Palačinke od tikvica gotove su u trenu, ali i nestaju u trenu jer su jako su ukusne i možete ih jesti u bezbroj kombinacija, baš kao i klasične palačinke, samo što su ove zdravije. Tikvice su lagano i izuzetno hranjivo povrće, a sada je njihova sezona i pravo vrijeme da iskoristite sve blagodati koje vam priroda kroz ovu namirnicu pruža.
Neutralnog su okusa pa ih možete pripremiti i na slatko i na slano. Lako su probavljive, niskokalorične i nutritivno bogate, djeluju protuupalno, čiste crijeva, koži vraćaju elastičnost, potiču metabolizam, snižavaju kolesterol, a dižu libido pa se pitamo: Može li bolje?
Odgovor se nameće sam po sebi, a time i recept za palačinke od tikvica koje donosimo u nastavku. Ova jednostavno jelo popularno je u Turskoj.
Palačinke od tikvica
Sastojci:
- 1 srednja tikvica
- 2 srednja krumpira
- prstohvat soli
- 160 – 200 grama brašna
- 1,5 šalica mlijeka
- 3 jaja
- list peršina, mladi luk, režanj češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- prašak za pecivo
Link:
https://www.youtube.com/watch?v=1oZ8FtyNG1w
Postupak:
Tikvice i krumpir naribajte, posolite i ostavite da puste vodu te ih dobro ocijedite prije, no što ih stavite u posudu u koju ćete dodati ostale sastojke i napraviti smjesu za palačinke.
Sada tikvicama i krumpiru dodajte brašno i prašak za pecivo te mlijeko i na kraju maslinovo ulje, tri jaja koja ste prethodno posebno umutili i začine – svježe narezani peršin, mladi luk i češnjak.
Tavu nauljite i zagrijte te pecite palačinke od tikvica, kao što i inače pečete palačinke – na laganoj vatri, dok ne porumene pa okrenite na drugu stranu i ponovite postupak.
Palačinke od tikvica možete jesti sa sirom, šunkom i avokadom kako je predloženo u videu ili pak smisliti svoju kombinaciju. Nama su odlične sa sirom za mazanje i rajčicama.
S obzirom na nutritivna svojstva, jednostavnost uzgoja i priprema jela od tikvica, prava bi šteta bila ne iskoristiti njihovu sezonu i konzumirati ih što češće. Palačinke od tikvica tek su jedan od načina da ih uvrstite u svoj jelovnik. Od tikvica, primjerice, možete raditi špagete – u tom će vam slučaju zamijeniti tjesteninu, što je sjajna stvar za ljude koji nastoje izbjegavati ugljikohidrate, ali i sve one koji žele prehranu učiniti kvalitetnijom. Od tikvica možete napraviti musaku ili lazanje, raditi popečke, hladnu ljetnu juhu, ali i pohati ili puniti cvjetove tikvica.
I za kraj pikanterija dostojna tabloida iz života tikvica – jeste li znali da su tikvice ustvari voće, a ne povrće? Botanički dijele sudbinu dinje i lubenice. Dok za njih mislimo da su voće, za tikvice mislimo da su povrće. I jedne i druge pripadaju botaničkoj porodici Cucurbitaceae, kao i krastavci.