Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Što je disfagija i kako nastaje?

Iako češće pogađa stariju populaciju, disfagiju mogu imati i djeca

Tijekom jednog dana čovjek 900 puta proguta hranu, piće ili vlastitu slinu i pritom upotrebljava čak 26 mišića. Zamislite život u kojem je ta radnja izrazito bolna i često nemoguća. Teško, gotovo nemoguće zamisliti prosječnom čovjeku.

Disfagija je pojam koji opisuje smetnje gutanja ili otežano gutanje. Ona nastaje zbog smetnji u prolazu tekuće ili krute hrane, ili oboje, iz ždrijela u želudac. Disfagija može dovesti do aspiracije, odnosno udisanja hrane i tekućine, sekreta iz usne šupljine ili oboje. Aspiracija može uzrokovati akutnu upalu pluća, a učestala aspiracija, odnosno ulazak hrane i tekućine u dišne puteve i pluća, može konačno dovesti do kronične plućne bolesti. Dugotrajna disfagija često dovodi do lošeg statusa uhranjenosti te mršavljenja.

Često se javlja kao posljedica težih bolesti poput tumora usta i grla, moždanog udara ili Parkinsonove bolesti. Iako češće pogađa stariju populaciju, disfagiju mogu imati i djeca. U zadnje vrijeme često se javlja i kao posljedica izloženosti respiratoru kod težih slučajeva zaraze koronavirusom.

Najčešći su simptomi disfagije:

  • poteškoće prilikom stezanja grla radi gutanja hrane i tekućine
  • osjećaj da se u grlu ili u prsima zaglavila hrana ili tekućina
  • gušenje ili kašljanje prilikom gutanja
  • hrana i tekućina koje se vraćaju natrag kroz grlo, usta ili nos nakon gutanja
  • bol prilikom gutanja
  • osjećaj boli ili pritiska u prsima prilikom jela
  • gubitak tjelesne mase zbog nemogućnosti gutanja.

Najveći izazov – kasna dijagnostika

Kada bi se prvi simptomi disfagije prepoznali na vrijeme moglo bi ih se uspješno kontrolirati i tako omogućiti kvalitetniji život oboljelim osobama. Nažalost, često se dogodi da se disfagija dijagnosticira kasno, u puno težem obliku što rezultira velikim pogoršanjem kvalitete života. Poseban izazov je sama priprema hrane koja za bolesnike s disfagijom treba biti usitnjena u kašasti oblik, no za olakšavanje prehrane postoje i gotovi pripravci.

Za više informacija posjetite web stranicu www.disfagija.hr na kojoj ćete pronaći informacije o tome što je to disfagija, koji su prvi simptomi kako bi ih mogli prepoznati na vrijeme i reagirati, način prehrane i recepti za osobe s disfagijom te upitnik za procjenu disfagije.

Više

Savjeti stručnjaka

Lucija Lugomer, naša poznata influencerica i model, odlučila se napokon riješiti dioptrije te je s nama podijelila svoje iskustvo. Saznajte sve o ovoj revolucionarnoj...

Zdravstveni karton

Zanimljivo je da vitamina D u organizmu ne može biti viška jer naše tijelo regulira njegovu količinu.

Duh i tijelo

Motivirali vas posao koji radite da svako jutro ustanete iz kreveta bez grča u želucu ili pomisli da i prije početka radnog vremena čekate...

Zdravstveni karton

Stomatološka poliklinika iDENT posluje od 2010. godine. Više od 10 godina postojanja i nekoliko tisuća pacijenata godišnje ono je gdje sadašnji i budući pacijenti...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.