Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Palačinke od tikvica – lagano ljetno jelo u koje ćete se zaljubiti

Želite li brzinski ljetni ručak ili laganu večeru imamo za vas palačinke od tikvica. Isprobajte ih – nećete požaliti!

Palačinke od tikvica gotove su u trenu, ali i nestaju u trenu jer su jako su ukusne i možete ih jesti u bezbroj kombinacija, baš kao i klasične palačinke, samo što su ove zdravije. Tikvice su lagano i izuzetno hranjivo povrće, a sada je njihova sezona i pravo vrijeme da iskoristite sve blagodati koje vam priroda kroz ovu namirnicu pruža. 

Neutralnog su okusa pa ih možete pripremiti i na slatko i na slano. Lako su probavljive, niskokalorične i nutritivno bogate, djeluju protuupalno, čiste crijeva, koži vraćaju elastičnost, potiču metabolizam, snižavaju kolesterol, a dižu libido pa se pitamo: Može li bolje?

Odgovor se nameće sam po sebi, a time i recept za palačinke od tikvica koje donosimo u nastavku. Ova jednostavno jelo popularno je u Turskoj.

Palačinke od tikvica

Sastojci:

  • 1 srednja tikvica
  • 2 srednja krumpira
  • prstohvat soli
  • 160 – 200 grama brašna
  • 1,5 šalica mlijeka
  • 3 jaja
  • list peršina, mladi luk, režanj češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • prašak za pecivo

Link:

https://www.youtube.com/watch?v=1oZ8FtyNG1w

Postupak:

Tikvice i krumpir naribajte, posolite i ostavite da puste vodu te ih dobro ocijedite prije, no što ih stavite u posudu u koju ćete dodati ostale sastojke i napraviti smjesu za palačinke.

Sada tikvicama i krumpiru dodajte brašno i prašak za pecivo te mlijeko i na kraju maslinovo ulje, tri jaja koja ste prethodno posebno umutili i začine – svježe narezani peršin, mladi luk i češnjak.

Tavu nauljite i zagrijte te pecite palačinke od tikvica, kao što i inače pečete palačinke – na laganoj vatri, dok ne porumene pa okrenite na drugu stranu i ponovite postupak.

Palačinke od tikvica možete jesti sa sirom, šunkom i avokadom kako je predloženo u videu ili pak smisliti svoju kombinaciju. Nama su odlične sa sirom za mazanje i rajčicama.

S obzirom na nutritivna svojstva, jednostavnost uzgoja i priprema jela od tikvica, prava bi šteta bila ne iskoristiti njihovu sezonu i konzumirati ih što češće. Palačinke od tikvica tek su jedan od načina da ih uvrstite u svoj jelovnik. Od tikvica, primjerice, možete raditi špagete – u tom će vam slučaju zamijeniti tjesteninu, što je sjajna stvar za ljude koji nastoje izbjegavati ugljikohidrate, ali i sve one koji žele prehranu učiniti kvalitetnijom. Od tikvica možete napraviti musaku ili lazanje, raditi popečke, hladnu ljetnu juhu, ali i pohati ili puniti cvjetove tikvica.

I za kraj pikanterija dostojna tabloida iz života tikvica – jeste li znali da su tikvice ustvari voće, a ne povrće? Botanički dijele sudbinu dinje i lubenice. Dok za njih mislimo da su voće, za tikvice mislimo da su povrće. I jedne i druge pripadaju botaničkoj porodici Cucurbitaceae, kao i krastavci.

Ne propustite

Gastronomija

Osim ako im ne dodate začine, imaju relativno blag okus, što ih čini svestranim sastojkom za pripremu slatkih i slanih jela.

Gastronomija

Ova salata je vrlo aromatična i osvježavajuća, tako da je idealan izbor za tople dane te ide odlično uz roštilj

Gastronomija

S obzirom na to da niste stigli pripremiti kraljevski doručak neka vam smoothie "priskoči" u pomoć.

Gastronomija

Polpete. Popečci. Kako god ih zvali, ovaj snack proći će i kod djece koja izbjegavaju povrće.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.