Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Mršaviji ljudi spavaju dulje

Zbog nedovoljno spavanja javlja se potreba za konzumacijom hrane.

Volite li dugo spavati? Ležite, niste aktivni, a vaš indeks tjelesne mase se, suprotno onome što možda mislite, zbog toga ne povećava, baš naprotiv. Novijim je istraživanjima dokazano da duže spavanje sprječava negativan utjecaj gena na vašu tjelesnu težinu.

Istraživanje provedeno na uzorku od 14 medicinskih sestara u Medicinskom vojnom nacionalnom centru Walter Reed u Marylandu, pokazalo je kako one sestre koje spavaju kraće vrijeme imaju veći indeks tjelesne mase, BMI (28,3 kg/m2) od svojih kolegica koje provedu duže vrijeme spavajući (24,5 kg/m2). Čak je utvrđeno kako su sestre s većom tjelesnom masom dnevno fizički aktivnije od svojih mršavijih kolegica.

Do istih takvih otkrića došla su i novija znanstvena istraživanja. Jedno, provedeno na 1.088 parova blizanaca (604 jednojajčana, 484 dvojajčanih, 66% ženskog spola, srednje vrijednosti godina 36,6) na Sveučilištu u Washingtonu, pokušalo je utvrditi mijenja li duljina sna genetske i okolišne utjecaje na vrijednost indeksa tjelesne mase.Podaci o visini, težini i prosječnoj duljini trajanja sna prikupljeni su putem anketnog upitnika. Prosječan indeks tjelesne mase za sudionike iznosio je 25,4. Dakle, blizanci su u prosjeku bili prekomjerne tjelesne težine, a prosječno trajanje sna 7 sati i 11 minuta. Podaci su analizirani metodama bihevioralne genetičke analize.

Kod onih ispitanika koji su spavali kraće od sedam sati dnevno utvrđeno je povećanje tjelesne težine i dvaput veći (70%) genetički utjecaj na vrijednost indeksa tjelesne mase od blizanaca koji spavaju minimalno devet sati dnevno (32% vrijednost genetičkog utjecaja). Uz to, jedno istraživanje provedeno u Australiji među tinejdžerima pokazalo je da pretili tinejdžeri kasnije odlaze na spavanje te spavaju kraće od svojih vršnjaka s manjom tjelesnom težinom.Očito je da duži san djeluje zaštitno na ekspresiju gena koji uzrokuju pretilost, a kraći san vjerojatno remeti razinu hormona leptina. Leptin pomaže smanjiti glad i daje osjećaj sitosti šaljući vašem mozgu obavijest o tome koliko masnoća imate u tijelu. Kad vam se poveća razina masnoća u tijelu, raste i razina leptina, i obratno.

Ako unosite previše masnoća, razina leptina se povećava, što daje signal mozgu da više niste gladni. Kad nedovoljno spavate, vaše tijelo proizvodi manje leptina, a posljedica je potreba za konzumacijom hrane. Osobe koje kraće spavaju imaju i manju učinkovitost samog sna, jer teže zaspu, a san im je često isprekidan.

Dakle, dovoljno sna uz zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost sigurno će doprinijeti vašem zdravlju i regulaciji indeksa tjelesne mase na normalne vrijednosti: 18,5 – 24,9.

Biologija.com.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Budi fit

Imate li problema s pretjeranom željom za hranom što poništava vaše zdrave prehrambene navike?

Duh i tijelo

Magnezij je danas poznati i kao mineral koji će vam pomoći da se opustite, oporavite i bolje spavate.

Brinimo jedna o drugoj

Zahvaljujući svom sastavu trešnje vam mogu pomoći u nastojanju da usporite pojavu znakova starenja kao što su bore, celulit, suhoća kože i kose i...

Brinimo jedna o drugoj

Prevencija i edukacija stanovništva najvažniji su alati u sprječavanju daljnjeg porasta pretilih i debelih u društvu, a multidisciplinarni pristup liječenju pretilih nužan je za...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.