Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Visoka temperatura i hlađenje lijekovima

Kako pravilno postupiti savjetuje ugledni pedijatar dr. Milivoj Jovančević.

– Recimo, ovo je klasična situacija koja se događa zimi. Malo dijete dobije visoku temperaturu, a što roditelji naprave? Obuku ga u skafander, posjednu u auto, uključe najjače grijanje i mama ga drži u krilu – dok oni dođu do doktora dijetetu se temperatura podigne za stupanj, dva i dobije febrilne konvulzije. Kada je temperatura visoka, a dijete tromo, nakon razodijevanja treba mu dati neki od lijekova sa paracetamolom, najmanje štetnim i najpogodnijim, kod nas su poznati kao Plicet, Lupocet, Panadol, Efferalgan… a ako su temperature žešće, iznad 39 stupnjeva Celzijusa ibuprofen (Ibuprofen, Dalsy) – savjetuje pedijatar Doc. dr. sc. Milivoj Jovančević iz Centra dječjeg zdravlja.

Pridržavati se doziranja

Lijekove za snižavanje temperature nužno je imati kod kuće prije nego li se dijete razboli, a ako je je dijete alergično na neki od lijekova, treba se dogovoriti s pedijatrom koji će lijek dijete uzeti. Važno je točno se pridržavati doziranja prema uputi. Koji puta temperature znaju biti vrlo žestoke i roditelji forsiraju doze, iako zapravo tako lijekovima mogu naštetiti više, nego što bi bile posljedice same vrućice.

Ne treba zaboraviti i da dijete pod temperaturom treba do četiri puta  više tekućine, stoga mu stalno treba davati piti čaj, vodu ili sokove sobne temperature. Najbolji znak manjka tekućine je suhoća usnica i jezika koji postaje bijel. Ako dijete ne želi jesti, ne treba niti inzistirati, jer i uzimanje hrane troši energiju. Također im treba davati hranu koja je lako probavljiva, a i čajevi i sokovi djetetu su u tom periodu sasvim dovoljni, preporuča dr. Jovančević.

Vlažni ručnik umjesto alkohola

Prostorija u kojoj dijete s temperaturom boravi treba biti rashlađena, a ono razodjeveno kako bi se omogućilo postupno odavanje temperature tijela u okolicu. Nakon davanja lijeka za snižavanje temperature preporuča se pričekati dvadesetak minuta da počne djelovati i tek potom dijete hladiti tuširanjem ili kupanjem u kadici, tako da voda ne bude hladnija nego za 1 stupanj Celzijusov od tijela. Ako je voda hladnija, može kod djeteta izazvati drhtavicu što će mu dodatno povisiti temperaturu, umjesto da ju snizi, a i neugodna je. Lijekovi za snižavanje temperature zakočiti će djelovanje centra za drhtanje.

Djetetu u kadicu možete staviti igračku da se zabavi pa sa spužvicom uzimati vodu i cijediti ju po glavici i tijelu. Najpogodnije je da voda bude 37 stupnjeva Celzijusa, a da dijete u njoj boravi dvadesetak minuta. Nakon toga, dijete možete izvaditi van, a ako je temperatura i dalje visoka, dobro je dijete omotati u pelenu ili ručnik namočen u vodu sobne temperature, odstajalu, i to povremeno mijenjati. Utrljavanje alkohola treba izbjegavati, jer prenaglo ohladi površinu kože i izazove sužavanje krvnih žila pa nema daljnjeg učinka spuštanja temperature. Osim toga, dio alkohola prodire kroz kožu, a drugi dio dospijeva u organizam djeteta udisanjem alkoholnih para.


Visoka temperatura i kako je prepoznati kod bebe (1)

Visoka temperatura i kako je sniziti (2)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Baby Lavandon cipelice ručno su rađene od prirodnih materijala vrhunske kvalitete kao što su pamuk, koža i nebuk.

Dobar posao

Ljudski mozak razvrstava, sprema i ponovno vraća po potrebi mnoštvo informacija koje svakodnevno upijamo.

Savjeti stručnjaka

GravidonA je dodatak prehrani specijalno dizajniran za majku i bebu, koji osim što sadrži sve važne vitamine i minerale koji zadovoljavaju potrebe organizma trudnice...

Zdravstveni karton

Trenutna situacija s korona virusom nije razlog da se odustane od edukacije koja je izuzetno važna i upravo je zato udruga Europa Donna Hrvatska i ove...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.