Kokteli s mračnom prošlošću

Najnovija ekranizacija legendarne knjige 'Veliki Gatsby', osim mode dvadesetih, u modu je vratila i osvježavajuća pića koja su kreirala povijest.

Doba prohibicije, odnosno vrijeme kada su zabranili alkohol u Sjedinjenim Američkim državama, napravilo je upravo suprotan efekt i učinilo ih još kreativnijima kada su u pitanju razne kombinacije sa zabranjenim pićem. Neke od njih danas, za razliku od prije, služe javno – bez lozinke i skrivanja u barovima diljem svijeta

Gin Rickey

Ovaj jednostavan koktel bio je omiljeno piće pisca F. Scotta Fitzgeralda i beskrajno osvježava za vrućeg ljetnog dana, naravno ako u njega ne zaboravite staviti velike kocke leda.

Sastojci:
40 ml gina
30 ml soka od limete
2 dcl mineralne vode

Poslužite ga promiješanog u visokoj čaši s puno leda, a kao dekoraciju dodajte mu jednu krišku limete.

Southside

Ovaj biser Prohibicije piće je s potpisom bara 21 Club. Uz ovaj koktel navodno se najradije opuštao poznati čikaški gangster Al Capone i njegova banda.

Sastojci:
40 ml gina
15 ml soka od limete
15 ml običnog sirupa
2 grančice mente
mineralna voda

Jednu grančicu mente smutite sa sokom od limete i jednostavnim sirupom. Dodajte gin i dobro sve protresite. prelijete u čašu koju ste napunili mrvljenim ledom. Prekrijte mineralnom vodom i ukrasite grančicom mente.

The Franklin

Poznato je kako je Franklin Delano Roosevelt proslavio kraj Prohibicije s dirty gin martinijem. Roosveltov omiljeni brend tog pića stvar je prošlosti, ali njegov koktel i dalje je postojan u novijem dobu američkog opijanja.

Sastojci:
40 ml gina
1 žlica vermuta
2 žlice soka od maslina
2 masline

Napunite shaker sa svim sastojcima uključujući i masline. Promiješajte čvrsto 3 do 4 puta. Ocijedite sadržaj u koktel čašu i ukrasite s maslinom.

Bee’s Knees

Ovaj koktel nastao je u pokušajima da se prekrije loš okus gina iz kućne radinosti. Gin se, dvadestih godina prošlog stoljeća, u mnogim domovima radio u kadama pa je današnja verzija okusom puno sofisticiranjija.

Sastojci:
40 ml gina
žlica meda
sok od limuna
sok od naranče

U shaker stavite sve sastojke s puno leda. Nekoliko puta protresite i poslužite s ledom.

French 75

Nastao je u Harry's Baru u Parizu, a postao popularan zahvaljujući noćnom klubu The Stork Club u New Yorku – poznatom okupljalištu bogatih i slavnih, pogotovo nakon Prohibicije. Njegovi obožavatelji kažu kako je dobio ime po francuskom 75mm topu.

Sastojci:
40 ml gina
15 ml običnog sirupa
15 ml limunovog soka
šampanjac

Protresite sastojke i izlijte ih u čašu punu leda te dolijte šampanjca do vrha.