Jesu li žene samo pijuni u muškoj političkoj igri?

Udruga Žene 50+ uz potporu bivše predsjednice Vlade Republike Hrvatske, Jadranke Kosor, bivše ministrice obrane Republike Hrvatske, Željke Antunović i  komunikacijske stručnjakinje Ankice Mamić, održala je tribinu na temu snažnijeg angažmana žena u politici.

Muzej za umjetnost i obrt tako je bio mjesto na kojem se raspravljalo i dijelilo mišljenja o političkom angažmanu žena u našem društvu i brojnim pitanjima, poput „Jesu li žene samo pijuni u muškoj političkoj igri?“ te kako uspješne žene mogu motivirati druge žene da ruše barijere i predrasude.

Cilj ove javne tribine nije bio isključivo i samo okupljati žene zrelije dobi, nego i potaknuti mlade žene na snažniji angažman i senzibilizirati hrvatsku javnost o toj temi, jer zaista vrijedi činjenica kako jedna sama ne može mnogo, a zajedno možemo sve, a što je ovom prilikom iznijela predsjednica udruge Žene 50+, Mladenka Šarić.

I više je nego poznato kako je premalo žena na rukovodećim pozicijama i u politici. U današnjem svijetu još uvijek, nažalost, vladaju muškarci, uz poneku iznimku hrabre i ambiciozne žene, koja prolazi trnoviti put kako bi pokazala da vrijedi jednako kao i jedan muškarac. U konačnici, novi pristup poslovnom svijetu može donijeti inovativna rješenja poteškoća s kojima se žene susreću, a samim time i bolje dugoročne poslovne rezultate. A tome svjedoči činjenica da svaki dan susrećemo izvanredne žene koje dokazuju da su pouzdani poslovni i životni partneri. Biti uspješna poslovna žena danas zahtjeva odlučnost, strast i najviše od svega upornost, a tajna formula za uspjeh iznesena je prilikom današnje tribine.

Uvodnom riječju javnu tribinu započela je predsjednica udruge, Mladenka Šarić, istaknuvši kako žene starije od 50 godina treba izvući na scenu i društvu posvijestiti njihovo iskustvo i potencijal.

„Hrabrost podrazumijeva žrtvu!“, kazala nam je bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske i napomenula da je ženama u politici jako teško, a ponajviše ženama koje su samohrane majke i razvedene, zbog toga što su time u društvu obilježene. Bivša ministrica obrane Republike Hrvatske, Željka Antunović govorila je o tome koliko teško je bilo nadići predrasude koje su je dočekale u radu i djelovanju u funkciji ministrice obrane te se složila s gospođom Kosor, napomenivši da je položaj žena u politici prvenstveno nezavidan, otežan osudama i nepovjerenjem koje pristiže od strane društva u kojem djeluju.

Komunikacijska stručnjakinja i jedna od žena osnivačica Udruge Žene 50+, gospođa Ankica Mamić, savjetuje ženama: „ Možete sve što hoćete i nemojte dozvoliti da vas strah pobijedi!“ Naglašava kako je i bit će podrška svim mladim ženama, pružiti ruku pomoći kako bi spremno i odlučno krenule ka novoj, za žene tolerantnijoj, političkoj sceni.