Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Prijave za zapošljavanje u EU

Do 19. veljače možete se prijaviti za rad u nekoj od Europskih institucija.

EPSO (Europski ured za selekciju kadrova) objavio je natječaj koji otvara vrata državljanima Hrvatske za zapošljavanje u institucijama Europske unije. Kroz zapošljavanje u europskoj administraciji građani zemalja kandidata upoznaju se s radom europske administracije, ali i obučavaju za buduće funkcije koje EU ima u njihovim matičnim zemljama. Pojedinci koji uspješno prođu test znanja engleskog jezika, opće poznavanje struktura europskih institucija te usmeni intervju, postaju dio baze kadrova koji mogu izravno aplicirati za poslove u EU.

Jednaka prilika za sve

EPSO na ovakav način stvara bazu kandidata iz koje se onda aplikanti šalju u različite „funkcijske skupine“. U Drugu skupinu svrstani su tajničko i tehničko osoblje. Pod Treću skupinu ubraja se financijsko i administrativno upravljanje, IT tehnologije, izvršni poslovi. U Četvrtoj funkcijskoj skupini su pravnici i jezikoslovci te administrativni, komunikacijski i savjetnički poslovi.

Ovako široki dijapazon profesija može biti zanimljiv velikoj većini građana, bez obzira na stručnu spremu, spol i godine, a sve pod europskom parolom „politike jednakih prilika“. Uvjet je da se kandidati uz materinji jezik aktivno služe njemačkim, francuskim ili engleskim jezikom. Znanje jednog od ovih jezika će se provjeravati testovima.

Mladi karijeristi

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kažu da su upoznati s ovakvim projektima EU. Prema njihovom iskustvu, mladi su puno aktivniji u pronalaska zaposlenja. Traže posao na internetskim portalima, ostavljaju svoje životopise u velikim tvrtkama, proaktivni su.

Pojam prostorne pokretljivosti je također bitan u odluci o promjeni sredine zbog posla. Hrvati nisu baš voljni putovati iz grada u grad i dnevno migrirati zbog posla, kažu u HZZ-u.

Više o prijavama za poslove u Europskoj uniji može se pročitati na stranicama Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj: http://www.delhrv.ec.europa.eu/hr/content/news/id/1501 gdje su detaljna objašnjenja procedure, od podnošenja prijave do uvrštenja u bazu kandidata.
Životopis na europski način

Maja Šuput je za she.hr popunila svoju prvu Europass jezičnu putovnicu

Željka Ogresta – Merlić je za she.hr popunila Europass CV

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Moj Profil je poslovna društvena platforma za freelancere i sve koji žele prezentirati sebe, svoje usluge i vještine.

Dobar posao

Premium program Outonomi započinje 31. ožujka kick off retreatom u San Canzianu u Istri, a nakon toga slijedi 2,5-mjesečni online program.

Duh i tijelo

Ako ste i vi među onima koji i nakon što završe s poslom osjećaju napetost, razdražljivi su ili se pak mentalno nikako ne mogu...

Top menadžerica

Vidimo blagi porast zapošljavanja žena na višim i odgovornijim funkcija kao i porast internih rotacija koje su stvorile dodatnu priliku za napredovanje.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.