Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Julia Nimke / GNTB

Putovanja

Zeleni odmor u Njemačkoj: kako uživati u ekološki osviještenom putovanju?

Odgovornost prema destinaciji koju posjećujemo izražavamo upravo na način da ju čuvamo i da ju nakon našeg odlaska ostavimo čistu i netaknutu, baš onakvu kakva je bila kada smo je posjetili.

Briga za okoliš i poštivanje navika lokalnog stanovništva spada u sam vrh važnosti trenutnih trendova u svijetu putovanja. Odgovornost prema destinaciji koju posjećujemo izražavamo upravo na način da ju čuvamo i da ju nakon našeg odlaska ostavimo čistu i netaknutu, baš onakvu kakva je bila kada smo je posjetili. Rasterećivanje velikih gradova koje možemo postići tako da jednaku pažnju posjetimo ne manje lijepim ruralnim krajevima, također je važan dio ekološki osviještenog turizma.

Na rubovima gradskih četvrti, seoski parkovi i šume pružaju zelenu scenografiju za opuštanje. Kako se urbani centri i ruralne regije sve više približavaju (što je olakšano, između ostalog, pogodnim prometnim vezama) – iskustvu odmora i doživljaju destinacije dodaje se sasvim nova dimenzija: boravak s noćenjem u gradu kombinira se s istraživanjem predivnih okolnih prostranstava, s uživanjem u zelenilu netaknutih krajolika i upoznavanjem čari seoskog života. Recept je to za potpuni odmor i raznoliku zabavu, no i pravi način da se pokaže svijest o važnosti održivog i ekološkog putovanja, gdje će se s jednakom ljubavlju i zanimanjem pristupiti napučenim urbanim središtima, kao i mjestima gdje nema gužve i gdje je moguće na miru i opušteno uživati.  

Slobodno vrijeme i avantura u njemačkim šumama

Njemačka je jedna od najgušće pošumljenih zemalja u Europi s gotovo trećinom kopnene površine prekrivene šumom. Od područja Ruhra do Sauerlanda, od Kölna do regije Eifel ili od oblasti Rajna-Majna do brda Taunus – priroda je uvijek nadohvat ruke. Zelene površine posjetiteljima nude brojne mogućnosti: oni koji traže opuštanje mogu baterije napuniti uranjanjem u šumu, dok se oni skloniji avanturi mogu popeti visoko u krošnje drveća i prošetati stazama koje su na njima postavljene pomoću užadi. Inače, šumarski muzeji i centri za posjetitelje u nacionalnim parkovima nude i edukativni program. U mnogim šumskim područjima, rendžeri vode posjetitelje u njihov tajnoviti svijet koji je najljepši kada se istraži iz blizine.

Donosimo vam nekoliko prijedloga za savršen i ekološki osviješten odmor u zelenim krajolicima Njemačke!

Donja Saksonija – ljepote rijeke Labe

Izvor Labe nalazi se u Nacionalnom parku Krkonoše u Češkoj i to na 1386 metara nadmorske visine gdje se voda iz mnogih malih potoka skuplja i stvara izvor. Zadnjih nekoliko metara do samog izvora nije dostupno biciklom, već samo pješice. Na ovom se području nalaze dva nacionalna parka u jednom potezu. Nacionalni park Saksonska Švicarska i Nacionalni park Bohemian stoje mirno jedan pored drugog kao dobri susjedi. Oba karakteriziraju bogati šumski i planinski krajolici s neobičnim stjenovitim izdanjima, dubokim gudurama i klancima. Koje još ljepote krije Laba? Svakako prekrasne zelene krajolike u kojima nerijetko uživaju domaće životinje zbog kojih su travnjaci lijepi i uredni, rezervate biosfere s bogatim životinjskim svijetom i brojna zaštićena područja u kojima se može uživati upravo jer su očuvanja i jer im posjetitelji pristupaju s poštovanjem. Zapanjujućim prirodnim pejzažima doline Labe lako se može pristupiti javnim prijevozom, biciklom, pješke, vodenim putem ili automobilom.

Meissen, Sachsen, Deutschland – View of Albrechtsburg castle with vineyards in the foreground

Biciklom uz jednu od najpoznatijih europskih rijeka

Biciklistička ruta uz Rajnu prolazi kroz brojne gradove, pa vam se pruža puno prilika da se usput zaustavite u nekoj od brojnih vinarija i uživate u njemačkim vinima. Protežući se švicarskih Alpa do Sjevernog mora, Rajna je oduvijek bila kulturna i gospodarska osovina između Alpa i sjeverne Europe. Na Rheinradwegu (ime biciklističke rute) koji kreće iz Koblenza, možete otkriti ljepotu “Doline Gornje Srednje Rajne” koja se nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske baštine te uživati u jedinstvenom riječnom krajoliku sa slikovitim gradovima i selima, i to s obje strane rijeke.

Andreas Meyer, World of MTB / GNTB

Bosonogi u Vadenskom moru

Vadensko more nalazi se na sjeverozapadu Njemačke i predstavlja regiju s najvećom površinom obalnog blata na svijetu. Kada se zbog plime more povuče, bosonogi se posjetitelji mogu pridružiti stručnjacima u istraživanju ovog neobičnog krajolika i njegovih karakterističnih stanovnika među kojima su smeđi rakovi, nebrojene vrste ptica, gliste i još štošta drugog. Također, ne treba zaobići ni Haligen – male, praktično netaknute otoke koji su ponekad uslijed olujnih plima sasvim poplavljeni. Obala Sjevernog mora vrlo je pristupačna ukoliko dođete iz pravca sjevernih njemačkih regija oko Hamburga i Bremena.

Julia Nimke / GNTB

Nezaboravne staze Saarlanda

Zapadna njemačka savezna republika Saarland spada među najmanje u Njemačkoj. Šarene šume kroz čije se krošnje probija sunčevo svjetlo, skriveni ribnjaci, prirodne staze, potoci čiji vas žubor u svakom trenutku može iznenaditi i obradovati, čistine prekrivene vegetacijom ili stijene savršene za malo ambicioznije avanturiste, sve ćete to naći ako se odlučite istražiti izvanredne pješačke staze Saarlanda, gdje ćete se uvjeriti kako uživanje u lokalnim kulinarskim užicima i lutanje prirodnim ljepotama itekako mogu ići ruku pod ruku.

Elke Dubois / GNTB

Više o ljepotama i važnosti ekološki osviještenog turizma u Njemačkoj koji u fokusu ima ljepote manjih lokaliteta, pročitajte na stranici Njemačke turističke zajednice

Ne propustite

Putovanja

Vojvodina spada među najravnije dijelove Srbije. Upravo zbog prostrane Panonske nizine, njeni stanovnici njeguju opuštenost u druženju, boravke u prirodi i zelenilu, uz rijeke...

Putovanja

Svaki peti Hrvat boji se i krađe podataka o kartici, kao i krađe sredstava s računa.

Putovanja

Otkrijte čari Obonjana, otoka u šibenskom arhipelagu, gdje povijest i netaknuta priroda stvaraju savršenu oazu bijega i nezaboravnog odmora

Putovanja

Nemoguće je putovati bez utjecaja na okoliš i zajednicu, ali možemo pokušati minimizirati svoj utjecaj i tako doprinijeti očuvanju jedinog doma koji imamo.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.