Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
kuhano vino
kuhano vino

Savjeti stručnjaka

Želite zdravo srce? Ozbiljno razmislite o izbjegavanju ovih napitaka, posebno ako ste žena

Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako je umjerena konzumacija alkohola štetna za kardiovaskularno zdravlje, ali čaša crnog vina vam može i pomoći.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako je umjerena konzumacija alkohola štetna za kardiovaskularno zdravlje, ali čaša crnog vina vam može i pomoći.

Posljednjih 40 godina stručnjaci navode kako je umjerena konzumacija vina dobra za vaše zdravlje, posebno zdravlje srca, ali krajem prošle godine Svjetska zdravstvena organizacija donosi nove informacije. Bilo kakav alkohol, pa i crno vino, nije prijatelj zdravlju srca.

“Čini se da ima utjecaj na bilo koji oblik bolesti srca”, navodi dr. JoAnn Manson, stručnjakinja s Harvard Medical School. Dodaje kako će alkohol povećati rizik od nastanka:

  • hipertenzije
  • zastoja srca
  • moždanog udara
  • bolesti srčanog mišića
  • aritmije
Što otkriva istraživanje?

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila rad pod nazivom “Utjecaj alkohola na kardiovaskularno zdravlje; Mitovi i istine”, a evo što ističu:

  • u svijetu se godišnje 2.4 milijuna smrtnih slučajeva povezuje s alkoholom
  • oko 230 bolesti je povezano s alkoholom
  • čak i u malim količinama povećava se rizik od razvoja raka dojke, usta, jetra, grla…
  • osobe koje u umjereno konzumiraju alkohol imaju čak 14 posto veče šanse da će doživjeti moždani udaru
  • utječe na sužavanje arterija što može voditi do infarkta
Žene su ugroženije

Iako će više muškaraca nego žena umrijeti zbog bolesti povezanih s alkoholom, žene su ipak osjetljivije od muškaraca kada su u pitanju ozbiljne bolesti uzrokovane alkoholom, pojasnila je dr. Mason.

“Žene nemaju tako visoku toleranciju na alkohol kao muškarci, a organizam ga se rješava sporije kod žena nego muškaraca”, dodaje te ističe kako fibrilacija atrija gore utječe na žene, pa kod njih kao posljedica može doći do infarkta i moždanog udara.

Piti ili ne piti vino?

“Razlika je što se vino često konzumira uz obroke, a kada alkohol u organizam unosimo uz hranu, sporije će se apsorbirati i vjerojatno će se količinski manje popiti kada se jede”, navodi dr. Manson te dodaje kako ne misli da bi svi koji piju odmah trebali prestati, ali ako alkohol konzumirate često, možda je pametna ideja da mijenjate navike, posebno ako vam je liječnik rekao da pazite na zdravlje srca.

Posebno oprezni trebate biti ako imate hipertenziju ili drugo stanje koje povećava rizik od razvoja bolesti srca. To uključuje žene koje su imale rak dojke ili ga je netko u obitelji imao. .

Često će se čuti kako je neka vrsta alkohola bolja od druge, ali to nije istina, ako govorimo o zdravlju srca pa možemo zaključiti kako sigurno ne postoji “zdravije” alkoholno piće koje smijete konzumirati često. Dobro je znati i da prestankom konzumacije alkohola ili njegovim znatnim smanjivanjem nakon nekoliko će se godina rizik od raka znatno sniziti, no možda neće i potpuno nestati, ovisno o tome koliko ste mu bili u životu izloženi.

Osim toga, time će se smanjiti i druge štete koje konzumiranje alkohola uzrokuje. Alkoholna pića ujedno su često bogata kalorijama pa je smanjivanje konzumacije ili, još bolje, potpuno izbjegavanje alkohola ujedno pomoć u mršavljenju ili održavanju zdrave tjelesne težine i dodatnom smanjivanju rizika od raka.

Više

Dobar posao

Usprkos dijagnozi koja ju je šokirala, baš kao i sve oko nje, odlučila je upravo u tom trenutku dati otkaz i otvoriti svoju firmu.

Duh i tijelo

Zimski wellness igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tijela i duha tijekom hladnih mjeseci.

Zdravstveni karton

Važno je napomenuti da Kegelove vježbe nisu korisne za sva stanja zdjeličnog dna, stoga je ključno da ih procijeni kvalificirana osoba.

Duh i tijelo

Priroda i u ovom slučaju može pružiti djelotvornu pomoć, a prednost biljnih preparata u odnosu na sintetske jest da oni ne stvaraju ovisnost i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.