Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Sreća za ljude koji ne mogu pozitivno razmišljati

Burkeman će to nazvati negativnim putem: ideja da čim više težimo sreći, te ostalim psihološkim darovima poput sigurnosti i pouzdanja, manje ih možemo imati.

Kako gledate na čašu; kao na polu-punu, polu-praznu ili kao na stakleni predmet koji u sebi sadrži taman dovoljno tekućine da je prolijete po onome tko vas gnjavi s takvim pitanjima? Kako god glasio vaš odgovor, Protuotrov Olivera Burkemana je poput hladnog koktela na vrući ljetni dan: okrepljujući za one koji su skeptični oko sve te halabuke koja se diže oko pozitivnog razmišljanja te osvježavajući za one koji ga dobiju u lice jer nisu.

Stajališta možeš sve što hoćeš i kroz život trebaš koračati s velikim smiješkom na licu na našu suvremenu kulturu imaju poguban utjecaj; agresivno pozitivan stav nekima možda i pomaže da pobijede ovisnost, tremu, izgrade poslovno carstvo, osvoje izbore ili pobijede u ratu. No, ova nas nemirna i neumorna potraga za srećom i uspjehom može učiniti duboko – nesretnima. Iako vrijedna milijarde, industrija knjiga o samopomoći rijetko je kome uistinu uspjela pomoći. Malo je prednosti modernog života dovelo do općeg blagostanja (i to ne nužno materijalnog). Imutak – čak i ako ga steknete – ne vodi nužno do sreće. Ljubav, obitelj i posao češće od radosti donose nam stres. Ne možemo se čak ni složiti oko toga što sreća točno jest. Jesmo li stoga uključeni u bezuspješnu potragu ili samo od početka sve pogrešno shvaćamo?

Burkeman će to nazvati negativnim putem: ideja da čim više težimo sreći, te ostalim psihološkim darovima poput sigurnosti i pouzdanja, manje ih možemo imati. S druge strane, paradoksalno, razmišljajući više o depresivnijoj strani života, poput neizbježnosti smrti, patnje ili nemogućnosti da se jamči ikakva sigurnost, brže ćemo doći do stanja koje bi se moglo opisati kao sretno. Burkeman pritom naglašava kako negativini put nije „jedna jedina opsežna, pažljivo upakirana filozofija, niti panaceja“. Prije bi se moglo raditi o skupu pristupa koji zajednički dijele zanimanje za pružanje adekvatnih odgovora na nesavršenosti stvarnosti, ali te odgovore pružaju na mnogo različitih načina. To je subverzivna poruka koja svoje korijenje vuče još od rimskih stoika, pa do budista.

Uspjeh postignut kroz neuspjeh, spokoj postignut kad prigrlimo vlastitu nesigurnost i tjeskobu – ova je knjiga potpuno originalan pristup knjigama o samopomoći.

Protuotrov je serija putovanja osoba koje dijele zajednički, iznenađujući način na koji razmišljaju o životu. Ono što im je zajedničko jest uvjerenje o ljudskoj psihologiji: da je naš trajni napor u eliminiranju negativnog glavni krivac za to što se osjećamo tako nesigurnima, nesretnima i tjeskobnima.

Oliver Burkeman, novinar The Guardiana, istražit će mračnu stranu popularnih teorija koje su propagirale osobe poput Normana Vincenta Pealea i Eckharta Tollea, razgovarat će s life coachevima plaćenima da svojim klijentima od života naprave pakao (sic!), ali i disidentskim stručnjacima za sigurnost, poput Brucea Schneiera, koji svjedoči o promjenama koje su uvedene u zračnoj sigurnosti nakon napada na Sjedinjene Države 11. rujna, a koje su nas, zapravo, učinile još izloženijima opasnosti. Sve to sažet će u dosjetljivu, fascinantnu, zabavnu knjigu koja će desetljeća stare savjete o samopomoći preokrenuti naglavačke i prisiliti nas da ponovno promislimo o vlastitim stajalištima o neuspjehu, nesigurnosti i smrti. Alternativni put do sreće i uspjeha podrazumijeva prigrliti neuspjeh, pesimizam i nesigurnost – sve one stvari koje cijelog života očajnički nastojimo izbjeći. Burkeman bi prvi priznao da nije zadnji koji će pisati o ljudskoj sreći. No, nema sumnje da je napisao neke od najistinitijih i najkorisnijih riječi koje su ukoričene posljednjih godina. Znanje koje crpi možda je i posudila od raznih struja, no tiha mudrost samo je njena. Ovo je prekrasna sinteza zdravog razuma, i kao takva idealno je štivo za detoksikaciju za ovisnika knjiga o samopomoći.

IZ KNJIGE:

(…) Iako pripadamo civilizaciji toliko opsjednutoj postizanjem sreće, čini se kako smo nevjerojatno nesposobni ispuniti tu zadaću. Zaključak da bezbrojne koristi i prednosti suvremenog života nisu baš mnogo učinile za podizanje našeg zajedničkog duha jedno je od najpoznatijih općih otkrića “znanosti o sreći”. Mučan dojam stvara istina da, čini se, povećani gospodarski rast ne znači nužno i sretnija društva, jednako tako kao što i povećanje osobnog dohotka, iznad neke osnovne razine, ne znači da su i ljudi sretniji. Veću sreću ne donosi ni bolja obrazovanost, barem tako pokazuju neka istraživanja. Pa ni veći izbor i ponuda potrošnih dobara. To ne donosi ni veći i ljepši dom, već uglavnom tek nudi privilegij življenja u većem prostoru u kojem se čovjek i dalje osjeća tjeskobno. Možda vam i nije potrebno govoriti kako knjige o samopomoći, ovodobne apoteoze traganja za srećom, spadaju u stvari koje nas ne uspijevaju usrećiti. Ali, neka ostane zabilježeno, istraživanja dosta pouzdano navode na zaključak da nam takve knjige rijetko pomažu. U međusobnim razgovorima izdavači takvih knjiga u zatvorenom krugu govore o “pravilu osamnaest mjeseci”, sukladno kojem će određenu knjigu o samopomoći najvjerojatnije kupiti osobe koje su u prethodnih osamnaest mjeseci već kupile neku takvu knjigu – ali, očito knjigu koja im nije riješila sve njihove probleme. Ako police s knjigama o samopomoći promatrate nepristranim očima, to i nije posebice iznenađujuće. Razumljivo je da žudimo za urednim i lijepo ukoričenima rješenjima poteškoća ljudskog postojanja s kojima se suočavamo u životu, ali odbacimo li sjajne omote, ustanovit ćemo kako su poruke skrivene u takvim uracima vrlo često banalne i isprazne.

logo-amk-660x150

IZ MEDIJA:

Burkemanov tour negativnog puta do sreće čini ovo duboko promišljenom i zabavnom knjigom. Ovaj nesigurni, tjeskobni i povremeno nesretan čitatelj nalazi da mu je puno pomogla. ―Hector Tobar, The Los Angeles Times

Neke od najistinitijih i najkorisnijih riječi o sreći koje su objavljene posljednjih godina. ―Julian Baggini, The Guardian

Tiho subverzivna, prekrasno napisana, uvjerljiva i duboka. Knjiga Olivera Burkemana natjerat će vas na razmišljanje – i smijeh. ―Alex Bellos, autor knjige Here’s Looking at Euclid

[box style=”0″]

U suradnji s Algoritam MK, a s ciljem promocije, darujemo jedan Protuotrov za borbu protiv nesreće. Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #protuotrov

Prijave primamo do 26. siječnja, točno u podne.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke dostavljaju u inbox na našem Facebooku.

Dobitnica: Martina Milkočević!

[/box]

Više

She Book Club

Toksična briga uzrok je našega neostvarenog potencijala i nedovršenih projekata.

Drama Queen

Postoji ogroman broj sekti, društava, udruženja, stranki u koja se čovjek ponekad mora, a nekad poželi učlaniti.

Drama Queen

Ne znam što je normalno i gdje su te granice normalnih ponašanja, budući da smo često licemjerni.

Zanimljivosti

Stiže nam travanj najljepši mjesec proljeća, a astrolozi ističu da će određeni datumi biti posebno sretni za svaki horoskopski znak.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.