Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Prijave za zapošljavanje u EU

Do 19. veljače možete se prijaviti za rad u nekoj od Europskih institucija.

EPSO (Europski ured za selekciju kadrova) objavio je natječaj koji otvara vrata državljanima Hrvatske za zapošljavanje u institucijama Europske unije. Kroz zapošljavanje u europskoj administraciji građani zemalja kandidata upoznaju se s radom europske administracije, ali i obučavaju za buduće funkcije koje EU ima u njihovim matičnim zemljama. Pojedinci koji uspješno prođu test znanja engleskog jezika, opće poznavanje struktura europskih institucija te usmeni intervju, postaju dio baze kadrova koji mogu izravno aplicirati za poslove u EU.

Jednaka prilika za sve

EPSO na ovakav način stvara bazu kandidata iz koje se onda aplikanti šalju u različite „funkcijske skupine“. U Drugu skupinu svrstani su tajničko i tehničko osoblje. Pod Treću skupinu ubraja se financijsko i administrativno upravljanje, IT tehnologije, izvršni poslovi. U Četvrtoj funkcijskoj skupini su pravnici i jezikoslovci te administrativni, komunikacijski i savjetnički poslovi.

Ovako široki dijapazon profesija može biti zanimljiv velikoj većini građana, bez obzira na stručnu spremu, spol i godine, a sve pod europskom parolom „politike jednakih prilika“. Uvjet je da se kandidati uz materinji jezik aktivno služe njemačkim, francuskim ili engleskim jezikom. Znanje jednog od ovih jezika će se provjeravati testovima.

Mladi karijeristi

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kažu da su upoznati s ovakvim projektima EU. Prema njihovom iskustvu, mladi su puno aktivniji u pronalaska zaposlenja. Traže posao na internetskim portalima, ostavljaju svoje životopise u velikim tvrtkama, proaktivni su.

Pojam prostorne pokretljivosti je također bitan u odluci o promjeni sredine zbog posla. Hrvati nisu baš voljni putovati iz grada u grad i dnevno migrirati zbog posla, kažu u HZZ-u.

Više o prijavama za poslove u Europskoj uniji može se pročitati na stranicama Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj: http://www.delhrv.ec.europa.eu/hr/content/news/id/1501 gdje su detaljna objašnjenja procedure, od podnošenja prijave do uvrštenja u bazu kandidata.
Životopis na europski način

Maja Šuput je za she.hr popunila svoju prvu Europass jezičnu putovnicu

Željka Ogresta – Merlić je za she.hr popunila Europass CV

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Dobar posao

Konferencija koja slavi moć žena održat će se 2. prosinca na Zagrebačkom velesajmu, a u programu će sudjelovati inspirativne heroine hrvatskog gospodarstva, akademske, zdravstvene...

Dobar posao

Tamara Kajari certificirana je profesionalna organizatorica, osnivačica i vlasnica tvrtke SLAGALICA organiziranje.

Dobar posao

Posla ima previše, plaće su manje, otkazi su postali kao dobar dan, a tenzije zbog situacije, k tome dodajte i globalnu situaciju pandemije, neminovne...

Top menadžerica

Naš je cilj bio stvoriti bezvremenski proizvod koji nadilazi modu i trendove.

Advertisement