Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Stevija – slatko a bez kalorija

Ljekovita biljka s brojnim prednostima.

Ovaj zaslađivač biljnog podrijetla idealna je zamjena za šećer zbog brojnih benefita koje pruža ne samo po pitanju mršavljenja i održavanja težine već i kod raznih zdravstvenih problema. Dolazi u nekoliko različitih oblika (najuobičajenije su u obliku pudera ili tekućine) a dobiva se iz listova istoimene biljke stevije (Stevia rebaudiana) za koje je karakteristično da su izuzetno slatki te da ne posjeduju niti jednu kaloriju.

Obzirom da ne posjeduje energetske vrijednosti, a također niti ne pobuđuje inzulin, stevija je idealan sastojak raznih redukcijskih dijeta. 300 je puta slađa od šećera, a posjeduje i antibakterijska svojstva, te je se bez straha može koristiti u jelima koja se pripremaju djeci – ne izaziva hiperaktivnost i karijes.

Zbog svih ovih pozitivnih svojstava stevije niti ne čudi da je stevija trn u oku proizvođačima umjetnih sladila. Ukoliko do sada niste imali priliku saznati više o ovoj biljci, mi vam predstavljamo četiri prednosti koje će vam dočarati vrijednost ove biljke.

1. Mršavljenje

Kod pretilih ljudi čisto postoji defekt koji nastaje između želuca i hipofoze koji sprječava da informacija o sitosti dođe od želuca do mozga. Prema nekim istraživanjima stevija korigira taj poremećaj, te je upravo stoga idealan sastojak u programima mršavljenja.Mršavjeti znači trošiti više kalorija nego što unosimo u organizam. Na putu prema redukciji kalorija stevija se nameće kao savršeno rješenje, obzirom da ne posjeduje baš nikakvu energetsku vrijednost (0 kalorija) za razliku od šećera (dvije žličice šećera nose 50 kalorija).

Također, stevija je zaslužna za održavanje optimalne količine šećera u krvi, što je vrlo bitna stavka kod održavanja ne samo zdravlja već i optimalne tjelesne težine.

2. Oralna higijena


Uključivanje stevije u svakodnevnu prehranu, i to kao zamjenu za rafinirani šećer, učiniti će čuda za vašu dentalnu higijenu. Stevija inhibira rast i reprodukciju oralnih bakterija i drugih zaraznih organizama. Redovnim korištenjem stevije kao vodice za usta ili korištenjem paste za zube kojoj je dodana stevija smanjuju se problemi sa krvarenjem desni. Stevija ne uzrokuje karijes i sve je češći sastojak zubnih pasti.

3. Krvni tlak

Ne samo šećer, već i fruktoza, opasni su neprijatelji osobama koje pate od visokog krvnog tlaka. Dovoljno je izbaciti uporabu rafiniranog šećera te prestati piti slatka pića, a na dnevnoj bazi uključiti steviju u vaš jelovnik, i opasnost od visokog krvnog tlaka biti će drastično smanjenja.4. Šećer u krvi

Jednako kao što snižava povišeni krvni tlak, stevija i smanjuje količinu šećera u krvi.

Zbog lagano gorkastog okusa, na steviju se treba naviknuti. No još je puno pozitivnih djelovanja ove super biljke (osteosporoze, tenzije mišića, smirivanja, stimulacije gušterače i jetre, poboljšava rad bubrega, liječenje kožnih bolesti…) zbog kojih biste trebali razmisliti o tome da uključite steviju u vašu svakodnevnu prehranu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Budi fit

Jako ih je lako unijeti u suvišku, ali taj suvišak unesenih kalorija trebalo bi nekako i potrošiti kako se ne bi pretvorio u potkožno...

Zdravstveni karton

Postoje i metode za rješavanje ovisnosti o šećeru koje mogu biti od pomoći.

Budi fit

Egzotična voćka u sebi krije brojne hranjive tvari.

Budi fit

Postoji li idealna vježba za gubitak masnih naslaga na trbuhu? Provjerili smo kod stručnjaka!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.