Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Kako ispravno održavati oralnu higijenu?

Svjetski dan oralnog zdravlja se svake godine obilježava 20. ožujka radi promicanja svijesti o važnosti brige za oralno zdravlje te kako ono doprinosi i utječe na očuvanje općeg zdravlja.

20. ožujka je odabran kao Svjetski dan oralnog zdravlja kako bi istaknuo sljedeće: djeca bi trebala imati 20 mliječnih zubi, starije osobe moraju imati ukupno 20 prirodnih zuba na kraju svojeg života da bi se smatrale zdravima, a navedemo li redni broj mjeseca ispred rednog broja dana, tj. 3/20, dobit ćemo oralni status koji bi trebale imati zdrave odrasle osobe, 32 zuba i nijedan (0) zubni karijes.

Ankete provedene u zadnjih desetak godina otkrile su da hrvatski građani peru zube u prosjeku jednom u pet dana umjesto dva puta dnevno, koliko preporučuju stručnjaci.

Nažalost, svaki 12-godišnjak u Hrvatskoj ima četiri ili pokvarena ili izvađena ili plombirana zuba. No, lošije rezultate definitivno ostvaruju odrasli Hrvati i to oni u rasponu od 35 do 45 godina jer imaju po 16 problematičnih zuba.

Zaključak, imamo najviše karijesa u EU-u, a po stanovniku godišnje trošimo tek dvije paste za zube.

Što možemo učiniti za zdravlje zuba?

Povodom Svjetskog dana oralne higijene, razgovarali smo s dr. Stipicom Balićem, specijalistom oralne kirurgije – voditeljem Dentalnog centra DentIN. Dentalni centar DentIN utemeljen je na obiteljskoj tradiciji dentalne medicine dužoj od 20 godina i svojim pacijentima, uz veliko iskustvo, nudi i suvremena medicinska rješenja i individualni pristup.

Dr. Stipica Balić, specijalist oralne kirurgije – voditelj Dentalnog centra DentIN

Kako biste, u kratkim crtama, opisali važnost oralne higijene u očuvanju zdravlja usne šupljine?

Oralna higijena je imperativ u očuvanju zdravlja usne šupljine. Većina bolesti tvrdog i mekog zubnog tkiva može se prevenirati odgovarajućom higijenom.

Koje su osnovne metode i tehnike održavanja oralne higijene koje preporučujete pacijentima?

Osnovne metode i tehnike su redovito četkanje zuba ujutro i uvečer, dva puta godišnje kontrola kod stomatologa te čišćenje kamenca i pjeskarenje. Pravilno četkanje zuba te odgovarajuća četkica za zube sprječava puno glavobolje u budućnosti.

Koje su najčešće posljedice nedostatka redovnih posjeta stomatologu? Kako takvi problemi mogu utjecati na opće zdravlje pacijenta?

Najčešće posljedice nedostatka posjeta stomatologu su duboki karijesi kada zub već počinje boljeti te razvoj parodontnih bolesti u kojima je rizik trajan gubitak zuba koji će se morati izvaditi.

Kako ocjenjujete nivo svijesti o oralnoj higijeni kod Hrvata? Postoje li specifične navike ili nedostaci koje primjećujete u praksi?

Nivo svijesti kod Hrvata sve je viši, ljudi sve češće na vrijeme dolaze stomatologu što znači da je naš posao sve lakši. Međutim uvijek ima slučajeva kada pacijent dođe kasno ali i tada se može djelovati.

Najbitnije je doći stomatologu, to je već pola posla! U praksi najčešće primjećujemo dolazak stomatologu kada zub boli.

Zašto smatrate da je prevencija ključna u održavanju oralnog zdravlja? Kako redovni posjeti stomatologu mogu pomoći u prevenciji oralnih problema?

Prevencija je ključ u održavanju zdravlja usne šupljine. Dolaskom vašem stomatologu na redovite preglede, kada ne boli ili kada se zub ne klima najbolji je put da i u poodmakloj dobi imate sve svoje zube!

Više informacija o Dentalnom centru DentIN pronađite na stranici dentin.hr te Instagram profilu ordinacija.dentin

Ne propustite

Zanimljivosti

Zaklada Nora Šitum, u subotu 25. svibnja, od 17 do 20 sati u Parku Maksimir organizira treću po redu dječju utrku pod geslom „Zdrav...

Drama Queen

Metode pomognute oplodnje rezultirale su rađanjem oko 10 milijuna djece diljem svijeta. U Hrvatskoj je to negdje oko 5 % od ukupno rođene djece

Duh i tijelo

Učenje iz vlastitih grešaka je privilegija koju bismo svi trebali prihvatiti i iskoristiti, umjesto da se skrivamo iza lažnih opravdanja ili krivimo druge za...

Zanimljivosti

Nova istraživanja sugeriraju da mlade djevojke koje ranije ulaze u pubertet možda izvlače kraći kraj – posebno kada je u pitanju njihovo mentalno zdravlje.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.