Lea Deutsch otrgnuta zaboravu

Lea Deutsch rođena je 18. siječnja 1927. godine, glumila je, pjevala i plesala u prepunim kazališnim kućama i bila je najmlađa glumica koja je stala na daske zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) sa samo pet godina. Pojavila se u isto vrijeme kao i svjetska dječja zvijezda američkih filmova Shirley Temple, a zadesila ju je slična sudbina kao Annu Frank, te su obje postale simbol strašne tragedije židovskog naroda.

Knjiga "Lea Deutsch – zagrebačka Anna Frank" autora Pavla Cindrića, predstavljena je u Židovskoj općini. Riječ je o biografiji slavne male glumice koju su nazivali i „čudom od djeteta“.

Pisanju je prethodilo istraživanje

– Moj otac je na knjizi radio gotovo čitavo desetljeće, a zaintrigirao ga je fenomen dječje zvijezde, a pošto je radio u Hrvatskom narodnom kazalištu pa je imao dobru podlogu za otkrivanje života Lee Deutsch. Najveći pomak je moj otac učinio upoznavanjem Leine sestrične Vande Ausch. Materijali koje je ona pohranila u Židovskoj općini u Zagrebu i njezina sjećanja otkrili su Leinu sudbinu gotovo do kraja,– izjavio je Velimir Cindrić sin autora koji je preminuo 1998.godine. 

Na predstavljanju knjige govorili su i književnica, novinarka i filmska scenaristica Zora Dirnbach, glumac Relja Bašić, teatrolog Boris Senker, a ulomke iz knjige je čitala spikerica Vlatka Bjegović.

Zagledan u Leine prozore

– Ja sam epizodist u životu s Leom Deutsch. Dolazim iz obitelji koja je imala pretenzije da joj sin govori nekoliko jezika pa sam upisan u tada jedinu dvojezičnu školu u Zagrebu koja se nalazila u Gunduličevoj ulici. Već prvi dan sam saznao da moja klupa ima pogled na stan Lee Deutsch. Na žalost, očito je njena soba gledala na drugu stranu, ali sam je zato redovito viđao kako ulazi i izlazi iz stana. Moj najveći konkurent u toj sumanutoj zaljubljenosti jednog šestogodišnjaka u devetogodišnjakinju bio je sin evangelističkog biskupa. Gledajući u prozore obitelji Deutsch shvatio sam da postoji neka veza, povremeno sam joj mahnuo, ali ona to nije vidjela,- rekao je glumac Relja Bašić.

Poznati hrvatski glumac se još prisjetio kako je sve to izgledalo četrdesetih godina kada je krenula velika društvena i kulturna čistka.

– Primjerice Tito Strozzi je imao velikih problema, jer je bio oženjen za rusku balerinu. Vrlo brzo su došli oštri i grubi propisi, poput toga da su Židovi morali nositi zvijezde na vidljivom mjestu i slično. Moja mala sentimentalna uspomena na Leu je i kada sam je, na putu iz škole prema kući, vidio kako sjedi na naslonu klupe tako da su joj noge bile ne sjedalima. Tužno je gledala u zgradu HNK, gotovo prekrivajući svoju zvijezdu. U tom momentu, onako spontano pokretom ruke na usnama poslao sam Lei poljubac. Na moje veliko iznenađenje, uzvratila je; vjerovali mi ili ne,– ispričao je Relja Bašić.

U vagonu za Auschwitz

Odmah nakon uspostave ustaške države djevojčica Lea je izbačena iz kazališta, ali ostala je živjeti u Zagrebu. Sa samo 16 godina je uhićena i zajedno sa svojim mlađim bratom i majkom poslana u Auschwitz. Umrla je u vagonu, prije nego što je stigla u logor.

– Zagreb je puno izgubio njenom smrću. Kada je došla „nova garnitura“ na vlast, njezina slava je naprosto u jednom trenutku zamrla i danas zamjeram javnosti, više nitko nije pitao za nju. Smrt Lee Deutsch dogodila se u anonimnosti, naprosto je umrla i imam dojam da je to bilo od tuge i razočarenja,– rekla je na predstavljanju knjige književnica, novinarka i filmska scenaristica Zora Dirnbach.

Dugotrajna potraga za izdavačem

Pavao Cindrić (Slavonski Brod, 1929. – Zagreb, 1998.) završio je Glumačku školu u Novom Sadu, Višu pedagošku školu u Zagrebu te diplomirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1955. do 1980. godine radio je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu kao lektor u Drami i Operi te voditelj Arhiva.

– U Hrvatskoj nije bilo zanimanja za ovakve teme pa nismo mogli doći do izdavača za vrijeme života moga oca. Nakon njegove smrti 1998. godine dvije godine sam tražio izdavača. Tekst je bio napisan rukom, a ja sam ga samo prenio u digitalni oblik točno onako kako je to moj otac napisao, bez ikakvih intervencija. Nadam se da će ova knjiga poslužiti novim naraštajnima za daljnje istraživanje kazališne veličine Lee Deutsch, a njezina sudbina ostati podsjetnik na vremena koja se više nikada ne bi smjela ponoviti. To je ujedno, vjerujem, bila i svrha predanog rada mog oca – rekao je Velimir Cindrić.

Izdavač/Distributer: Profil
Cijena:
129 kuna – meki uvez
169 kuna – tvrdi uvez