Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

Muzej ljudske psihe

Prva ludnica na svijetu, u Beču, mjesto održavanja brojnih manifestacija.

U bečkoj “Kuli ludila”, nekadašnjoj duševnoj bolnici smještenoj u krugu stare bečke Opće bolnice, a danas Austrijskom saveznom patološko-anatomskom muzeju, krajem je lipnja započeo niz manifestacija, tematski primjerenih morbidnosti mjesta na kojem se odvijaju.

Naime, Savezni patološko-anatomski muzej u prostorijama kule pohranjuje preko 50.500 eksponata iz područja patologije koji djelomično potiču još iz 1800. godine. Na 2.000 kvadratnih metara izložene su ljudske i životinjske kosti koje su uslijed raznih bolesti doživjele promjene, preparati u formalinu s patološki degeneriranim ljudskim i životinjskim dijelovima leševa te povijesni i novi medicinski instrumenti.

Patološko-anatomski muzej je od 1971. godine smješten u “Kuli ludila”, petokatnom kružnom zdanju s uskim prozorima, koje je zaštićeno zakonom o spomeničkoj baštini. Sagrađeno je 1784. godine za vrijeme vladavine austrijskog cara Josipa II. kao prva ustanova na svijetu za zbrinjavanje umno bolesnih osoba. Ustanova koja je mogla primiti od 200 do 250 bolesnika je zatvorena 1866. godine, nakon čega je dugo godina obližnjim klinikama služila kao spremište medicinskog materijala te je tek 1971. godine prenamjenovana u muzej.

Znatiželjnici će dakle do kraja kolovoza pored razgledavanja morbidnih eksponata moći uživati i u predavanjima te književnim i glazbenim večerima pod skupnim nazivom “Tower of Power”. Kao jedno od zanimljivijih izlaganja valja istaknuti ono direktorice ovog neobičnog muzeja, Beatrix Patzak, koja će 23. srpnja prezentirati neke od najzanimljivijih eksponata muzejske zbirke te upoznati nazočne s poviješću muzeja i njegovih preparata. Zanimiljivo je i izlaganje doktora Rudolfa Kapellnera 6. kolovoza pod nazivom “Psihokativi” u kojem će govoriti o psihoaktivnim biljkama i “svetim opojnim sredstvima”.Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Vikend ne mora biti dosadan čak ni u slučaju da ga nemate s kim provesti.

Kultura

Bogatstvo i raznolikost motiva, izvanredno slikarsko umijeće i nedostižna kvaliteta pozlate, samo su neke od karakteristika bečkog porculana.

Predstavljamo

Na radost svih ljubitelja čokolade, danas, 25. studenog u Varšavskoj 5 u Zagrebu, svoja vrata javnosti otvara prvi hrvatski muzej posvećen čokoladi.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.