Gastronomija

Uživanje u probranim delicijama

Glavni cilj trećeg festivala vina i kulinarstva bio je promoviranje kulture stola i pijenja vina.
Budući da se ovaj međunarodni festival održavao uoči božićnih i novogodišnjih blagdana (28. i 29. studenog), na određeni način bio je dobra uvertira za blagdansko raspoloženje koje je pred vratima.

U hotelu The Regent Esplanade okupilo se više od 200 izlagača, proizvođača i trgovaca koji su nudili vrhunska vina, kulene, rakije, sireve, maslinova ulja, slatke delicije i druge proizvode iz Hrvatske i svijeta. Ljubitelji dobre kapljice imali su prilike kušati više od 800 različitih vina iz svih regija Hrvatske, Europe, pa i svijeta. A zajednički cilj svih okupljenih je bio podizanje kulture stola i pijenja vina.

Brojni znatiželjnici su hodajući od štanda do štanda kušali rakiju viljamovku, morlak od višnje maraske, paštete od medvjeda, jelena i vepra koje su novitet na našem tržištu. Gužva je bila i oko štanda obitelji Filipec zbog njihova bermeta, aperitiva na bazi vina, ali i muštarde, vrste senfa od gorušice i pekmeza od grožđa. Mnogi su se pogostili i sa samoborskom salamom, spravljenom preko sto godina starom receptu, kao i baranjskim kulenom, špekom itd.

Pjenušac sa 24- karatnim zlatom

Nepcima su bila neodoljiva slovenska vina Verus, istarska Dajla, zatim nagrađeno vrhunsko Šember vino chardonnay, kao i pjenušci Radgonske gorice. I to ne samo zlatna i srebrna penina, nego i pjenušac sa 24- karatnim zlatom koji košta oko 25 eura. 
Željni istinskog gastronomskog užitka usredotočili su se na hranu koju su pripremali poznati hrvatski restorani poput Starog Puntijara čija je kuharica spremila jelena u črnoj juhi i tortu Zrinski, knedle od jabuka i sarmice u slatkom zelju. Jela su napravljena prema prvoj kuharici tiskanoj na hrvatskom jeziku- „Nova zajedno složena zagrebačka kuharska knjiga“, te kuharici čakovečkog dvora u vrijeme grofa Nikole Zrinskog unesene u biblioteku Zrinski 1662. godine.

Kuhar Jeffrey James Vella iz The Regenta je prezentirao rižoto od buče i dimsija, te toplu i tekuću čokoladnu tortu, dok je kuhar iz San Rocca iz Brtonigle oduševio sa svinjskim flamom u korici od pistacija i čokoladnim poljupcem i semnifreddom od tartufa.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Restoran Cantilly u Samoboru oaza je mira, tišine, preukusne hrane i uređenog okoliša… I sve to uz gotovo zero waste koncept!

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version