Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Svi učinci čaše obične vode

Voda pomaže u reguliranju krvnog tlaka i u gubljenju kilograma.

Morate učiti ili raditi do kasno u noć s tim da morate ostati budni i pažljivi? Želite izgubiti koji kilogram viška? Želite darovati krv s tim da ne padnete u nesvijest? Rješenje je gotovo uvijek isto – pijte tekućinu. Ali ne bilo koju! Dovoljna vam je čaša najobičnije pitke vode.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Hypertension, voda čini puno više od gašenja žeđi.

David Robertson, farmakolog i neurolog sa Sveučilišta Vanderbilt iz Nashvillea još je prije desetak godina otkrio da voda regulira tlak kod pacijenata kod kojih sustav održavanja tlaka na normalnoj razini ne funkcionira. Međutim, nema nekih značajnih učinaka na tlak kod ljudi koji s njim nemaju problema. No zato kod njih steže krve žile i poboljšava rad simpatičkog živčanog sustava, odnosno „alarmnog sustava" koji reagira u situacijama kada treba bježati ili se boriti, odnosno povećava potrošnju energije u slučaju potrebe.

Robertson je proučavao djelovanje vode na miševe kako bi shvatio procese koji stoje iza učinaka koje ta tekućina ima. Nisu važni mehanizmi unosa vode u organizam – bilo da se pije ili izravno ubrizga u želudac, voda ima jednako pozitivno djelovanje. Pored toga, ona razrjeđuje krv koja se kreće od želudca i koja sadrži sol zbog čega je jasno na koji način regulira tlak. Zatim se aktivira živčani sustav koji je odgovoran za našu budnost i oprez i djelovanje pod stresom, povećava se tlak nakon čega se razina soli u krvi, uz pomoć proteina Trpv4,vraća u normalne granice. Miševi nemaju taj protein pa ne reagiraju na vodu na taj način.Ostatak članka pročitajte ovdje:
Neočekivani učinci čaše obične vode

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Budi fit

Brzi tempo života natjerao nas je da hranimo brzom prehranom.

Duh i tijelo

Zapravo, zašto ne biste sada uzeli čašu vode, istisnuli u nju pola limuna i odmah to popili?

Gastronomija

Dolaskom hladnijeg godišnjeg doba i nižih temperatura, naše tijelo ima potrebu za drugačijom hranom. >

Duh i tijelo

Započnete li s nekim razgovor na temu mršavljenja, vjerojatno ćete biti preplavljeni informacijama i mišljenjima o različitim programima prehrane i vježbanja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.