodi. Vrlo zasluženo i s ponosom nosi ime tradicionalnog kolača. Ako ga još niste radili, obavezno se odvažite. Ako jeste, možete ponoviti radnju…

Djedov brk

Sastojci

TIJESTO:

  • 550g brašna
  • 12g praška za pecivo
  • 100g šećera
  • 180g maslaca/margarina
  • 180g milerama
  • 4 (80g) žumanjka
  • korica limuna

NADJEV:

  • 3 (120)g bjelanjka
  • 150g smeđeg šećera
  • 50g kristal šećera
  • 150g mljevenih oraha

Još…

  • marmelada od marelica
  • 100g mljevenih oraha

Postupak

Za tijesto: Maslac/margarin neka bude sobne temperature. Sve sastojke spojiti i mikserom ili rukama umijesiti glatko mekano tijesto. Tijesto zamotati u plastičnu foliju i ostaviti da odmori cca 1h.

Odmoreno tijesto podijeliti na 5 jednakih dijelova. Na malo brašna svaki komad premijesiti i tanko razvaljati, premazati marmeladom, posuti orasima i s obje duže strane zarolati prema unutra, ostavljajući sredinu praznu. Svaku štrucu prebaciti u pleh na čije dno je stavljen papir za pečenje, stavljajući ih jednu do druge.

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Za nadjev: Bjelanjke mikserom umutiti u čvrst snijeg, povremeno dodajući šećer. Miksati dok se šećer ne otopi, a bjelanjci postanu sjajni i gusti. Ručno umiješati orahe. Nadjev prebaciti u dresir vrećicu i napuniti svaku štrucu. Peći 20-25 minuta, ovisno o pećnici.

Kada se ohlade, svaku štrucu na 1,5-2cm debljine, ovisno o željama.
Čuvati na suhom i tamnom mjestu!

Napomene

  • Ovisno o veličini žumanjka, možda će vam za tijesto trebati 5-10ml vode. Ja koristim jaja L veličine i to je količina koja je dovoljna. Ako koristite manja jaja, onda bi vam moglo zatrebati malo vode, ali ne pretjerujte!
  • Tijesto ne treba odmarati u frižideru. Bitno je samo da odmori.
  • Ovisno o veličini pećnice, odnosno pleha u kojem ćete peći, odredite koliko ćete razvlačiti tijesto. Kod mene je to 40x25cm. I potrudite se da tijesto razvaljate u pravokutnik.
  • Orahe koji ostanu na radnoj površini prije valjanja sljedeće štruce ne bacajte, nego jednostavno umiješajte u tijesto.
  • Znam da se često spominje marmelada ili pekmez od šljiva za premaz, no meni osobno je s marmeladom od marelica puno ukusnije. Naravno, vi stavite onu koja vam više odgovara, ili koju imate kod kuće.
  • Što se nadjeva tiče, ne trebaju vam sva 4 bjelanjka, jednostavno je previše. S ovom količinom kada bogato nadjenete svaku štrucu, točno imate za svih 5, odn. cca 80g nadjeva po štruci. Poigrajte se malo s dresir vrećicom, tako da dobijete lijepi oblik nadjeva; i kasnije pri rezanju će ljepše izgledati. Ova prva štruca na slikama je pokazatelj kako ne raditi! haha…
  • Radila sam Djedov brk i s čokoladnom glazurom koja se stavlja preko nadjeva, no meni je draže bez čokolade. Ako je ipak želite stavljati, onda nadjev smanjite za trećinu, da ostane mjesta za čokoladnu glazuru. I neka bude čim ravniji, da bi kasnije bilo lakše stavljati čokoladu.
  • Jako bitna stvar!!! Kada rolate tijesto prema unutra, vodite računa da vam ne ostaje zraka između i da štruce ne budu labavo zarolane, u suprotnom je vrlo izgledno da će vam pri rezanju pucati i lomiti se i nećete imati lijepe, uredne i jasno vidljive „brkove“.
  • Kolač režite oštrim nožem po mogućnosti s ravnom oštricom, ne pilicom, u jednom potezu, s jedne strane na drugu, od gore prema dolje.

Dobar tek!

Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.

Written By

Ne propustite

Gastronomija

Bližimo blagdanima, onim velikima kada je sve puno svega. Možda i prepuno! U to ime, danas predstavljamo Breskvice, jedan od neizostavnih tzv. suhih kolačića...

Istaknuto

Unos hrane koja tope masti ne znači i to da možete jesti ove namirnice očekujući kako će kilogrami tek tako nestati

Gastronomija

Tufahije su desert bez glutena i bez jaja. A i bez pečenja.

Gastronomija

Spoj gorke čokolade i pistacije, slankastog i ne previše slatkog je sjajan!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.