Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Namirnice bogate željezom za borbu protiv anemije

Ukoliko prehrambeni izvori nisu adekvatni i prehrana je siromašna namirnicama s visokim udjelom željeza, dolazi do nedostatka željeza u organizmu i pojave anemije, odnosno kroničnog nedostatka željeza u organizmu.

Ako ste sve umorniji, fizičke aktivnosti obavljate teže nego inače ili pak imate učestali nedostatak koncentracije, a na licu primjećujete bljedilo i osjećate glavobolje, postoji mogućnost da imate anemiju.

Nedostatak željeza i anemija ozbiljan su javnozdravstveni problem koji je sve češće prisutan u današnjem društvu. Najčešći uzroci nedostatka željeza su neadekvatan unos željeza, smanjena fizička aktivnost i povećani gubici krvi uzrokovani menstruacijom ili bolestima probavnog sustava.

Namirnice bogate željezom od neposredne su važnosti za naše zdravlje, stoga je važno znati da je crveno meso najbogatiji i najbolji prehrambeni izvor željeza.Takva prehrana osigurati će organizmu dostatan unos željeza čime se na vrijeme može spriječiti anemija.

Namirnice bogate željezom

Važno je znati koje su namirnice bogate željezomi uvrstiti ih u svakodnevnu prehranu. Željezo se nalazi u mnogim namirnicama kao što su nemasno crveno meso, iznutrice (teleća i kokošja jetrica), riba (srdele), jaja, žitarice (kvinoja), orašasto voća i sjemenke (bučine sjemenke, sezam, chia sjemenke), voće, zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj, brokula, prokulica, kupus) i mahunarke (grah, grašak). Ipak, kao najbolji prirodni izvori izdvajaju se crveno meso, iznutrice, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke.

namirnice bogate željezom

Stručnjaci dnevno preporučuju unos 2 do 3 namirnice iz skupine mesa, ribe, jaja i mahunarki. Najbolji prehrambeni izvor željeza je crveno meso, jer se željezo u crvenom mesu nalazi u obliku koji je iskoristiviji nego u drugim biljnim izvorima. Dodatni razlozi koji idu u prilog mesu su i proteini mesa koji poboljšavaju njegovu lakšu probavljivost. Osim kao vrlo vrijedan izvor željeza, crveno meso sadrži niz drugih za organizam važnih mikronutrijenata kao što su cink, selen, kalij i niz B vitamina, uključujući niacin, riboflavin, tiamin i vitamin B12.

Važnost hrane bogate željezom, kao što je crveno meso, istaknuta je također i u svim prehrambenim smjernicama za dojenčad i malu djecu. Naime, željezo ima značajnu ulogu u ranom spoznajnom razvoju djece, razvitku metabolizma i imunološkog sustava.

Kako nastaje anemija?

Željezo je mineral koji je široko zastupljen u prehrambenim namirnicama pa potrebne dnevne količine unosa ovog mikronutrijentamožemo osigurati pravilnom prehranom. Kao komponenta hemoglobina u eritrocitima (crvenim krvnim stanicama) potreban je za transport kisika u tijelu te za spremanje i korištenje kisika u mišićima.

namirnice bogate željezom

U organizmu se taloži u vrlo malim, ali bitnim količinama i kada se pokaže potreba za željezom u stanjima poput rasta i razvoja ili trudnoće ono se troši iz tih zaliha. Kada potrošimo sve zalihe željeza, potrebno ih je nadomjestiti. Apsorpcijaželjeza se pojačavakonzumacijom adekvatnih prehrambenih izvora teizgubljene zalihe na taj način možemo lako nadomjestiti. Ukoliko prehrambeni izvori nisu adekvatni i prehrana je siromašna namirnicama s visokim udjelom željeza, dolazi do nedostatka željeza u organizmu i pojave anemije, odnosno kroničnog nedostatka željeza u organizmu.

 

Konzumacija crvenog mesa 2 do 3 puta tjedno (jedno serviranje mesa iznosi 75 do 100 g)može pomoći onima koji imaju nedostatak željeza u krvi, ali i preventivno spriječiti mogućnost razvoja anemije.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Budi fit

U njezinom božanstvenom okusu ljudski rod uživa već tisućama godina. Porijeklo ove biljke je u sjevernoj Africi odakle se proširila u bliskoistočne zemlje, te...

Savjeti stručnjaka

Iako se anemija posve jednostavno dijagnosticira pretragom krvi, u većini slučajeva ostaje neprepoznata zato što su simptomi, recimo to tako, “univerzalni”.

Savjeti stručnjaka

Anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza može razviti svatko.

Savjeti stručnjaka

Spirulina kao namirnica ne donosi sa sobom jaku aromu tako da ju se može kombinirati u raznim jelima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.