Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Fashion report

Svi pričaju o Varteksovoj novoj kampanji i kolekciji. Otkrivamo zašto je dobra

U kampanji su pokazali predrasude koje o njihovoj odjeći imaju određeni građani, odnosno percepciju da je Varteks formalni brend zastarjele dizajnerske estetike.

“To bih obukla na sprovod. Vlastiti.” “Moda za krizme i krštenja.” “Zadnji put moderno u vrijeme Juge.” Sigurni smo da ste u posljednjih nekoliko tjedana primijetili ove neobične natpise diljem Hrvatske. Nagađalo se da se radi o reklamama koje za cilj imaju provocirati konkurenciju, da je u pitanju najava neke kontroverzne kazališne predstave pa i da se radi o političkom izrugivanju. No ne radi se o ruganju ili obračunu s drugima već o obračunu sa samim sobom.

Iza ove kampanje, naime, stoji Varteks, varaždinska tekstilna tvrtka s tradicijom dugom 104 godine. U kampanji su pokazali predrasude koje o njihovoj odjeći imaju određeni građani, odnosno percepciju da je Varteks formalni brend zastarjele dizajnerske estetike. Pitanje je, međutim, kada smo posljednji put uopće posjetili Varteks trgovinu i vidjeli njihov asortiman? Znamo li da nova kolekcija za proljeće/ljeto 2022. donosi totalni zaokret i neki novi, i dalje vrlo kvalitetan, ali suvremeni Varteks? Samo jedan pogled na novu kampanju pokazuje upravo to – moderni Varteks koji nudi puno više od konvencionalnog formalnog looka.

Varteks pokazao da zna što radi

U Varteksu dobro znaju kakva je percepcija kupaca o njima, ali isto tako znaju da je njihova nova kolekcija za proljeće i ljeto doista u skladu sa svjetskim modnim trendovima te da pokazuje jedan promišljeni suvremeni dizajn.

Zato su se u novoj kampanji odlučili za hrabar potez – umjesto da bježe od dosadašnje percepcije branda, odlučili su ju iskoristiti kako bi pokrenuli razgovor o novoj eri Varteksa, koji, uz kvalitetu i tradiciju, njeguje i vrhunski suvremeni dizajn. Tako i kampanja, vrlo jednostavno, poziva da (ponovno) otkrijemo Varteks i uvjerimo se da je Varteks doista dostojan titule suvremenog modnog brenda s modernim dizajnom.

Tim profesionalaca s vizijom

Ono što ćete otkriti čim zakoračite u Varteksova prodajna mjesta ili odete u online trgovinu, jest nova kolekcija za proljeće i ljeto 2022. godine. Premda je Varteks poznat po formalnoj odjeći, u srži nove kolekcije nalazi se upravo ideja slobode pojedinca da pomiče granice konvencionalnog i da se izražava kroz odjeću koju bira.

Za ovaj koncept zaslužna je kreativna direktorica Varteksa, Martina Vrdoljak Ranilović. Varteksu se pridružila 2019. godine i od tada vodi tim od sedam talentiranih dizajnera. Kolekciju je podijelila u četiri ključne kapsule kroz koje se poigrava s različitim suprotnostima i demonstrira upravo slobodu. Tako traper, kao grubi radnički materijal, koristi za formalnu odjeću i elegantne krojeve, dok tradicionalne krojeve kombinira s modernim uzorcima. 

Martina Vrdoljak Ranilović

Prva od četiri kapsule nove kolekcije odnosi se na traper, gore spomenuti kruti radnički materijal, od kojeg su u ovoj kolekciji dobivena elegantna svakodnevna odijela, baloneri i suknje. Radi se o komadima koji istovremeno odlično funkcioniraju u poslovnim kombinacijama kao i u onim opuštenima, a manipulacija traperom jedan je od najvećih trendova koji je već najavljen i koji se tek najavljuje za jesen 2022. Vidjeli smo to u kolekcijama o kojima se najviše pričalo tijekom modnog mjeseca kao što su one Glenna Martensa za Y/Project ili Mathieua Blazyja za Bottegu Venetu.

Drugu kapsulu čine komadi u indigo boji koja je također jedan veliki trend sa svjetskih modnih pista, a koja u ovoj kolekciji, kažu iz Varteksa, preuzima karakter osobe i dopušta joj kreativnost. “Karakteristika tkanina bojanih indigo tehnikom jest da korištenjem odnosno nošenjem i pranjem gube dio pigmenta te na tako odjevni komad kao da postaje jedinstveni otisak osobe koja ga nosi”, rekla nam je Martina Vrdoljak Ranilović.

Treću kapsulu u ovoj kolekciji čine jarke neonske boje koje konvencionalnim komadima omogućuju isticanje, a četvrtu kapsulu čine printevi koji kolekciji daju zaigranost.

Od staromodnog do suvremenog

Jarke neonske boje i printove smo mogli vidjeti na svjetskim tjednima mode u kolekcijama brendova kao što je Valentino po pitanju boja, dok su printove u svojim kolekcijama imala velika imena poput Loewea ili Louis Vuittona. U ovoj kolekciji, Varteks ide korak dalje s vlastitim dizajnom tkanina i printeva, što je praksa koju njeguju sve velike svjetske modne kuće.

U Varteksu po pitanju praćenja modnih trendova komentiraju: “Mislim da je perspektiva Varteksa, jedina moguća, izgraditi vlastiti potpis, prepoznatljiv identitet. Slijepo praćenje trendova može Varteks pretvoriti u bezličnu hrvatsku modnu kuću, bez identiteta, kojoj je jedini cilj ostvariti profit. Mislim da Varteks može i zaslužuje puno više. Talenti i znanja ljudi koji rade u Varteksu i za Varteks su kapital koji je u ovom trenutku nemjerljiv i u puno širem kontekstu nego što je to naše malo, lokalno tržište”, odvažno nam poručuje Martina Vrdoljak Ranilović.

Ono što je ostalo nepromijenjeno u ovoj Varteksovoj kolekciji, njihova je kvaliteta i činjenica da je Varteks i dalje distinktivan po tome što ga biramo kada želimo sjajan formalni look, bilo za posao ili posebnu prigodu. Novost koju je Varteksov tim uveo je ta da u novoj kolekciji više ne možemo prepoznati kombinacije koje su zadnji put bile moderne u vrijeme Juge, kako kažu njihovi dovitljivi plakati. “Trendovi koji su prolazni, hermetičko stvaranje koje je toliko romantizirano, postaje ideja od koje se odmičemo, Varteks želi komunicirati s ljudima, on započinje priču – puštajući svojim korisnicima da je dovrše na način koji će odraziti njihov stil, pokazati njihove snove i put kojim žele kročiti”, poručuje kreativna direktorica.

Otkrivanje sebe kroz otkrivanje Varteksa

Novi Varteks počiva na individualizaciji, interpretaciji običnoga i poznatoga u neobičnom, drugačijem i svježem karakteru koji svaki komad dobiva kada dođe u ruke svog novog vlasnika. Rekli bismo da je ova kolekcija namijenjena baš svima koji vole sofisticiran i promišljen look, i onima kojima je modna igra užitak te onima koji je smatraju nužnim dijelom svakodnevice i ne žele “pogriješiti” pri odabiru odjeće. Uvidom u kolekciju i sami smo se uvjerili da ona omogućuje intuitivno odijevanje svakom tko je otkrije jer je sastavljena od niza odvažnih komada koji se mogu međusobno kombinirati ili spajati s onim što već imate u ormaru.

 “Kolekcija za proljeće/ljeto 2022. je sastavljena od bezbroj malih fragmenata, sličica koje su mene oblikovale u dizajnericu kakva danas jesam. Svaka sličica iz mog djetinjstva, mamina haljina, tatina jakna, jakna prijateljice iz Fanatica, stylinzi koje je za Davida Bowieja radio Yamamoto (ali onaj drugi, Kansai), takvih bezbroj iskustava, sličica, mirisa, sve je to oblikovalo cijeli moj i svijet oko mene”, kaže Martina Vrdoljak Ranilović i dodaje su takva sjećanja, posebno iz najranijih dana, često samo naša interpretacija oblikovana s još mnogo doživljaja kasnije. I upravo je to ono što čini srž ove Varteksove kolekcije, kako kaže dizajnerica: “Sudar onoga na što smo navikli i onoga što želimo i čemu se nadamo.”

Novu kolekciju najdugovječnije hrvatske modne kuće uživo možete razgledati u Varteksovim trgovinama u Zagrebu, Zaprešiću, Zadru, Splitu, Varaždinu, Vinkovcima, Rijeci, Poreču, Osijeku, Metkoviću, Bjelovaru, Čakovcu, Puli, Sisku, Slavonskom Brodu, Virovitici, Koprivnici, Šibeniku i Dubrovniku. Osim toga, kolekciju koja može postati dio vaših života i iskustava možete otkriti i naručiti i putem Varteksove online trgovine.

Ne propustite

Zanimljivosti

Prema široko prihvaćenoj definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima.

Duh i tijelo

Radionica je osmišljena na temelju postavki teorije izbora i realitetne terapije, ali i iskustva Mirjane Belavić koja je majka troje djece.

SheRULES

Arty party u galeriji je interaktivna, iskustvena, prodajna izložba umjetnina; slika, stakla, keramike i dr., ali za razliku od klasične izložbe s malim iznenađenjem.

Trendovi

Poznati domaći brend DeLight, uvijek je prva stanica kada su u pitanju odijela.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.